Parlamentul a adoptat bugetul in forma initiala. Klaus Iohannis e obligat sa-l promulge

Update: Parlamentul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019, trimisa de presedintele Klaus Iohannis, adoptand proiectul in forma trimisa initial la promulgare.

S-au inregistrat 245 de voturi "pentru", 115 - "impotriva" si 2 abtineri. Acum, potrivit legii, presedintele este obligat sa promulge bugetul.

Anterior, dupa un simulacru de dezbatere de nici macar o ora, Comisiile parlamentare de buget-finante au respins, miercuri, cererea de reexaminare a presedintelui la proiectul legii bugetului de stat pe 2019. S-au inregistrat 23 de voturi ''pentru'' si 13 ''impotriva''.

Astfel, proiectul de buget a fost aprobat in forma initiala, nefiind admisa nicio modificare fata de varianta trimisa initial la promulgare.

Totodata, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat, la inceputul sedintei, ca ministerul respinge de la inceput toate amendamentele depuse la proiectul de buget, scrie Agerpres.

Citeste si:
Guvernul isi asuma raspunderea pe OUG 114 si pe buget
Orban: Am luat decizia de...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

"Se stiu amendamentele, sa nu mai stam. Ministerul de Finante de la inceput respinge orice propunere de amendare. Amendamentele se cunosc de toti colegii. Vot imediat pentru ca toata lumea asteapta acest buget", a spus Teodorovici.

Parlamentarii PNL si USR au solicitat sa sustina toate amendamentele, insa presedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcas, care a condus sedinta, a respins aceasta propunere.

Senatorul PNL Florin Citu a cerut sa puna o intrebare ministrului Finantelor legata de buget, insa acesta a replicat: "In pauza".

Intre social-democrati si reprezentantii Opozitiei au avut loc mai multe schimburi de replici, in timp ce amendamentele au fost votate pe banda rulanta.

Citeste si:
Teodorovici: Trebuie reduse cheltuielile - cornul si laptele, vizat
Teodorovici: Trebuie sa...

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a precizat ca toate amendamentele care nu au sursa de finantare trebuie sa fie considerate respinse din start.

"E clar ca responsabilitatea intarzierii cu o luna a bugetului este a presedintelui. Motivul pentru care a fost o necorelare a legii bugetului cu cea a plafoanelor este provocata de amendamentul PNL. (...) Toate amendamentele care nu au o sursa de finantare clara se resping din start, pentru ca nu respecta tehnica legislativa", a mentionat Varujan Vosganian.

In replica, liberalul Bogdan Hutuca a spus ca bugetul a intarziat trei luni din cauza partidelor de la guvernare. "Nu puteti ignora ca bugetul a intarziat trei luni din cauza dumneavoastra. Bugetul afecteaza dezvoltarea autoritatilor locale. (...) Ce va costa timp de doua ore sa discutam amendamentele care se incadreaza in cererea de reexaminare?", a intrebat Hutuca.

Parlamentul urmeaza sa se reuneasca la ora 14,00 pentru a adopta proiectul de buget, dupa ce seful statului a cerut reexaminarea lui.

Citeste si:
UPDATE Guvernul a aprobat vineri proiectul de buget pe 2019
UPDATE Guvernul a aprobat...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri