Motiunea de cenzura "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dancila, rusinea Romaniei!" nu a trecut de votul Parlamentului. A primit chiar mai putine voturi decat numarul semnatarilor. Motiunea, semnata de 163 de parlamentari, avea nevoie de 233 de voturi pentru a trece, noteaza Digi24

Secretarul Marcel Vela anunta rezultatele oficiale:

465 - senatori si deputati in total
333 - senatori si deputati prezenti
164 - voturi exprimate
161 - voturi "pentru"

"Repetati va rog, cat?", a spus ironic Florin Iordache. "Am inteles: au semnat 163, au votat 161. Nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru adoptare. Declar sedinta inchisa, va doresc vacanta placuta!", a declarat Florin Iordache, presedintele de sedinta.

Documentul a fost semnat de 163 de parlamentari. Pentru a fi adoptata si pentru a duce la demiterea Guvernului, motiunea trebuia sa stranga minimum 233 de voturi, cu aproximativ 70 mai multe fata de cat avea Opozitia.

Cum s-a aparat Viorica Dancila

Dupa ce Opozitia a citit motiunea, Viorica Dancila a luat cuvantul. In sala au intrat Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, absenti pana in acel moment.

Viorica Dancila a afirmat ca textul motiunii de cenzura este profund neserios, a precizat ca a schimbat ministrii care au ramas in urma si ca va mai schimba oricati va fi nevoie. Ea a sustinut ca, daca ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi in favoarea acestuia cu mult peste majoritatea PSD-ALDE, pentru ca multi dintre cei din opozitie sunt foarte bucurosi de ce a facut Toader, scrie Digi24.

„As fi vrut sa cred ca puteti da dovada de onestitate. (...) Mi-a fost foarte greu sa inteleg logica acuzatiilor si argumentelor contradictorii. (...) Ma asteptam sa tratati cu seriozitate acest instrument pe care il aveti. E un text profund neserios, ma asteptam sa va respectati in primul rand pe dvs., sa va respectati datoria pe care o aveti fata de cei pe care ii reprezentati”, a afirmat Dancila.

Ea a spus ca i se cere sa dea socoteala pentru remanierile facute de premierii Grindeanu si Tudose. „Sa-i intrebati pe dansii”, a adaugat ea.

„Fiecare ministru pe care l-am numit avea o obligatie clara, i-am schimbat pe cei care au ramas in urma. Ce ati fi vrut sa fac, sa ii mentin? Ce ati fi vrut de la acest guvern, sa tina sau nu un ministru care nu da rezultate? Nu va mai inteleg cetatenii. (...) L-ati criticat pe Lucian Sova, dar cand l-am propus pentru remaniere ati devenit aparatorii lui. (...) Voi schimba oricati ministri va fi nevoie pentru ca sa facem ce avem in programul de guvernare”, a mai declarat premierul.

„M-ati criticat ca am incredere in doamna Carmen Dan. Ce ar trebui sa fac, sa o remaniez?”, a spus Dancila, moment in care din sala s-a auzit „Da!”, dupa care a adaugat ca nu o va remania din motivele invocate de Opozitie, anume violentele jandarmilor de la protestul din 10 august.

„Am avut senzatia ca citesc o motiune impotriva lui Macron, pentru ca asta am vazut la Paris recent - tunuri cu apa, gaze lacrimogene”, a continuat premierul.

Dancila a vorbit si despre reforma in justitie promovata de Tudorel Toader.

„Daca ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi in favoarea dlui ministru cu mult peste majoritatea pe care o avem noi in Parlament. Multi dintre dvs. sunteti foarte bucurosi de ce a facut dl ministru. Si in randurile dvs. sunt care au fost anchetati abuziv. (... ) Ma refer in primul rand la PNL”, a afirmat Viorica Dancila.

„Nu voi da niciodata socoteala in afara tarii”, a mai spus ea, reprosand ca europarlamentari romani au votat in Parlamentul European rezolutia impotriva Romaniei.

Premierul Viorica Dancila le-a spus parlamentarilor opozitiei ca, nefiind implicat Guvernul in adoptarea legilor justitiei, nu are ce sa le raspunda la criticile pe acest subiect.

„Legile din justitie au fost adoptate de Parlament, nu prin OUG asa cum s-a intamplat in guvernarea Ciolos si nici prin asumarea raspunderii, asa cum a fost in guvernarea PDL cu ministrul Monica Macovei. Nefiind implicat Guvernul, n-am ce sa va raspund. Guvernul s-a implicat ulterior doar pentru a introduce unele recomandari ale Comisiei de la Venetia”, a afirmat premierul Dancila.

Pe de alta parte, Viorica Dancila a sustinut ca in guvernarea PSD-ALDE plusul este in buzunarele romanilor, iar minusul doar in motiunea opozitiei.

„Va asigur ca atunci cand pensionarii se uita pe fluturasul de pensie vad cu plus si oricat incercati sa spuneti ca albul e negru adevarul e altul”, a mai afirmat ea, sustinand ca cresterea pensiei a fost cu mult peste rata inflatiei.

Ea a acuzat opozitia ca, daca vine la guvernare, va opri cresterile de pensii.

„Noua lege a pensiilor nu poate fi pusa in aplicare de dvs. Daca veniti la guvernare, opriti cresterile de pensii. Pensionarii care ne privesc acum isi doresc din tot sufletul sa nu treaca aceasta motiune de cenzura”, a afirmat Dancila.

Premierul a mai sustinut ca, in primele zece luni ale mandatului sau, investitiile publice au crescut, iar investitiile straine directe au atins cea mai mare valoare de dupa criza.

Citeste si:

    In jurul pranzului, plenul reunit al Parlamentului a inceput dezbaterea motiunii de cenzura. Sedinta a fost reluata si parlamentarii PSD au revenit in sala. Ordinea de zi care contine doar dezbaterea motiunii de cenzura a fost aprobata cu 257 de voturi ”pentru”. Motiunea de cenzura este citita de catre deputatul USR Claudiu Nasui.

    Inainte de a citi documentul, Claudiu Nasui critica OUG anuntata de Teodorovici. "Dati foc economiei!", spune el. Florin Iordache ii cere sa se rezume la citirea motiunii, scrie Ziare.com.

    TVR a intrerupt transmisia

    Televiziunea publica a intrerupt transmisia dezbaterilor din Parlament exact la citirea textului motiunii de cenzura, pe motiv ca nu este acelasi text cu cel aparut in Monitorul Oficial, informeaza Biziday.

    Principalele momente ale sedintei parlamentului:

    In urma cu scurt timp, toti parlamentarii PSD au parasit sala de plen. In cazul in care acestia nu se vor intoarce, motiunea de cenzura nu va putea fi dezbatuta si votata.

    Citeste si:

      10:55 – Parlamentarii USR au pancarte cu ”Nu dati OUG” si ”Demisia” pe care le arata premierului Viorica Dancila si ministrilor
      10:50 – S-a luat o noua pauza de consultari de 10 minute la solicitarea PSD
      10:45 – Opozitia insista cu includerea pe ordinea de zi a celor doua declaratii. Daca ar fi incluse pe ordinea de zi, ele ar fi adoptate, deoarece parlamentarii puterii absenteaza masiv

      In timpul pauzei de consultari, deputatele si senatoarele PSD si-au facut poze cu premierul Viorica Dancila.

      Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu doua declaratii ale Parlamentului: pentru transpunerea recomandarilor Comisiei de la Venetia si privind situatia economica dezastruoasa din Romania, insa Florin Iordache a refuzat sa suplimenteze ordinea de zi.

      Nici Liviu Dragnea, nici Calin Popescu Tariceanu nu sunt prezenti in sala de plen. Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului este condusa de social-democratii Florin Iordache si Serban Valeca.

      Presedintele PNL, Ludovic Orban, pe Facebook:

      ”Dupa ce s-a intamplat in ultimele zile, cine nu voteaza motiunea de cenzura este fie mai prost ca Dancila, fie mai ticalos ca Dragnea”.

      Premierul Viorica Dancila a ajuns la Parlament inaintea inceperii sedintei si s-a dus, impreuna cu ministrii, in biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputatilor.

      „Guvernul marioneta al penalului Liviu Dragnea trebuie sa plece azi! Aceasta nu este o cerere a Opozitiei, ci o urgenta nationala! Grupul infractional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea Romaniei, a slabit statul, ca sa si-l supuna, intr-un moment in care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricand. Afirmam cu putere si cu toata responsabilitatea ca este periculos pentru interesele nationale ca tara sa ramana pe mana acestui grup infractional organizat, care distruge statul de drept si dinamiteaza stabilitatea politica si economica a Romaniei, intr-un moment de instabilitate internationala. Cei care vor incerca sa-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, impotriva Romaniei, vor purta pe umeri o raspundere istorica. Pentru ca alegerea pe care o veti face azi, doamnelor si domnilor din PSD, ALDE si UDMR, este intre Liviu Dragnea si Romania”, se arata, printre altele, in textul motiunii de cenzura.

      Parlamentarii Opozitiei ii reproseaza premierului Viorica Dancila ca toate angajamentele din programul de guvernare au fost amanate dupa 2021.

      Opozitia mai acuza „schingiuirea sistemului de justitie, care da mari dureri de cap liderilor PSD”.

      Semnatarii motiunii fac in final un apel catre colegii din Parlament: „Votul favorabil pentru motiunea de cenzura nu este un vot pentru initiatori si nici un vot pe culori politice! Este un vot pentru Romania, pentru salvarea tarii din ghearele hotilor si ale incompetentilor, care o storc de resurse si care saracesc populatia. Dati dovada ca va doriti ca minciuna si impostura sa nu mai aiba ce cauta in politica romaneasca! Dovediti ca vreti ca anul viitor Romania sa fie reprezentata in Consiliul UE de un guvern si de ministri de care sa nu ne rusinam, iar tara sa fie scapata de o prabusire economica previzibila!”.

      Pentru adoptarea motiunii de cenzura este nevoie de votul a minim 233 de parlamentari. In acest moment PNL, USR, PMP au 145 de parlamentari. Alaturi de ei ar mai putea vota neafiliatii, care sunt 26. Pe de alta parte, PSD si ALDE au 248 de parlamentari.

      Parlamentarii social-democrati nu vor fi cu totii prezenti la sedinta de joi, vor veni doar cei care stau in Bucuresti si in imprejurimi pentru a asigura cvorumul de sedinta, potrivit unor surse parlamentare. Parlamentarii PSD nu vor participa la vot.

      Sursa foto: Agerpres Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri