Potrivit calculelor unui deputat USR, angajatii Companiei Municipale Dezvoltare Durabila au un salariu mediu net de peste 6.200 de lei pe luna, adica de 2,3 ori mai mult decat este salariul mediu net in restul economiei. Salarii la fel de mari sunt si in restul celorlalte 22 de companii de stat, atrage atentia Claudiu Nasui.

Claudiu Nasui, deputat USR, arata ca membrii PSD care au ajuns sa lucreze in cele 22 de companii de stat infiintate de Gabriela Firea au ajuns sa fie mai bine platiti decat restul romanilor, PMB alocand circa 70 de milioane de euro pe an doar pentru salarii.

„De cand e primar, doamna Firea a infiintat (in mod ilegal) 22 de companii de stat. De ce era nevoie de aceste companii? Nu era. Doamna Firea le-a facut din doua motive: ca sa ascunda banii primariei prin ele (cheltuielile lor sunt mult mai opace) si ca sa poata sa angajeze cati oameni vrea ea si sa-i plateasca cat vrea. Astfel, membrii de partid care au ajuns in aceste companii de stat au devenit si foarte bine platiti. Mult mai bine platiti decat restul romanilor care muncesc si platesc taxe si impozite pentru a-i sustine. Cele 22 de companii nu sunt profitabile, ci traiesc din banii nostri, prin subventii pe care le da tot primaria. In total, primaria cheltuie 70 de milioane de euro pe an doar pentru salarii in aceste companii”, sustine deputatul USR, printr-o postare pe contul sau de Facebook.

Acesta mai arata ca, desi companiile „nu au nicio sansa sa fie profitabile”, cei care le conduc au decis sa acorde cresteri salariale de aproape 70% angajatilor.

Nasui da, ca prim exemplu, Compania Municipala Dezvoltare Durabila, unde salariul mediu net ar fi peste 6.200 de lei pe luna, insa aminteste si de salariile de la Compania Municipala Publicitate si Afisaj (5.958 lei pe luna - salariul mediu net). Topul celor mai mari salarii este inchis de Compania Municipala Energetica cu un salariu mediu lunar net de 3.711 lei net pe luna.

„Salariile din celelalte companii de stat nu dezamagesc nici ele: la Compania Municipala Publicitate si Afisaj, salariul mediu net este de 5.958 lei pe luna, la Compania Municipala Sport Pentru Toti – 4.997 lei pe luna, iar la Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat – 4.489 lei pe luna. Sa ne reamintim ca salariu mediu net in Romania e de 2.688 lei pe luna. Daca credeati ca beculetele de Craciun se aprind singure, ei bine, la Compania Municipala Iluminat Public se castiga in medie 4.460 lei net pe luna. Tot in top avem si Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti S.A. cu 4.498 lei net pe luna. Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti S.A. cu 4.288 lei net pe luna pentru activitatea exceptionala in domeniul traficului din capitala. Compania Municipala Consolidari S.A. urmeaza cu 3.931 lei net pe luna. Compania Municipala Medicala S.A. cu 3.900 lei net pe luna. Iar Compania Municipala Energetica incheie Top 10 cu un salariu mediu lunar net de 3.711 lei net pe luna”, mai scrie Nasui.

Luni, presedintele USR Bucuresti, Roxana Wring, i-a solicitat primarului General, Gabriela Firea, sa ceara tuturor directorilor companiilor infiintate de municipalitate sa opreasca orice plata si sa desfiinteze companiile, ca urmare a deciziei Curtii de Apel pronuntata saptamana trecuta. ”Vreau sa va atrag atentia ca au trecut deja trei zile de la decizia instantei si inca nu ati luat luat act de aceasta”, afirma Wring.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 22 noiembrie, anularea tuturor hotararilor de infiintare ale Companiilor municipale. Solutia este definitiva si vine la capatul unui proces initiat de USR Bucuresti.

„Nu au cum sa fie desfiintate aceste companii, ele au angajati, suntem in situatia ca peste niste ani se ataca o decizie a Consiliului Administrativ. Vom uzita de toate caila de atac si ne vom apara, nu facem decat sa aparam drepturile bucurestenilor de avea un buget calibrat, eficienta acestor companii este dovedita”, a declarat Gabriela Firea, dupa decizia instantei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri