Liderii ALDE, ai USR si PLUS au cerut in acest weekend revenirea la alegerile pentru primari in doua tururi. In acelasi timp, liderii PSD au anuntat ca sustin alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

PMP si Pro Romania sustin si ele votul in doua tururi, in timp ce UDMR vrea ramanerea la un singur tur. De asemenea, pentru ca in Parlament exista un proiect de lege pentru modificarea legislatiei, votul PNL va fi decisiv.

Alegerea primarilor intr-un singur tur avantajeaza primarii in functie care candideaza pentru realegere, precum si parlamentarii marilor partide. Astfel, PSD si PNL, care are sute de primari, mai ales in Transilvania, se opun revenirii la alegerile in doua tururi.

Primul care a deschis subiectul in weekend a fost Calin Popescu Tariceanu. Liderul ALDE a spus sambata la Constanta ca partidul sau sustine alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, alegerile singur tur fiind un handicap.

In aceeasi conferinta de presa, presedintele ALDE Constanta, senatorul Ion Popa, a sustinut ca Dacian Ciolos, in mandatul sau de premier, putea sa modifice Legea alegerilor locale si primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, dar nu a vrut sa faca acest lucru, scrie G4Media.

Dacian Ciolos a reactionat duminica, tot la Constanta, spunand ca „avem nevoie de alegeri in doua tururi. Il invit pe domnul Tariceanu sa sustina alaturi de PNL, alaturi de USR, alaturi de PMP, alaturi de UDMR si ce partide mai avem in Parlament, ca eu cred ca numai PSD-ul nu e de acord cu doua tururi asa cum stau lucrurile acum. Pai atunci ce discutie mai avem? Hai sa votam legea, saptamana viitoare poate sa fie gata votata legea si avem alegeri in doua tururi si o sustin, ma duc si il felicit pe domnul Tariceanu daca face lucrul asta. Dar sa il faca”, potrivit Agerpres.

Si Dan Barna, presedintele USR, a cerut alegeri in doua tururi: „Primul punct ca importanta si ca impact la nivel national este exact revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, pentru ca in prezent reprezentativitatea unor primari din tara se bazeaza pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit si folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar si la nivel de initiativa cetateneasca pentru modificarea legii”, a declarat liderul USR, Dan Barna, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, citat de Agerpres.

Victor Ponta a declarat duminica pentru G4Media.ro ca Pro Romania sustine, de asemenea, votul in doua tururi: “Toti cei 20 de deputati ai ProRomania vor vota PENTRU legea privind alegerile in 2 tururi.

In replica, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltarii Regionale, a declarat duminica la Braila ca PSD sustine in continuare alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. „Este opinia presedintelui ALDE, noi sustinem in continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. A fost o dezbatere si in Parlament, acest lucru nu a fost adoptat, lucrurile raman, din punctul nostru de vedere, asa cum sunt acum. Pe orice partid, indiferent cum il cheama, il voteaza oamenii si marimea unui partid este data de sustinerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru ca oamenii il voteaza”, a declarat Suciu, citat de Agerpres.

Si Eugen Tomac, presedintele PMP, s-a pronuntat pentru revenirea la alegeri in doua tururi, partidul sau depunand la Parlament o initiativa cetateneasca in acest sens.

Sursa foto: Shutterstock / Alexandru Nika

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri