George Ciamba a fost nominalizat de premierului Viorica Dancila pentru a-l inlocui pe ministrul demisionar al Afacerilor Europene, Victor Negrescu.

„Din cate am vorbi azi cu doamna prim-ministru, are deja propunerea de nominalizare a unui nou ministru la Afaceri Europene. Domnul Victor Negrescu este cel mai indrituit sa va raspunda. Daca nu o sa va raspunda, atunci o sa incerc sa va raspund si eu. Dar nu am fost in sedinta de guvern (de vineri, n.r.) si nici nu sunt angajatul dumnealui”, a spus, luni, Liviu Dragnea, potrivit Digi24.

Duminica, Victor Negrescu a facut o serie de precizari pe Facebook legate de pregatirea preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE.

„Cel mai important lucru este ca tot procesul de pregatire a Presedintiei Romaniei la Consiliul UE este in grafic atat pe dimensiunea politica, cat si logistica. Totul este deja gata in masura in care nu se doresc schimbari majore fata de planurile aprobate de Guvernul Romaniei sau de consiliul interministerial privind Presedintia Consiliului UE prezidat de primul-ministru”, a sustinut el.

Cine este George Ciamba?

George Ciamba este diplomat de cariera si lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei din decembrie 1990, potrivit site-ului MAE.

In 2016, in calitate de reprezentant cu insarcinari speciale pentru diplomatie economica, a contribuit la promovarea si derularea proiectelor economice in cadrul carora Romania are interese strategice, precum si la consolidarea relatiei inter-ministeriale in vederea reprezentarii economice externe.

Anterior, din noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmarind cu prioritate asigurarea unei participari active a Romaniei in toate formatele de lucru ale UE, coordonarea pozitiilor interne sustinute in formatiunile Consiliului UE si promovarea contributiei nationale in formularea politicilor europene. Totodata, a asigurat participarea in cadrul Consiliului Afaceri Generale.

Inainte de preluarea portofoliului de secretar de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba a fost ambasador al Romaniei in Republica Elena, obiectivul major al misiunii sale fiind promovarea relatiilor bilaterale romano-elene si a cooperarii dintre cele doua tari la nivelul UE. A urmarit cu atentie dezvoltarile crizei economice din Grecia, ca parte a fenomenului crizei datoriilor suverane din UE, precum si transformarea acesteia intr-o criza politica interna si implicatiile asupra tarii noastre.

In perioada iulie 2003 – ianuarie 2005 a detinut functia de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale si ulterior, Globale, in MAE. In aceasta calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferinta Interguvernamentala), NATO, Consiliul Europei, ONU si alte organizatii internationale.

Intre 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al Romaniei in Republica Turcia, precum si Reprezentant Permanent al Romaniei la Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra, intre 2001 – 2003.

Anterior primei desemnari in calitate de ambasador, a ocupat functiile de director adjunct (1996 – 1997) si apoi director al Directiei America de Nord (1997 – 1999), intr-un moment definitoriu al relatiilor dintre Romania si SUA - lansarea Parteneriatului Strategic. A fost membru in comisia interguvernamentala si Grupul de Initiativa Romania-SUA creat sub egida Centrului de Studii Strategice Internationale din Washington, think-tank desemnat sa elaboreze politici pe baza avantajelor specifice ale Romaniei in relatiile cu SUA.

In 1995 a fost secretarul Grupului de lucru vizand reconcilierea istorica intre Romania si Ungaria care a dus la semnarea Tratatului de baza cu Ungaria, in 1996.

Intre 1991 – 1995 a ocupat diferite functii in cadrul MAE: referent de spatiu pentru SUA, pentru Agentia Internationala pentru Energie Atomica si pentru problematica neproliferarii.

Dupa absolvirea studiilor superioare, George Ciamba a intrat in Ministerul de Externe ca atasat si a parcurs toate etapele carierei diplomatice, in anul 2004 fiindu-i acordat gradul diplomatic de ambasador.

In 1999 a primit distinctia "Ambasadorul Anului", acordata de cotidianul "Nine O'clock", iar in 2000, a fost decorat cu "Ordinul Meritul National in Grad de Comandor". De asemenea, a fost decorat de catre Presedintele Republicii Elene cu „Marea Cruce a Ordinului Phoenix”.

George Ciamba a absolvit Facultatea de Inginerie Electronica (1989); detine o diploma de studii aprofundate in relatii internationale, obtinuta ca sef de promotie in 1993, din partea Universitatii Bucuresti si a MAE; a urmat cursurile Programului de Economie si Relatii Internationale la Hoover Institution - Universitatea Stanford (1992) si a fost selectat sa participe la Programul "International Visitor" pentru lideri in formare pe probleme de politica externa al Agentiei de Informatii a SUA (1997). A publicat articole in domeniul relatiilor internationale, cu accent pe Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA, respectiv integrarea euro-atlantica a Romaniei.

Vorbeste fluent limbile engleza si franceza. Are cunostinte de limba greaca. Este casatorit, sotia este diplomat de cariera si au o fiica, nascuta in 2003.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri