Tudorel Toader a anuntat ca Guvernul a adoptat doua ordonante de urgenta in domeniul justitiei. Prima se refera la infiintarea Parchetului European, iar cea de-a doua modifica legile justitiei. La functiile de conducere din parchete, incepand cu functia de procuror general, pot candida si judecatori care au fost procurori, iar avizul nu va mai fi dat de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci de catre plenul CSM.

Marti, dupa sedinta de Guvern, ministrul Justitiei a tinut sa precizeze in cadrul unei conferinte de presa ca au fost adoptate doua ordonante de urgenta in domeniul justitiei, scrie G4Media.

Prima ordonanta se refera la unele masuri pentru desemnarea procurorului la Parchetul European.

"Romania trebuie sa desemneze trei candidati pentru functia de procuror european, dupa o procedura de selectie, pana pe data de 31 martie. Termenul scurt justifica urgenta", a tinut sa precizeze Toader. Procedura de selectie se va efectua la nivelul ministerului justitiei, iar persoana desemnata poate fi un actual procuror sau judecator, care va fi inclus in lista de 3.

"Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecator. Va fi inclus in lista de trei si unul va fi selectat. Cel care va castiga se va suspenda, iar dupa incetarea mandatului se va intoarce in functia detinuta in prezent.

Vom selecta si un procuror european delegat care isi va desfasura activitatea in Romania. El nu se va suspenda, isi va desfasura activitatea aici, acasa, va ramane in continuare procuror, dar va solutiona cu prioritate cauze ale Parchetului European", a completat Toader.

OUG va fi publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare chiar in aceeasi zi. In plus, la 5 zile de la intrarea in vigoare va fi desemnata procedura de selectie a candidatilor, potrivit ministrului de resort.

Cu privire la cea de-a doua OUG, aceasta modifica legile justitiei. O modificare importanta anuntata de ministrul Toader permite si judecatorilor care au fost procurori sa candideze la functiile de rang inalt din Parchetul Genera: procuror general, sef DIICOT, sef DNA sau adjunctii acestora. Interimatul pe functiile de conducere nu poate depasi 45 de zile, avizul pentru numirea in functii se muta de la sectia de procurori, ostila guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Liei Savonea.

In urma modificarilor adoptate azi prin OUG, Toader blocheaza posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazar, sa infirme a actele de urmarire penala ale procurorilor din sectia speciala daca le considera ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit G4Media.

Potrivit proiectului de OUG, Sectia pentru Procurori din CSM va fi eliminata din procedura de numire a sefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul Justitiei ii da sefului Sectiei speciale de investigare a magistratilor puteri depline. In acelasi timp presedintele Romaniei nu va mai putea refuza propunerile pentru sefia marilor Parchete.

"In cea de-a doua ordonanta sunt unele masuri temporare privind Institutul National al Magistraturii si legile justitiei (legea privind statutul judectorilor si procurorilor, legea privind organizarea judiciara si legea privind functionarea CSM), majoritatea modificarilor fiind de la Consiliul Superior al Magistraturii.

OUG are reglementari si cu privire la promovarea pe loc a magistratilor, modificarea termenilor de vechime pentru promovarea pe loc, conditiile de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat Toader.

Mai exista o modificare destul de importanta referitoare la functiile de conducere de rang inalt din cadrul Ministerului Public,"ca-i procuror general, adjunct, sef de sectie, functii care potrivit legii in vigoare, inainte de modificare, prevad pentru aceste functii un mandat fix cu durata de trei ani, mandat care poate fi reinvestit". Dar reinvestirea nu inseamna nici prelungire, al doilea mandat se poate ocupa numai in conditiile legii.

OUG aduce cu caracter de noutate faptul ca aceste functii nu pot fi delegate. Ele se ocupa numai in conditiile legii. "Avem la finalul ordonantei o norma tranzitorie care spune ca cei delegati azi raman in functie 45 de zile, dar in 45 de zile ele trebuie ocupate in conditiile legii", a completat Toader.

Functiile acestea de rang inalt ce nu pot fi ocupate prin delegare, potentialii candidati si competenta de emitere a avizului consultativ. Potrivit ordonantei pot candida procurorii care indeplinesc conditiile legii dar pot candida si judecatori care au fost procurori. Deci cineva cu exeprienta din Ministerul Public, care are roba de procuror sau a avut candva roba de procuror. Prima modificare cu privire la potentialii candidati se ofera la posibilitatea ocuparii functiilor cu rang inalt si de catre judecatori.

A doua modificare, emiterea avizului consultativ. Azi competenta revine sectiei de procurori a CSM. "Dat fiind ca pe viitor, in baza OUG, pot candida si procurori fosti judecatori se schimba competenta de la sectia de procurori la plenul CSM", a conchis Toader.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri