Grefierii din instante si parchete nu vor mai presta ore suplimentare, la nivel national, incepand de luni, 18 martie, a declarat joi presedintele Sindicatului National a Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJ), Catalin Traistaru.?

Sindicatul este afiliat la Federatia Publisind, federatie reprezentativa la nivelul sectorului Administratiei Publice, scrie Agerpres.

Masura refuzarii orelor suplimentare "genereaza blocaje in activitate in maximum 10 zile, iar functionarea sistemului judiciar si activitatea instantelor si parchetelor depind de munca suplimentara", a atras atentia presedintele SNGJ Dicasterial.

Presedintele Federatiei Publisind, Stefan Teoroc, a adaugat ca grefierii vor putea refuza orele suplimentare prin declaratie scrisa.

"Lipsa refuzului expres al muncii suplimentare prezuma acord tacit. Nimeni nu intreaba salariatul daca vrea sa munceasca in plus. Se planifica, si daca accepti se prezuma ca ai acceptat tacit. Daca insa exprimi refuzul expres in scris, nu mai poate sa se planifice. (...) Procurorii au spus (in cazuri de refuz al orelor suplimentare ale altor profesiuni, n.red.) ca nu pot sa sanctioneze salariatul pentru ca i s-a pus o presiune pe propriul timp liber din lipsa de resurse ale angajatorului", a afirmat Stefan Teoroc.

Acesta a apreciat ca masura refuzarii orelor suplimentare de catre grefieri va avea asupra sistemului judiciar un efect mai puternic decat cel al unei greve, pe care de altfel legea nu o permite in sistem.

"Este simplu de facut actiunea asta, este mai rea decat greva, la care nu avem dreptul. Dar, o greva o faci o zi, pe cand refuzul muncii suplimentare, o data inceput, poti sa il faci pe perioada nedeterminata, si ai terminat-o ca activitate: daca asta vor, asta o sa facem. Vom coordona aceasta actiune la nivel national, vom face formulare pe care o sa le punem la dispozitia oamenilor, ii vom incuraja sa semneze si sa refuze in scris. Nu este obligatoriu, fiecare are o optiune", a adaugat presedintele Publisind.

Cei doi lideri sindicali au prezentat, joi, calendarul de proteste ale grefierilor si principalele nemultumiri ale acestora.

Actiunile sunt organizate de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, in solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba si Sindicatul Dreptatea Vrancea, organizatii sindicale care reprezinta 75% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex si personalul contractual din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, si sunt afiliate Federatiei Publisind.

In aceasta saptamana, grefierii au purtat o banderola alba in timpul activitatii lor din cadrul instantelor si parchetelor in care isi desfasoara activitatea.

In 22 martie, grefierii vor participa la un miting de protest in Bucuresti, in Piata Victoriei, la care organizatorii estimeaza participarea a 1500 de grefieri.Din aprilie 2019, grefierii anunta "mitinguri in cascada, la nivel de judet, in toate instantele si parchetele", iar in "luna mai 2019, miting comun al sindicatelor personalului auxiliar de specialitate si conex, sindicatelor din sistemul penitenciar si din probatiune - afiliate la Federatia Publisind".

Mai departe, grefierii ameninta cu "declansare conflict colectiv de munca in situatia in care angajatorii nu raspund revendicarilor."

Revendicarile grefierilor vizeaza: adoptarea unui nou statut al profesiei, care sa corespunda realitatilor din instante si parchete din punctul de vedere al atributiilor si sarcinilor de serviciu suplimentare, primite de personalul auxiliar prin regulamentele de ordine interioara ca urmare a transferului unor atributii de la magistrati la grefieri, in urma intrarii in vigoare a noilor coduri de procedura; initierea elaborarii standardelor ocupationale si a calificarilor profesionale corespunzatoare pentru functiile care compun categoria profesionala a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si ierarhizarea functiilor, cu modificarea corespunzatoare a functiilor in C.O.R.

De asemenea, ei solicita infiintarea unei directii de specialitate in Ministerul Justitiei care sa reprezinte si sa gestioneze din punct de vedere salarial si profesional cariera grefierilor, sa coordoneze si sa gestioneze resursele umane similar Directiei Tehnologia Informatiei, Directiei Nationale de Probatiune, etc.; reanalizarea schemelor de personal din instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea si suplimentarea acestora cu 1000 posturi la nivel national, prin elaborarea unor standarde pe linie de resurse umane, raportate la volum de munca si alti indicatori sau particularitati; dotarea corespunzatoare a instantelor si parchetelor din punctul de vedere al sigurantei si sanatatii in munca, in vederea imbunatatirii conditiilor de desfasurare a activitatii la locurile de munca, cu respectarea unor cerinte minime.

Grefierii mai cer eliminarea inechitatilor salariale la nivelul autoritatii judecatoresti prin acordarea, in procent integral, a sporurilor cuvenite personalul auxiliar de specialitate si conex, conform modului de calcul aplicat de CA Bacau, CA Bucuresti si CA Targu-Mures; reanalizarea grilei de salarizare prevazute pentru personalul auxiliar de specialitate si conex, in sensul corectarii coeficientului de ierarhizare; exceptarea cuantumului indemnizatiei de hrana si a voucherelor de vacanta de la determinarea limitei de 30% prevazute de art. 25 alin. (1) si (2) din Legea-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice; exceptarea sporului pentru conditii de munca grele, vatamatoare si periculoase de la determinarea limitei de 30% prevazute de art. 25 alin. (1) si (2) din Legea-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Nu in ultimul rand, grefierii solicita incadrarea instantelor si parchetelor in categoria locurilor de munca in conditii deosebite si includerea personalului auxiliar de specialitate in categoria de munca a persoanelor care isi desfasoara activitatea in conditii de munca deosebite; pontarea si compensarea orelor suplimentare efectuate de personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete si exceptarea categoriei noastre profesionale de la derogarea impusa de OUG nr. 114/ 2018 prin care, in perioada 2019-2021, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri