Guvernul a aprobat vineri infiintarea unui fond de dezvoltare si investitii prin care se va sustine finantarea proiectelor de dezvoltare ale comunitatilor locale si a universitatilor, bugetul acestui instrument financiar fiind de aproximativ 10 miliarde de euro, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de Guvern, relateaza Agerpres.

"Un mecanism foarte important este cel legat de infiintarea unui fond de dezvoltare si investitii prin care vom sustine finantarea proiectelor de dezvoltare ale comunitatilor locale, precum si ale universitatilor. Astfel se vor putea finanta proiecte in domenii precum sanatate, educatie, in principal, dezvoltare locala, infrastructura, dar si alte domenii, asa cum Guvernul a decis prin aceasta ordonanta de urgenta", a precizat seful de la Finante.

El a mentionat ca aceste domenii prioritare au fost impartite in doua grupe de interes.

"Comunitatile locale vor putea avea in acelasi timp doua proiecte, deci concomitent proiecte care vizeaza cele doua zone de interes, dar e foarte important de mentionat faptul ca o comunitate locala poate sa finanteze un proiect prioritar din a doua zona ca prioritate, dupa ce desigur s-a conformat, practic a aplicat, a implementat proiectele care tin de domeniul prioritar din prima zona de interes", a subliniat Teodorovici.

Potrivit sursei citate, bugetul acestui fond este de aproximativ 10 miliarde de euro si va fi gestionat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.

"Fondul se utilizeaza, cum spuneam, pentru finantarea unor proiecte de investitii la nivel local, desigur finantat din disponibil la nivel de Trezorerie, precum si din alte posibile surse de acest tip", a mai spus Teodorovici.

El a mentionat ca banii vin din Trezorerie si pot fi aduse si alte resurse, deoarece "nimic nu impiedica statul sa asigure un mecanism financiar pentru un astfel de obiectiv".

Teodorovici a precizat ca acest nou concept este din punctul sau de vedere mult mai corect, mult mai aplicat pe nevoia comunitatilor locale si a universitatilor.

"S-au impartit in doua acele tipuri de prioritati pe care le pot finanta prin acest instrument. In primul grup de prioritati este prins ce poate aduce dupa sine o amenda, o penalitate pentru neconformare. Va dau cateva exemple: apa, canal si numai. Este o conditie ca trecerea la al doilea calup de prioritati sa fie facuta numai dupa ce nevoile din prima parte sa fi fost rezolvate. Va fi un mecanism foarte flexibil, sa putem sa asiguram tot ce inseamna procedura, fie de finantare, fie de verificare, fie de plata, absolut orice intr-un termen si intr-un mecanism foarte simplu, pentru ca toti sa fie concentrati pe ceea ce inseamna proiect efectiv", a explicat ministrul Finantelor.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri