Senatul a adoptat luni in plen un proiect de lege initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu cu privire la desecretizarea unei Hotarari CSAT din 2005 privind combaterea coruptiei, insa intre timp au fost adaugate amendamente care deschid calea revizurii in orice dosar in care s-au facut filaje si interceptari pe baza protocoalelor cu SRI.

Expertii consultati de G4media au explicat ca, in cazul in care acest proiect ar deveni lege, toti cei condamnati pe baza interceptarilor sau filajelor, indiferent ca e vorba de dosare de omor, violenta, crima organizata sau coruptie, ar putea cerea revizuirea in instante.

Cel putin interceptarile, indiferent daca erau facute de Serviciul tehnic al DNA, DGIPI (serviciul secret al MAI) sau DOS (Directia de Operatiuni Speciale a Politiei), se fac cu infrastructura SRI (serviciul detine serverele prin care se fac inregistrarile). Prin urmare, potrivit acestui proiect de lege, toti cei condamnati pe baza interceptarilor, ar putea cere revizuirea.

Revizuirea din oficiu a tuturor sentintelor

Un amendament adoptat de comisiile Senatului la legea privind desecretizarea protocoalelor ii apartine deputatului PSD Mircea Draghici, trimis in judecata de DNA sub acuzatia de abuz in serviciu si achitat in prima instanta. Social-democratul, co-initiator al legii alaturi de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, propune revizuirea din oficiu a tuturor sentintelor definitive date pe baza de interceptari.

De asemenea, un alt amendament adoptat de comisii prevede ca

”Persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea, in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a legii, sa se adreseze instantelor, cu actiuni in revizuire”. Amendamentul vizeaza practic majorarea perioadei in care persoana poate cere despagubirea de la 6 luni la 3 ani.
Senatorul PMP, Traian Basescu, a depus un amendament la initiativa legislativa pentru desecretizarea protocoalelor dintre SRI si DNA privind combaterea coruptiei prin care solicita ”desecretizarea de indata” a planurilor de cooperare dintre cele doua institutii, realizate in baza protocolului incheiat in 2009 intre Parchetul general si Serviciul Roman de Informatii.

Potrivit unor surse judiciare, ceea ce solicita, de fapt, Traian Basescu, este desecretizarea planurilor de actiune pe baza carora lucrau procurorii DNA impreuna cu cei de la SRI care faceau efectiv filajele, actiunile de flagrant si interceptarile.

Amendamentul fostului presedinte a fost adoptat cu voturile senatorilor PSD si ALDE din comisiile de specialitate ale Senatului.

Proiectul adoptat luni de Senat mai trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor pentru a deveni lege.

Efectul

Sursa foto: David Stuart Productions / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri