Senatorul Serban Niolae si deputatii Florin Iordache si Eugen Nicolicea, toti din PSD, au initiat o propunere legislativa prin care solicita majorarea pensiei parlamentarilor proportional cu cea a salariului, informeaza Adevarul.

„(1) Pentru beneficiarii pensiei de serviciu stabilite in temeiul art 73 indice 1 din Legea 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, calculata pana la intrarea in vigoare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului 59/2017 privind modificaea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, pensia de serviciu se actualizeaza cu majorarea salariului de baza de care beneficiaza functionarul public parlamentar aflat in activitate, cu acelasi nivel de salarizare si pe aceeasi functie publica, in procent stabilit prin acte normative.

(2) Prevederile lin (1) se aplica si persoanelor care beneficiaza de pensia de serviciu actualizata in temeiul unei hotarari judecatoresti”, se arata in propunerea legislativa.

Propunerea celor trei lideri PSD a primit deja mai multe avize favorabile de la Comisii, termenul de aprobare tacita fiind 24 de zile de la terminarea vacantei parlamentare, adica pe data de 24 februarie.

De la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie pentru cei cu studii medii va fi majorat de la 1.900 lei, la 2.080 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 9,47%, iar pentru cei cu studii superioare, majorarea la 2.350 lei, respectiv o crestere de 23,68% fata de luna decembrie 2018.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre măsurile anunțate de Vela: „Aș fi fost mai...
Marcel Ciolacu, despre...

In octombrie, numarul pensionarilor fosti parlamentari era de 813 de persoane, pensia medie ridicandu-se la 4.354 de lei, din care 2.649 lei suportati de la bugetul de stat, adica din taxele si impozitele tuturor romanilor. Raportat la cresterea salariului minim brut pe economie pentru cei cu studii superioare, care au activat cel putin 1 an in domeniul in care s-au specializat, cresterea pensiei speciale cu 23,6% ar insemna 1.027,54 lei in plus, adica 5.381,54 lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Există și părți bune: Ce am putea CÂȘTIGA de pe urma pandemiei
Setari Cookie-uri