Presedintele Klaus Iohannis cheama miercuri partidele la consultari pe tema justitiei. Consultarile au loc in contextul in care seful statului a cerut demisia ministrului justitiei, imediat dupa ce Comisia de la Venetia a prezentat raportul extrem de critic privind modificarile din justitie.

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 22 octombrie a.c., o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la consultari, la Palatul Cotroceni, pe tema legislatiei din domeniul justitiei”, transmite Administratia Prezidentiala.

Programul consultarilor va fi urmatorul:

Miercuri, 24 octombrie 2018

Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD)
Ora 15:30 – Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE);
Ora 16:00 - Partidul National Liberal (PNL);
Ora 16:30 – Uniunea Salvati Romania (USR);
Ora 17:00 – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);
Ora 17:30 – Partidul Miscarea Populara (PMP);
Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Fiecare delegatie poate fi formata din maximum 5 persoane.

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat vineri demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pe care il acuza de un comportament iresponsabil pentru ca a inclus in ordonanta de urgenta pe justitie prevederi fara nicio legatura cu solicitarile Comisiei de la Venetia, ba chiar contrare lor, de natura sa sporeasca ingrijorarea partenerilor europeni.

Presedintele Iohannis subliniaza ca "este inacceptabil ca intreaga legislatie din acest domeniu esential pentru orice democratie autentica sa fie dramatic alterata, doar pentru a-i proteja pe unii lideri politici care au probleme cu justitia". De asemenea, Klaus Iohannis spune ca, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Venetia constata ca modificarile aduse legilor justitiei si legislatiei penale "bulverseaza intregul sistem judiciar si genereaza efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecinte directe asupra unor proceduri si dosare penale in care sunt implicati oameni politici".

"Punerea in pericol a independentei procurorilor si judecatorilor, afectarea increderii in justitie, impactul negativ asupra eficientei actului de justitie in materie penala in combaterea diferitelor infractiuni, inclusiv a infractiunilor de coruptie, a celor savarsite prin violenta sau a celor de criminalitate organizata sunt aspecte esentiale asupra carora Comisia de la Venetia atrage atentia in analiza sa" se precizeaza in comunicatul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri