Viorica Dancila, invitata in Camera Deputatilor la "Ora prim-ministrului" pe tema OUG 114/2018

Premierul Viorica Dancila este invitata, luni, in plenul Camerei Deputatilor, la "Ora prim ministrului", la dezbaterea "Opriti Ordonanta Lacomiei, Ordonanta care baga Romania in faliment". Dezbaterea a fost solicitata de PNL si aprobata de Biroul permanent al Camerei, informeaza Agerpres.

"PNL declara razboi total impotriva 'ordonantei lacomiei' Guvernului Dancila si o cheama pe Viorica Dancila la audieri in Parlament la 'Ora prim-ministrului'. Am inregistrat astazi (marti - n.r.) solicitarea ca prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, sa vina la audieri in plenul Camerei Deputatilor, tocmai pentru ca dorim sa purtam o dezbatere fundamentata care sa conduca la oprirea Ordonantei 114. Sunt mai multe formule prin care se poate ajunge la inlaturarea OUG 114 si a efectelor acesteia. O solutie si cea mai la indemana ar fi ca prim-ministrul, secondat de autorii morali ai acestei ordonante, domnii Dragnea si Valcov, sa decida emiterea unei ordonante de urgenta care sa anuleze 'ordonanta lacomiei'. Asta ar insemna vointa politica din partea Guvernului care a decis emiterea acestei OUG, deci sperantele sunt mici. A doua varianta pe care putem sa o generam in urma audierii premierului in plenul Camerei ar fi ca aceasta ordonanta sa treaca in procedura de urgenta prin dezbatere si sa fie respinsa", a afirmat liderul deputatilor liberali Raluca Turcan, pe 19 februarie.

Ordonanta de urgenta 114/2018 a fost inregistrata la Senat, iar termenul de dezbatere si adoptare a expirat vineri, actul normativ nefiind inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, in lipsa unui raport al Comisiei de buget-finante.

Conducerea Senatului urmeaza sa anunte in plen depasirea termenului si adoptarea tacita a Ordonantei, dupa care actul normativ poate fi trimis pentru dezbatere Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

Potrivit unor surse parlamentare, in urma unor discutii, care erau programate in aceasta saptamana, ale premierului si ale ministrului de Finante cu reprezentanti din sistemul bancar, energie si comunicatii, Viorica Dancila ar putea anunta, luni, in plenul Camerei Deputatilor, la Ora prim-ministrului, eventuale modificari la OUG 114/2018.

Citeste si:
CCR a respins OUG prin care puteai cumpara cartele prepay doar cu...
CCR a respins OUG prin care...

Marti, ministrul de finante Eugen Teodorovici a solicitat Comisiei de buget a Senatului, sesizata pentru raport, amanarea discutarii Ordonantei.

Ordonanta de Urgenta 114/2018, aprobata de Guvern la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic si telecom, precum si taxe pe activele din sistemul bancar. In energie, companiile vor plati o contributie de 2% din cifra de afaceri. Totodata, pretul gazelor si al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh in perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Managerii de bani nu cred ca Ordonanta Taxelor mai poate sa revina
Setari Cookie-uri