Consultarile partidelor cu presedintele Klaus Iohannis pe tema situatiei din Justitie au inceput miercuri, la ora 15:00, primul partid chemat la discutii fiind PSD. Consultarile au fost convocate de seful statului si au loc la Palatul Cotroceni.

UPDATE 18:15 In cadrul consultarilor de la Cotroceni, PMP a cerut demisia Guvernului Dancila, iar UDMR a atras atentia ca trebuiau respectate toate recomandarile Comisiei de la Venetia. De asemenea, USR i-a transmis presedintelui ca acesta poate fi o "cupola" pentru o dezbatere reala pe justitie si i-a amintit sefului statului de "referendumul pentru justitie, asteptat de cetateni".

Intre timp, ALDE a dat publicitatii un acord pe care ar trebui sa il semneze toate partidele, document in care presedintele Iohannis este criticat pentru ca "a utilizat tema justitiei ca pe un argument politic si electoral, impartindu-i pe actorii spatiului public in 'penali' si in 'luptatori impotriva coruptiei'".

Presedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat ca partidele din coalitia majoritara, PSD si ALDE, "s-au compromis si nu au facut decat sa dezbine societatea". De asemenea, a subliniat inca o data necesitatea demiterii Guvernului Dancila.

"Este nevoie sa intram cu demnitate in anul viitor cu un alt guvern, capabil sa gestioneze presedintia Consiliului UE (...) Pentru a reveni la normalitate in Romania, trebuie sa demitem Guvernul Dancila. Putem incepe o discutie asezata, inteleapta, pe acest subiect. Nu mai putem amana acest glont pe care il are Opozitia - de a depune motiunea de cenzura", a spus Tomac.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunta ca formatiunea sa este deschisa la discutii. "Dar sa vedem cum putem face ca principiul cel mai important, independenta justitiei, sa nu fie afectat", a spus el.

Despre sectia de investigare a magistratilor, liderul UDMR a spus ca CSM a dat o declaratie, dar oricum OUG 92 va veni in parlament si "va fi o discutie".

In ce priveste codurile penale, trebuie asteptata motivarea de la CCR.

Kelemen Hunor a spus ca toate modificarile trebuie facute in Parlament. "Dar daca coalitia de guvernare doreste sa faca repede, se poate face prin asumarea raspunderii, asa cum a facut guvernul Boc. Ordonanta de urgenta nu este o solutie. Daca va fi o dezbatere in parlament, suntem deschisi la toate discutiile", a mai spus el.

In ce priveste Comisia de la Venetia, liderul UDMR a spus ca este de acord ca trebuie respectate recomandarile, dar toate. Kelemen Hunor a facut trimitere la un raport al CV din 2005 prin care se faceau recomandari privind statutul minoritatilor. "De atunci toata lumea tace", a reclamat el, criticand "dubla masura" si cerand sa se discute si raportul de acum 13 ani.

Liderul USR, Dan Barna, a spus ca presedintia Romaniei poate fi o "cupola" pentru o dezbatere reala pe justitie si i-a amintit sefului statului de "referendumul pentru justitie, anuntat de presedinte si asteptat de cetateni".

"Azi, USR a depus un proiect pentru implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia. Am solicitat presedintelui ca in urma unei remanieri sa nu accepte un ministru al Justitiei care nu accepta explicit recomandarile CV", a spus Dan Barna.

Liderul USR a remarcat ca astazi "Liviu Dragnea a venit cu sabotorii Justitiei" la Cotroceni si a spus ca atata vreme cat nu iesim din aceasta paradigma, situatia nu se va imbunatati.

USR i-a reamintit lui Klaus Iohannis de "referendumul pentru justitie, anuntat de presedinte si asteptat de cetateni" si i-a cerut sprijinul pentru initiativa Fara penali in functii publice.

"O sustinere a presedintelui ar putea sa angreneze societatea", a subliniat Dan Barna.

In plus, USR i-a mai transmis presedintelui opozitia fata de inaintarea in grad a ofiterului Catalin Paraschiv.

UPDATE 16:50 Pana in acest moment alte doua partide au iesit de la consultarile cu presedintele Iohannis, fiind vorba de ALDE si PNL.

Ludovic Orban, liderul PNL, spune ca Romania este "intr-un punct de cotitura".

"De doi ani, obsesia lui Dragnea de a scapa de puscarie si a ultrasilor din PSD si LADE de a controla justitia a facut un rau imens Romaniei (...) In functie de modul in care Romania va exercita presedintia UE, Romania va urma un destin european (...) sau exista riscul ca Romania sa sufere si cetatenii romani sa fie sanctionati pentru prostiile si actele de rea-credinta facute de majoritatea grupata in jurul lui Dragnea", a spus liderul PNL.

"Este momentul ca partidele majoritare sa abandoneze proiectul lui Dragnea (...) Liderii europeni ne transmit un mesaj: daca mergem pe drumul corect, intram in Schengen si beneficiem de avantajele aderarii", a subliniat Orban, in caz contrar urmand sa fie utilizate toate parghiile ca in Romania statul de drept sa functioneze asa cum trebuie.

Intrebat daca crede ca e necesar un acord, Ludovic Orban a spus ca nu crede asa ceva, dar crede ca cei vinovati trebuie "sa se trezeasca" si sa gandeasca pentru binele Romaniei la bunul mers al justitiei din Romania.

In ceea ce il priveste, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca e util ca intre partidele parlamentare sa aiba loc o discutie, pentru a cadea de acord pe modificarile care trebuie efectuate la legile Justitiei, in acord cu Comisia de la Venetia, dar ele trebuie sa porneasca de la anumite lucruri comune.

"Trebuie sa cadem de acord ce inseamna statul de drept. (...) Nu functia represiva a statului este cea care trebui sa domine. Am un gust relativ amar in privinta raportului CV, care nu scoate un cuvant despre garantarea drepturilor cetatenilor", a spus Tariceanu, aratandu-si disponibilitatea pentru dialog.

Liderul ALDE a cerut "scoaterea la lumina a tuturor protocoalelor", abrogarea lor "cu toate consecintele". "Persoanele care au semnat aceste protocoale nu mai au credibilitate sa ocupe functii in justitie", a mai spus Tariceanu, cerand si "constituirea unei comisii de adevar si reconciliere", scrie Ziare.com.

"Atata vreme cat justitia nu revine in normalitate, va trebui sa acceptam ideea unui ministru tehnocrat", a mai spus el, cerand si o colaborare onesta cu institutiile europene.

Primul partid politic asteptat la consultari a fost PSD. La final, delagatia i-a lasat presedintelui un document care contine 10 principii care, in opinia partidului condus de Liviu Dragnea, ar garanta independenta reala a Justitiei si respectarea statului de drept.

"A fost o discutie pot zice relativ asezata. Dl presedinte ne-a exprimat punctul sau de vedere despre Legile Justitiei, ca ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, exista OUG 92 in Parlament, care cuprinde o mare parte dintre recomandarile Comisiei de la Venetia. OUG a fost propusa de ministrul Toader in urma intalnirilor cu Comisia de la Venetia", a declarat Liviu Dragnea la finalul intalnirii cu presedintele.

"Nu am respins niciodata o discutie despre justitie, dimpotriva, a fost un obiectiv asumat. Am decis din 2016 sa nu ne facem ca nu vedem abuzurile la care sunt supusi cetatenii. Nu putem sa ne facem ca nu exista protocoale secrete, intelegeri neconstitutionale, nelegale, care au alimentat organizatii oculte. Nu putem sa ne angajam intr-o discutie ampla, serioasa, daca nu dam raspusuri la intrebari importante, ca trebuie sa se stopeze abuzurile si sa se stabileasca efectele", a mai precizat liderul PSD.

Inainte de a incepe consultarile cu partidele politice, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca el nu doreste un pact cu vreun partid politic, ci doar sa fie un mediator in ceea ce priveste legile justitiei.

"Eu nu vreau niciun pact de PSD-ul. Nu despre asta vorbim. Nu stiu cum a aparut ideea, dar cred ca s-a inteles gresit ce se intampla aici. Eu imi doresc in aceste consultari sa fiu vazut ca un mediator, un mediator intre partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD-uul, nici cu ALDE, nici cu altii. Eu doresc ca ei sa se inteleaga intre ei, sa se reia discutiile pe legile justitie intr-o forma considerabil imbunatatita, ca la final sa avem legi care realmente ajuta sistemul de justitie din Romania. Cred ca ceea ce s-ar putea obtine si sper sa obtin acest lucru este o intelegere politica intre partidele politice", a declarat seful statului la Cotroceni.

Potrivit presedintelui, sistemul de justitie trebuie sa fie independent si stabil, iar pentru aceasta, "mai devreme sau mai tarziu" este nevoie de consens in Parlament.

"Eu doresc sa le explic aceste lucruri. E nevoie de consens pentru ca altfel aceste legi vor fi mereu si mereu modificate, vor genera instabilitate si vor genera in final un sistem care nu functioneaza optimal. Deci ceea ce avem noi acum sunt legi care nu functioneaza bine. Ati observat ca, dupa ce le-am promulgat, deja Guvernul a dat o ordonanta de urgenta", a spus Klaus Iohannis, noteaza Agerpres.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri