Liderii PSD au reactionat, sambata, la declaratiile presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privitoare la masura in care Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului UE, afirmand ca, de fapt, cel vinovat de blocajele dintre institutii este seful statului, Klaus Iohannis.

Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Fifor, sustine ca Juncker "confunda Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni" si ca ar avea o perceptie "total deformata" despre ce se intampla in Romania din cauza Angelei Cristea, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, conform Agerpres.ro.

"Cel putin curioasa pendularea subita a domnului Juncker in atitudinea fata de Romania, cu numai cateva zile inainte de preluarea Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. La o prima vedere, as fi tentat sa spun ca distinsul domn Juncker confunda Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni si simte o nevoie aproape parinteasca sa dojeneasca Guvernul. Stiind insa cum isi ia informatia orice oficial european, chiar si domnul Junker, adica prin intermediul reprezentantilor diplomatici, nu ma mai mira nimic. (...) Cand cea care informeaza Comisia Europeana este nimeni alta decat Angela Cristea, nu vad la ce lucruri bune ne-am putea astepta. Dupa nota rusinoasa aparuta in spatiul public, care arata in mod clar implicarea politica a Angelei Cristea impotriva PSD, ar fi trebuit ca aceasta sa fie schimbata imediat de seful ei, domnul Jean Claude Juncker. Lucrul acesta, desigur, nu s-a petrecut, asa ca nu e de mirare ca domnul Juncker are o perceptie total deformata despre ce se petrece in Romania. Faptul ca acesta a mentinut-o in functie, viciaza in mod clar perceptiile si opiniile pe care domnul Juncker le are despre Romania", a scris Fifor pe Facebook.

El sustine ca nu Guvernul a declansat razboiul politic in Parlament si nu Executivul tine blocate doua ministere-cheie, cu rol major in exercitarea presedintiei UE, ci partidele de Opozitie, respectiv presedintele Iohannis. De asemenea, liderul PSD afirma ca seful statului incalca deciziile CCR si legile tarii.

"Intelegem de la domnul Junker ca 'tehnic' suntem foarte bine pregatiti pentru Presedintie. Da, 'tehnic' suntem pregatiti de ani buni si pentru aderarea la Spatiul Schengen. Si? Ne-a ajutat asta la ceva? Nu. Romania este tot in afara Spatiului Schengen, Romaniei i se fac rapoarte, Romania are in continuare MCV. Romania continua sa fie tratata ca o natiune de mana a doua de catre unii oficiali ai Uniunii Europene si ai unor guverne din Europa. In schimb, Romania se dovedeste a fi un real paradis pentru companii care uita sa-si mai si plateasca datoriile catre aceasta tara", a adaugat social-democratul.

Mihai Fifor asigura ca Romania si-a inteles "foarte bine" rolul in presedintia Consiliului UE si "nu va mai accepta sa fie certata sau sanctionata pentru lucruri care se intampla peste tot in Europa, dar pe care nu le vad aceiasi oficiali atat de preocupati doar de soarta Romaniei".

Si ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, crede ca cel care trebuie sa inteleaga apelui lui Juncker este Klaus Iohannis.

"Am pregatit Presedintia si am afirmat asta, spre deosebire de Cotroceni. Haideti sa intram in 2019 cu demnitatea si mandria cuvenita de a fi atat romani cat si europeni. Interviul lui Juncker ne arata inca o data ca Europa e ingrijorata, problema insa e simpla: evitarea blocajului la Cotroceni. Cred ca si domnul presedinte isi doreste un summit de succes la Sibiu, or pentru asta e nevoie de o atitudine de coechipier, nu de competitor cu Guvernul timp de 6 luni", a scris Plumb pe pagina sa de socializare.

La randul sau, vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu afirma ca blocajele nu vin de la Guvernul Dancila.

"De unde au tras unii concluzia ca urecheaza Guvernul si nu pe cel care ar vrea 'Guvernul meu'? Ca blocajele nu vin de la Guvernul Dancila, iar unii chiar nu au inteles cat de importanta e misiunea Romaniei anul viitor", spune Olguta Vasilescu, intr-un mesaj postat pe Facebook.

In contextul in care Romania se pregateste sa preia presedintia semestriala a UE de la 1 ianuarie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca se indoieste ca guvernul de la Bucuresti intelege pe deplin ce inseamna sa conduca blocul comunitar timp de sase luni, relateaza sambata dpa.

Romania este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita" pentru misiunea de sase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Dar cred ca guvernul de la Bucuresti nu a inteles pe deplin ce inseamna sa prezidezi tarile UE", a adaugat el.

"Actiunea prudenta necesita o disponibilitate de a-i asculta pe altii si o dorinta puternica de a pune deoparte propriile preocupari ale cuiva", a afirmat Juncker, precizand ca el are unele indoieli ca situatia se prezinta astfel in cazul Romaniei.

Juncker a spus ca disputa politica interna a Romaniei inseamna ca tara ar putea sa nu para o entitate unita pe scena europeana.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri