Comisia Europeana a trimis o scrisoare autoritatilor romane in care formuleaza o serie de intrebari despre evolutiile legislative din domeniul justitiei, confirma Executivul comunitar, in urma unor informatii in acest sens aparute in presa din Romania, potrivit Agerpres.

''Comisia urmareste indeaproape evolutiile din Romania, in special evolutiile legislative privind legile justitiei si legile pentru Codul penal si Codul de procedura penala. Analizam amendamentele in ceea ce priveste conformitatea acestora cu legislatia UE si am transmis autoritatilor romane intrebari precise si detaliate cu privire la aceste probleme de interes'', a precizat duminica un purtator de cuvant al CE ca raspuns la o solicitare a Agerpres.

La 3 octombrie, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere privind situatia statului de drept in Romania, la care au fost prezenti si sefa guvernului roman, Viorica Dancila, si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Acesta a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca executivul comunitar va fi dur, daca va fi necesar, in evaluarea Romaniei, in timp ce Viorica Dancila a incercat sa convinga ca Romania va respecta statul de drept si ca nu se va abate de la drumul sau pro-european.

"Urmarim ultimele evolutii din Romania cu preocupare. Independenta sistemului judiciar si capacitatea sa de a lupta impotriva coruptiei sunt esentiale pentru o Romanie puternica in UE", a spus inaltul oficial european.

"Comisia va trage concluziile adecvate daca amendamentele la codurile penale, legile justitiei si legea conflictelor de interese sunt promulgate fara a tine cont de preocupari. Nu vom ezita sa trecem la actiune, acolo unde va fi necesar, pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele. Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispozitia ei, fie MCV, fie altele", a subliniat Timmermans.

La randul sau, sefa guvernului de la Bucuresti a spus in plenul PE ca justitia trebuie sa fie corecta pentru cetateni, "beneficiarii masurilor din Parlamentul European si din parlamentele nationale". Ea a mai afirmat ca in rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare nu a vazut nimic despre incalcarea drepturilor omului si despre protocoalele secrete dintre serviciile de informatii si institutiile din justitie din Romania.

"Este legitim sa ne intrebam in ce fel a aparat MCV cetatenii romani de incalcarea grava a drepturilor lor. (...) Nu am vazut nimic despre incalcarea drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informatii si institutiile din justitie", a afirmat Dancila in plenul PE.

Ea le-a spus eurodeputatilor ca exista decizii judecatoresti care arata cum s-au falsificat probe pentru a crea vinovatii sau cum erau santajati martorii pentru a depune marturii mincinoase. "Nimic despre aceste lucruri in rapoartele MCV. (...) Asta inseamna, mai bine spus, ca acest mecanism si-a ratat menirea pentru care a fost creat", a spus Viorica Dancila.

Sursa foto: Shutterstock / Billion Photos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri