Comisia Europeana recomanda Romaniei, in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, sa suspende imediat punerea in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare si sa le revizuiasca tinand seama pe deplin de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a prezentat, marti, raportul MCV pentru Romania si Bulgaria. Este pentru prima oara cand decalajul dintre cele doua tari a fost inversat total. De data aceasta, despre Bulgaria s-a spus ca este foarte apropae de ridicarea MCV, in timp ce la adresa Romaniei au fost aduse critici dure.

"Vedem astazi care au fost evolutiile in cele doua state pentru ultimele 12 luni. In cazul Bulgariei sunt indicii ca se va putea ridica MCV. E un obiectiv, e ceea ce putem obtine daca Bulgaria va continua", a tinut sa precizeze Timmermans.

In raportul publicat marti, 13 noiembrie, de Comisia Europeana, se constata ca, desi Romania a realizat unele masuri in sensul punerii in aplicare a celor douasprezece recomandari finale emise de Comisie in ianuarie 2017, evolutiile recente au insemnat un regres fata de progresele de pana acum si au pus sub semnul intrebarii evaluarea pozitiva din ianuarie 2017.

In prim planul raportului Comisiei Europene se afla independenta sistemului judiciar, reforma justitiei si combaterea coruptiei la nivel inalt.

„Este regretabil faptul ca Romania nu numai ca a sistat cursul reformelor, dar a si readus in discutie unele aspecte considerate inchise sau a inregistrat involutii in raport cu realizarile din ultimii 10 ani. Este esential ca Romania sa inregistreze din nou, cat mai repede, progrese in ceea ce priveste combaterea coruptiei si asigurarea independentei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care Romania poate sa revina pe traiectoria care va conduce la incheierea procesului MCV, lucru care este atat in interesul cetatenilor si al tarii, cat si al UE in ansamblul sau.”, a tinut sa precizeze Frans Timmermans.

Evaluarea din raportul prezentat in ianuarie 2017 a fost intotdeauna conditionata de evitarea inregistrarii unor regrese care sa puna sub semnul intrebarii progresele realizate in ultimii 10 ani, sustine CE.

Ca urmare, modificarea legilor justitiei, presiunea la adresa independentei sistemului judiciar, in general, si a Directiei Nationale Anticoruptie, in special, dar si o serie de alte masuri care submineaza eforturile de combatere a coruptiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul intrebarii a caracterului lor ireversibil.

Comisia a observat, de asemenea, ca factori mai largi, din afara sferei MCV, au un impact asupra inregistrarii de progrese in reforma justitiei si combaterea coruptiei. In aceasta privinta, in raport se subliniaza faptul ca existenta unor mijloace de informare in masa libere si pluraliste are un rol important in tragerea la raspundere a factorilor de decizie politici pentru actiunile lor, de exemplu in scoaterea la lumina a unor posibile cazuri de coruptie.

De asemenea, Comisia Europeana considera ca cele 12 recomandari formulate in raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea orientarii formulate de presedintele Jean-Claude Juncker la inceputul mandatul sau de a incheia MCV pana la sfarsitul mandatului actualei Comisii. Prin urmare, in raportul publicat astazi sunt formulate opt recomandari suplimentare menite sa remedieze situatia actuala.

Este necesar ca institutiile-cheie din Romania sa faca dovada unui "angajament ferm fata de independenta sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei, sa recunoasca rolul indispensabil al acestora drept pietre de temelie si sa redea statului capacitatea de a actiona, prin parghiile sale de control si echilibru, atunci cand exista riscul unei involutii", se precizeaza in comunicatul de presa.

Cele opt recomandari suplimentare pentru Romania:

1. Legile justitiei

  • Suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare.
  • Revizuirea legilor justitiei tinand seama pe deplin atat de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).

2. Numirile/revocarile in cadrul sistemului judiciar

  • Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie.
  • Relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie.
  • Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei institutii.
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere pana la intrarea in vigoare a unui nou cadru legislativ, in conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

3. Codul penal si Codul de procedura penala

  • Inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala.
  • Relansarea procesului de revizuire a Codului penal si a Codului de procedura penala tinand seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE si cu instrumentele internationale in materie de combatere a coruptiei, precum si cu recomandarile formulate in cadrul MCV si cu avizul Comisiei de la Venetia.

”Comisia va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va efectua o evaluare in acest sens inainte de incheierea mandatului actualei Comisii. Punerea imediata in aplicare a masurilor suplimentare este esentiala pentru a readuce procesul de reforma pe calea cea buna si pentru a permite revenirea la traiectoria care va permite incheierea procesului MCV, astfel cum se mentiona in raportul din ianuarie 2017”, a conchis Comisia Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri