Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca procurorul general, Augustin Lazar, incearca prin comunicate precum cel al Parchetului General referitor la HG 231/2005 sa isi justifice "actiunile de procuror comunist", liderul ALDE sustinand ca acea hotarare de guvern "nu se refera la protocoale, ci la aplicarea strategiei nationale anticoruptie", scrie Agerpres.

"Constat ca procurorul general este capabil de orice pentru a-si scapa pielea, chiar si sa minta in spatiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezinta altceva decat o interpretare proprie data Hotararii de Guvern din 2005. HG 231 nu se refera la protocoale, ci la aplicarea strategiei nationale anticoruptie. Strategia enunta o serie de principii care aveau la baza respectarea statului de drept, a legilor in vigoare si a drepturilor si libertatilor individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea incheierea de protocoale secrete precum cele incheiate intre servicii si institutiile din justitie in ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazar cu SRI in 2016. Ceea ce face Augustin Lazar reprezinta o manipulare ieftina pentru a-si salva pielea, aruncand vina", a scris Tariceanu, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El arata ca "protocoalele semnate si dezvaluite in acest an au continut masuri care nu au fost prevazute in nicio lege. Protocoalele secrete au adaugat la legislatia in vigoare doar prin simpla intelegere dintre sefii din procuratura si cei din servicii".

"Unde in HG 231 se vorbeste despre echipele mixte? In ce paragraf din HG se spune despre faptul ca informatiile existente la dosar nu trebuie sa fie puse la dispozitia invinuitului? Rolul de politie judiciara a fost stabilit prin mica intelegere dintre procurori si servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor fata de servicii in termen de 60 de zile este o inventie a mintilor stralucite care au semnat protocoalele. Augustin Lazar incearca prin comunicate precum cel al Parchetului sa isi justifice actiunile de procuror comunist. Practicile si metodele specifice perioadei comuniste nu se regasesc in HG. Ele au fost adaugate ulterior de catre conducatorii vremelnici ai institutiilor din justitie si de catre serviciile de informatii. Daca Augustin Lazar considera ca prin manipulare isi salveaza pielea si poate fugi de dat explicatii pentru activitatea sa, se inseala amarnic. Procurorul general minte de ingheata apele doar pentru a deturna atentia de la acuzatiile care i se aduc", a adaugat Tariceanu.

Intr-un comunicat de presa transmis vineri, Parchetul General ofera explicatii "in vederea lamuririi tuturor aspectelor care au condus la incheierea unor protocoale de cooperare intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii".

Citeste si:
Ungureanu face o sesizare penala in cazul pacientei arse la Floreasca
Emanuel Ungureanu (USR)...

Astfel, Parchetul General sustine ca, prin HG nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind "aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005 - 2007 si a Planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005 - 2007", in cadrul domeniului prioritar II "Combaterea Coruptiei" din Strategia Nationala Anticoruptie s-a prevazut ca, "in vederea cresterii operativitatii si eficientei in activitatea de urmarire penala, va fi consolidat controlul efectiv si nemijlocit al procurorului asupra activitatilor de investigare si cercetare penala efectuate de politia judiciara. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care sa permita sesizarea de indata a procurorului de catre structurile informative si de investigatie prin transmiterea oricaror informatii si suport probator referitoare la savarsirea unor acte sau fapte de coruptie sau crima organizata".

Fostul presedinte Traian Basescu afirma, pe 16 octombrie, ca prima referire la protocoalele pe care trebuia sa le incheie SRI a fost facuta intr-o hotarare de guvern din anul 2005, semnata de premierul de la acea vreme, Calin Popescu-Tariceanu.

"In protocolul dintre SRI si Parchetul General (...) este invocata Hotararea 231 din 30 martie 2005, prin care se aproba planul de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2005-2007, semnata de Calin Popescu-Tariceanu, adoptata prin hotarare de guvern. (...) La masuri zice asa: ca institutiile mai sus mentionate trebuie sa stabileasca proceduri de comunicare si, de asemenea, trebuie sa realizeze protocoale semnate de institutiile implicate", preciza Basescu.

Citeste si:
Tariceanu: Nu vad de ce tramvaiele fabricate la Arad nu ar fi bune
Tariceanu: Nu vad de ce...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tariceanu ameninta: Daca desfiintati SS, urmeaza motiune de cenzura