Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat raportul privind evaluarea procurorului general, Augustin Lazar. Dupa citirea raportulului a concluzionat ca cere revocarea lui Augustin Lazar. Later edit: Asa cum a promis, ministrul Justitiei a publicat raportul privind activitatea procurorului general.

CITESTE AICI RAPORTUL INTEGRAL

"Actele si faptele enumerate de netolerata demonstreaza ca activitatea manageriala a lui Augustin Lazar contravine obligatiei constitutionale si legale.Gravitatea comportamentelor, a mesajelor publice ale procurorului general a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul sau constitutional.

Declansez procedura de revocare din functie a procurorului general", a concluzionat ministrul Justitiei, dupa un discurs de aproape o ora cu privire la activitatea procurorului general, Augustin Lazar.

Raportul, plus propunerea de revocare, vor fi transmise in aceasta seara catre Sectia de procurori a CSM pentru studiere si elaborarea avizului consultativ, precum si presedintelui Romaniei pentru a decide conform competentelor legale, a declarat Tudorel Toader, scrie Digi24.

„Raportul e structurat pe cinci capitole, cinci parti. Prima se refera la baza juridica, temeiul legal, partea a doua se refera la premisele acestui raport, partea a treia la evaluarea in sine, partea a patra - concluzii, partea a cincea - propuneri. Raportul are 63 de pagini si sunteti de acord ca nu pot sa-i dau citire cuvant cu cuvant pentru ca ne apuca noaptea aici. Voi face o scurta sinteza a raportului, iar la sfarsit il veti gasi pe site-ul ministerului, in speranta ca nu se va bloca iar pagina de internet”, a spus Tudorel Toader.

Reactia procurorului general: argumentele sunt "exagerari vizibile si interesate"

Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat miercuri ca raportul de evaluare a activitatii sale manageriale prezentat de ministrul Tudorel Toader, in baza caruia acesta cere revocarea sa din functie, reprezinta raspunsul pe care Executivul intelege sa il dea recomandarilor Comisiei de la Venetia, adaugand ca argumentele ministrului Justitiei sunt "exagerari vizibile si interesate".

Cele mai importante declaratii ale lui Tudorel Toader

In 2017 spuneam ca nu e oportuna luarea unei masuri. Spuneam ca se impune instituirea unei atente monitorizari si ca rezultatele negative pe linia acestei raportari pot repune in discutie oportunitatea revocarii conducatorilor institutiilor vizate. Revenind in 2018, declansarea si finalizarea procedurii de revocare a procurorului sef al DNA.

Procedura de evaluare a procurorului general am anuntat-o in august 2018. Din 2017, pana in august 2018, am inregistrat evolutii pe care le-am considerat de natura de a declansa procedura de evaluare.

Evaluarea contine 20 de puncte, tot atatea cate au fost si la evaluarea procurorului-sef al DNA. Puteau sa fie mai multe.

Primul lucru pe care vreau sa il subliniez - procurorul general a sustinut vehement si in repetate randuri lipsa unui temei legal pentru evaluarea procurorului sef de la DNA. A avansat ideea unui conflict intre procurori si ministru pentru a incerca sa impiedice evaluarea procurorului sef al DNA.

Oare de ce procurorul general se impotrivea acestei evaluari? Personal cred ca vroia sa preintampine o eventuala evaluare a domniei sale.

Ne punem cel putin doua semne de intrebare. Primul se refera chiar la legalitatea numirii sale in aceasta inalta demnitate.

Criteriile si conditiile prevedeau printre altele si calificativul „foarte bine” la ultima evaluare. S-a inregistrat candidatura, sectia de procurori de la CSM a avizat favorabil. Lipsea insa o piesa din dosarul de cadidatura a lui Lazar, calificativul de la ultima evaluare. Ni s-a transmis atunci ca prezentul raport de evaluare a fost intocmit la o data ulterioara. Presedintele a semnat numirea desi nu exista in dosar documentul.

Faptele retinute in sarcina procurorului-sef al DNA sunt in aceeasi masura imputabile procurorului general.

I se imputa procurorului general ignorarea situatiilor de criza. S-a vorbit, se vorbeste faptul ca multe cauze sunt solutionate dupa implinirea termenului de prescriptie. Aceste fapte sunt extrem de grave.

Am retinut discursuri publice cu caracter politic, acuzatii fara precedent la adresa autoritatilor statului, ale puterii legislative, executive.

Practicarea si incurajarea unor compotamente contrare obligatiilor constitutionale si legale. Sintagma cu placere folosita cand spunea „niste inculpati de rang inalt”.

Neindeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de managament la numirea in functia de procuror general. Abdicarea de la dispozitiile constitutionale.

Augustin Lazar a contestat modificarea legilor Justitiei, ulterior controlului de constitutionalitate a Curtii Constitutionale. Era o pozitie nejustificata.

Critica hotararilor judecatoresti si a judecatorilor.

Protestul din Piata Victoriei, cu acele evenimente, se deschide dosar. E la tribunal, apoi urca la Parchetul General. Exista un ordin care spune ca daca iei un dosar, nu poti sa iei si un procuror. Doi-trei procurori au fost mutati contrar ordinului. La cateva zile ulterioare delegarii, procurorul isi anuleaza propriul ordin.

Concluzia generala a raportului este aceea a necesitatii de revenire la normalitate.

Pentru aceste acte si fapte, declansez procedura de revocare a domnului procuror general Augustin Lazar

Evaluarea lui Lazar, trasa la indigo dupa cea a Laurei Codruta Kovesi

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat miercuri ca evaluarea activitatii manageriale a procurorului general, Augustin Lazar, cuprinde exact 20 de puncte, cate au fost si la fostul procuror-sef al Directiei National Anticoruptie Laura Codruta Kovesi.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va declansa procedura de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar.

"Ajungem pe fond, la evaluarea propriu-zisa. Vreau sa va spun ca nu neaparat din motive de simetrie, dar evaluarea cuprinde exact 20 de puncte, cate au fost si la procurorul-sef al Directiei National Anticoruptie. Puteam sa adaug mai multe", a declarat Toader, la Ministerul Justitiei, conform Agerpres.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri