Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca este neobisnuit ca Parlamentul European sa voteze o rezolutie despre un stat membru care urmeaza sa preia presedintia rotativa a UE, scrie Ziare.com.

Cand a fost intrebat daca va incerca sa evite o rezolutie pentru Romania, Klaus Iohannis a spus ca discursul sau de marti nu a fost legat de dezbaterea privind statul de drept, dar ca a facut comentarii pe aceasta tema.

"PE are dreptul sa dezbata teme si e dreptul lor sa voteze rezolutii. Am subliniat ca prezenta mea in Parlamentul European nu avea legatura cu dezbaterea aceea despre statul de drept in Romania. Am facut declaratii in Romania despre subiect.

Romania este o democratie functionala si respecta statul de drept, dar este o democratie vie si avem abordari despre care unii nu au opinie buna. Nu vreau sa intru mai adanc in dezbaterile interne din Romania aici", a spus el.

Cu toate acestea, seful statului a spus ca momentul este unul neobisnuit.

"Este extrem de neobisnuit pentru Parlamentul European sa dezbata si sa voteze o rezolutie cu doar o luna inainte de a prelua presedintia Consiliului UE. Decizia apartine Parlamentului European", a declarat Iohannis, adaugand ca aceasta dezbatere va continua in Romania.

Si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus ca marti nu s-a discutat despre Romania, ci despre viitorul Uniunii Europene.

"Intalnirea de azi nu a fost pe situatia din Romania. Azi dezbatarea a fost legata de viitorul UE. Aparam domnia legii oriunde, in Polonia, Romania si in tara mea, Italia. Este rolul nostru sa aparam acest lucru", a spus Tajani.

Amintim ca o rezolutie privind statul de drept din tara noastra urmeaza sa fie agreata de grupurile din Parlamentul European si votata in sesiunea plenara din luna noiembrie.

Intrebat cum va respecta rugamintea presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a ajunge, impreuna cu Guvernul, la un consens in ceea ce priveste statul de drept si independenta justitiei pana la preluarea presedintiei Consiliului UE, seful statului s-a declarat pregatit sa colaboreze cu Executivul si, in ciuda faptului ca vor mai exista dezbateri aprinse pe marginea acestor teme in Romania, mandatul pe care il va detine tara noastra va fi unul de succes, scrie Digi24.

„Statul de drept trebuie sa ramana stat de drept, justitia trebuie sa ramana independenta, iar democratia – neafectata. Asta este opinia mea. Pe de alta parte, este evident ca toata Romania intelege importanta pe care o are preluarea presedintiei Consiliului UE. Sunt pregatit sa lucram impreuna, si Guvernul este pregatit, pentru o presedintie de succes. Dar asta nu inseamna ca imi voi cobori standardele in ceea ce priveste statul de drept si independenta justitiei. Vom avea dezbateri aprinse pe aceste subiecte in Romania, dar presedintia Consiliului UE va fi una de succes si vom colabora”, a spus Iohannis.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri