"Ordonanta lacomiei" a fost adoptata tacit de Senat. Eugen Teodorovici a cerut amanarea dezbaterilor

Termenul de adoptare tacita a proiectului de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare s-a implinit vineri, la ora 0,00, actul normativ nefiind inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, in lipsa unui raport al Comisiei de buget-finante.

Pentru a fi adoptat tacit, in plenul Senatului se da citire unei note de adoptare tacita, dupa care proiectul poate fi trimis pentru dezbatere Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz. Nota de adoptare tacita ar putea fi inscrisa luni, pe ordinea de zi plenului.

Potrivit unor surse parlamentare, in urma unor discutii, care erau programate in aceasta saptamana, ale premierului si ale ministrului de Finante cu reprezentanti din sistemul bancar, energie si comunicatii, Viorica Dancila ar putea anunta, luni, in plenul Camerei Deputatilor, la Ora prim-ministrului, eventuale modificari la OUG 114/2018, scrie G4Media.

Miercuri, senatorii PNL si USR au parasit plenul Senatului ca urmare a refuzului presedintelui de sedinta, Serban Valeca, de a supune la vot solicitarea celor doua formatiuni de a include pe ordinea de zi, pentru dezbatere, OUG 114/2018.

Solicitarea a fost motivata de importanta actului normativ si de evitarea adoptarii tacite in Senat, pe data 1 martie, a proiectului de aprobare a ordonantei.

Citeste si:
Guvernul pregătește măsuri de sprijin pentru angajaţi şi angajatori...
Guvernul pregătește măsuri de...

Presedintele de sedinta, Serban Valeca (PSD), a explicat ca prelungirea termenului de dezbatere a ordonantei in Senat, ca prima Camera sesizata, nu este posibila pentru ca s-ar incalca Constitutia, iar pentru o dezbatere in plen era necesar raportul Comisiei de buget.

Marti, Comisia economica a Senatului a dat aviz favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.

In Comisia de buget, care este sesizata pentru raport, dezbaterea a fost amanata marti, la propunerea ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, prezent la sedinta.

Si pe 19 februarie, OUG 114 a fost amanata in Comisia de buget, pentru a putea fi analizate amendamentele depuse.

Citeste si:
USR si PMP cer ancheta pe OUG 114: Submineaza interesele Romaniei
USR si PMP cer ancheta pe OUG...

Ordonanta de Urgenta 114/2018, aprobata de Guvern la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic si telecom, precum si taxe pe activele din sistemul bancar. In energie, companiile vor plati o contributie de 2% din cifra de afaceri. Totodata, pretul gazelor si al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh in perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Gabriela Firea, depășită în sondajul Inscop de Nicușor Dan cu aproape 9 puncte
Setari Cookie-uri