Curtea Constitutionala a Romaniei a confirmat ca referendumul pentru familie de acum doua saptamani nu poate fi valid. Decizia nu reprezinta o surpriza, deoarece nu s-a atins pragul legal de prezenta, adica 30% din populatia cu drept de vot.

Cu o zi in urma judecatorii CCR au respins si contestatiile legate de modul in care a fost organizata consultarea populara. Biroul Electoral Central a anuntat, dupa numararea voturilor, ca in favoarea redefinirii familiei au votat 91,56%, iar impotriva 6,47% dintre cei prezenti la urne. Insa, doar 21,10% din persoanele cu drept de vot din Romania s-au prezentat la urne, ceea ce insemna ca nu s-au indeplinit conditiile legale pentru validarea rezultatului scrutinului, scrie Digi24.

In weekendul 6-7 octombrie, romanii au fost chemati la vot pentru a spune daca doresc modificarea articolului 48 din Constitutia Romaniei privind definirea casatoriei. Adica inlocuirea formularii „uniunea liber consimtita intre soti” cu „uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Ce cvorum era necesar pentru validarea referendumului

Referendumul este valid daca prezenta la vot este de 30 la suta, iar 25 la suta sunt voturi valabile.

Numarul persoanelor inscrise in lista pentru referendumul de revizuire a Constitutiei, organizat in 6 si 7 octombrie, a fost de 18.279.011.

Citeste si:
PSD vrea doua zile de referendum, pentru ca acesta sa fie validat
PSD mizeaza pe doua zile de...

S-au prezentat la urne 3.857.308 de alegatori, reprezentand 21,10% din numarul persoanelor inscrise pe liste.

Voturi valabil exprimate la raspunsul 'DA' au fost 3.531.732, reprezentand 91,56% din numarul participantilor, voturi valabil exprimate la raspunsul 'NU' - 249.412, adica 6,47%, iar voturi nule - 76.111, respectiv 1,97%.

Cu o zi in urma, CCR a respins toate cele patru contestatii vizand organizarea si desfasurarea referendumului.

Citeste si:
Boris Johnson a semnatul acordul cu privire la Brexit
Boris Johnson a semnatul...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Referendum 7 octombrie: Unde poti vota pe 6 si 7 octombrie