Guvernul va adopta saptamana viitoare o Ordonanta de Urgenta privind modificarea conditiilor legii recursului compensatoriu, a declarat, marti, pentru HotNews.ro, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirma ca s-a intalnit, luni, cu premierul Viorica Dancila si au convenit adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind modificarea conditiilor legii recursului compensatoriu. Cel mai probabil, OUG ar urma sa fie adoptata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.

"Solutiile vor fi prezentate, poate si adoptate saptamana urmatoare. Va fi o Ordonanta de Urgenta de modificare a legii", a declarat, marti, Tudorel Toader.

Legea recursului compensatoriu a fost votata in 9 mai 2017 de Camera Deputatilor, decizionala, cu 175 de voturi pentru, din partea PSD, ALDE, UDMR si minoritati, si 85 impotriva, de la PNL si USR. Forma ajunsa in Parlament a fost modificata substantial de catre actuala coalitie la putere, fata de forma propusa de guvernul tehnocrat.

Actul normativ a intrat in vigoare la 19 octombrie 2017 si, potrivit acesteia, detinutii care au stat in conditii improprii beneficiaza de sase zile libere la fiecare 30 de zile executate. In prima zi in care Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare, au fost eliberati 529 de detinuti.

Ministrul Justitiei a sustinut in numeroase randuri ca el nu are nicio responsabilitate in privinta acestei legi, care a intrat in vigoare dupa ce el a fost investit in functia de ministru, si ca toate consecintele acestui proiect trebuie asumate de initiatori - Guvernul tehnocrat.

Cate persoane au fost eliberate in baza legii recursului compensatoriu?

La jumatatea saptamanii trecute, ministrul Justitiei sustinea ca numarul persoanelor care au beneficiat de efectele legii si au revenit in penitenciar este in scadere daca sunt comparate datele din 2018 cu cele din 2014. Potrivit ministrului, in 2014 au fost liberati conditionat 11.392 de condamnati, iar in 2018, 8.859 de detinuti, concluzia fiind ca "numarul celor care revin in penitenciar e in scadere”.

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului sa vina urgent cu solutii privind recursul compensatoriu astfel incat romanii sa nu se teama pentru siguranta lor. Seful statului a mai spus, referitor la comentariile celor din coalitia PSD-ALDE, ca a cauta vinovati in alte guverne pentru legea respectiva nu reprezinta o solutie.

De asemenea, opozitia a cerut OUG pentru abrogarea legii. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, luni, ca liberalii vor depune un proiect legislativ pentru abrogarea prevederii privind recursul compensatoriu si pentru modificarea Codului Penal in sensul maririi duratei de detentie in special pentru infractiunile comise cu violenta.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri