Vara trecuta, procurorul anti-coruptie Laura Codruta Kovesi a fost fortata sa plece din functie. Acum este candidatul principal pentru postul de Procuror General al UE. Guvernul roman face tot posibilul sa impiedice desemnarea ei, scrie unul dintre cele mai influente ziare elvetiene, Neue Zurcher Zeitung.

Redam mai jos integral articolul publicat in cotidianul elvetian

”In guvernul Romaniei s-a raspandit teama. Politicienii sunt ingroziti de amenintatoarea revenire a unei “razbunatoare”. Laura Codruta Kovesi, sefa Autoritatii Anti-Coruptie din Romania (DNA), care a fost demisa in iulie, este cel mai promitator candidat pentru noul post de Procuror General al UE. Lista scurta mai cuprinde si candidati francezi si germani. Daca va castiga concursul ar putea continua de acolo de unde a fost oprita in iulie anul trecut: urmarirea penala a cazurilor mari de coruptie, spalarea banilor si deturnarea subventiilor UE – nu numai in Romania, tara sa de origine, ci in intreaga Uniune Europeana, scrie G4Media.ro.

Ca sefa a DNA, Kovesi a inceput anchete impotriva celui mai puternic politician din tara. Ea il suspecteaza pe Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si liderul social-democratilor, de deturnarea unei sume de 21 de milioane de euro, suma alocata proiectelor rutiere. Kovesi ar putea conduce investigarea cazului si de la Bruxelles – cu atat mai mult cu cat nu ar mai putea fi deranjata cu represalii si amenintari.

Campanie impotriva lui Kovesi

Contra redeschiderii anchetelor penale conduse de Kovesi lupta in prima linie ministrul roman al justitiei, Tudorel Toader, responsabil de demiterea lui Kovesi anul trecut. Toader a declarat ca ii va informa pe omologii sai din UE cu privire la modul abuziv in care Kovesi si-a condus activitatea pentru a obtine influenta politica. Guvernul o numeste pe Kovesi reprezentanta „statului paralel”, care, precum Securitatea sub Ceausescu, hartuieste si santajeaza cetatenii. Pentru a o impiedica pe Kovesi, urmeaza a fi reluata inclusiv o ancheta inchisa privind un posibil plagiat: ea si-ar fi copiat lucrarea de doctorat, crede Ministrul Justitiei.

In numirea Procurorului General al UE se pronunta Parlamentul European si Consiliul Justitie si Afaceri Interne format din ministrii justitiei si ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE.

Este foarte posibil ca, in mod paradoxal, aceasta campanie romaneasca impotriva lui Kovesi sa ajute candidaturii ei, deoarece teama oficialilor romani pare un indicator al eficientei lui Kovesi. Cel putin in Parlamentul European, nominalizarea ei ar trebui sa treaca fara probleme.
In mandatul sau de cinci ani la DNA Kovesi a adus in fata instantei de judecata un numar de ministri, primari, parlamentari si oameni de afaceri, cativa ajungand chiar si in inchisoare. Prin aceste actiuni si-a creat dusmani puternici in randurile guvernului (asa numit) social-democrat. De la victoria electorala la sfarsitul anului 2016, Guvernul a depune eforturi serioase pentru a submina separarea puterilor in stat si pentru a aduce sistemului judiciar sub control politic. Un rol esential il joaca in acest sens o reforma judiciara, menita a ingreuna urmarirea penala a infractiunilor de coruptie.

Ministrul Justitiei Toader i-a cerut, in februarie 2018, presedintelui Klaus Iohannis sa o concedieze pe Kovesi. Motivele invocate au fost ca ea si-ar fi depasit competentele, ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor si ar fi facut declaratii care ar fi afectat negativ reputatia Romaniei in strainatate. Initial Johannis a refuzat, dar ulterior a fost fortat sa faca acest pas printr-o hotarare a Curtii Constitutionale. Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca nu ar fi stat in competenta presedintelui faptul de a judeca material cererea ministrului justitiei. El urma doar sa o puna in aplicare. Iohannis a eliberat-o din functie pe Kovesi in iulie 2018. In ianuarie, ea a facut apel la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. In Romania, ii este refuzata prezentarea cazului in instanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri