Guvernul Dancila s-a reunit, luni dimineata, de la 09:00, intr-o sedinta extraordinara. La inceputul sedintei, premierul Dancila a anuntat ca pe ordinea de zi a fost adaugata si OUG privind cele trei legi ale justitiei, scrie Ziare.com. La scurt timp, Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a declarat ca ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei a fost adoptata si ca "modificarile se vor dovedi benefice".

Tudorel Toader: Consideram si consider, ca ministru al Justitiei, ca modificarile se vor dovedi benefice

Ministrul Tudorel Toader a prezentat luni dimineata care sunt „beneficiile” modificarilor aduse la legile justitiei prin Ordonanta de Urgenta, potrivit Agerpres, dupa ce anuntat ca ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei a fost adoptata.

"Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei. Suntem in momentul in care se incheie o perioada de dezbateri pe cele trei legi ale justitiei. A fost publicata si cea de-a treia lege a justitiei, care urmeaza sa intre in vigoare maine (marti - n.r.). Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandarile Comisiei de la Venetia, pentru preluarea unora dintre solicitarile scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelari, Guvernul a adoptat prezenta ordonanta de urgenta", a afirmat Tudorel Toader.

El a adaugat ca, in calitate de ministru al Justitiei, considera ca "modificarile aduse legilor justitiei sunt, se vor dovedi benefice pentru activitatea de infaptuire a justitiei pentru cetateni, pentru suplimentarea garantiilor de realizare a drepturilor si libertatilor fundamentale".

Informatia despre OUG, confirmata de Dancila

Premierul Viorica Dancila a anuntat la inceputul sedintei de guvern ca OUG pe Legile Justitiei va fi adoptata luni.

"Aceasta solutie a fost discutata in cadrul intalnirii ministrului Justitiei cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, cat si in intrevederea avuta cu prim vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Cele trei Legi ale Justitiei au fost modificate si modificarile au fost validate de CCR si asigura buna functionare a actului justitiei.

Ceea ce adoptam azi reprezinta o armonizare a prevederilor legii, astfel incat sa raspunda cat mai bine la buna functionare a actului justitiei in Romania. Justitia din Romania trebuie sa fie garantia respectarii si apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar abuzurile nu sunt si nu vor fi tolerate", a tinut sa precizeze Dancila.

Ce contine OUG

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a discutat, saptamana trecuta, cu reprezentanti ai Comisiei de la Venetia despre continutul viitoarei ordonante de urgenta prin care vor fi puse in acord Legile Justitiei, recent modificate de Parlament, cu recomandarile Comisiei.

Vineri, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Statutul Magistratilor, ultima dintre cele trei legi ale Justitiei care au fost modificate de Parlament, generand un urias scandal si masive proteste de strada. Legea a fost contestata de mai multe ori la CCR, atat de seful statului, cat si de Inalta Curte si de partide din Opozitie.

Noua lege contine mai multe prevederi controversate, printre care si reducerea atributiilor presedintelui in ceea ce priveste numirile procurorilor sefi, de la PICCJ, DNA si DIICOT. De asemenea, legea prevede ca magistratii se pot pensiona anticipat daca au cel putin 20 de ani vechime, chiar daca nu au implinit varsta de 60 de ani.

In ordonanta pe Legile Justitiei, care va fi discutata luni, sunt prevazute o serie de modificari, intre care se numara amanarea pensionarii anticipate a magistratilor (intrucat va avea un impact major asupra functionarii instantelor si parchetelor), amanarea incetarii detasarilor in institutii, prevederi privind actiunea in regres sau modul de revocare a membrilor CSM.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri