Un proiect legislativ initiat de PSD improprietareste bisericile cu terenuri forestiere pe care le-au avut in folosinta sau administrare, dar nu in proprietate, potrivit sindicatelor din silvicultura, care au pichetat marti, Camera Deputatilor.
Proiectul, care a trecut deja de Senat prin aprobare tacita si este in dezbatere in comisiile din Camera Deputatilor, introduce prevederea ca diversele forme de organizare bisericeasca (centre eparhiale, protoierii, manastiri, schituri, parohii, filii) ”dobandesc in proprietate” paduri de pana in 30 de hectare din fondul bisericesc al cultului caruia apartin, daca acesta le-a avut in folosinta sau administrare, scrie G4Media.

Sindicalistii acuza faptul ca initiativa PSD ”creeaza cadrul legal pentru improprietarirea fara drept cu terenui forestiere in suprafata de pana la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publica a statului, a unitatilor de cult care au detinut in folosinta sau administrare si nu in proprietate astfel de suprafete”.

Cum justifica parlamentarii PSD propunerea legislativa?

Ei invoca o presupusa inechitate fata de culte si arata ca ”pentru biserica, dobandirea proprietatii devine un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituita si un act de restabilire a adevarului istoric si juridic”.

Peste 100 de sindicalisti din silvicultura au pichetat marti Camera Deputatilor, acesta fiind cel de-al doilea protest de la inceputul anului, principalele solicitari vizand respingerea proiectului care modifica Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere si infiintarea unei comisii parlamentare pentru cercetarea retrocedarilor abuzive de paduri, noteaza Agerpres.

"Ce s-a intamplat de saptamana trecuta si pana acum a fost publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, avizul negativ pentru acest proiect de lege venit de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si, de asemenea, in aceasta dimineata chiar in momentul in care am ajuns in pichet si am inceput sa ne asezam materialele am primit un telefon din partea presedintelui Comisiei pentru agricultura si silvicultura din Camera Deputatilor, domnul Alexandru Stanescu, cu care am convenit ca in intervalul 11:30 - 12:00 sa avem o discutie, in special pe acest proiect de lege care ne nemultumeste", a spus Silviu Geana, liderul Federatiei Sindicatelor din Silvicultura Silva.

Potrivit acestuia, o delegatie a sindicalistilor va intra la Camera Deputatilor si va depune doua petitii, una adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si una presedintelui Comisiei pentru agricultura si silvicultura, Alexandru Stanescu.

Unii parlamentari vor sa faca cadou unitatilor de cult peste 650.000 de hectare de fond forestier

Silviu Geana a precizat ca se incearca amanarea unei decizii, dar silvicultorii nu doresc o trenare a analizei proiectului de lege, ci solicita respingerea acestuia in forma existenta la Camera Deputatilor.

"Noi ne vom tine de calendarul de actiuni pe care l-am anuntat si actiuni pe care le-am initiat. Vom fi in strada si in data de 26 martie, fix peste o saptamana, iar in cazul in care Comisia pentru agricultura si silvicultura va intocmi un raport favorabil pentru acest proiect de lege, iar Plenul Camerei Deputatilor va promova proiectul de lege in forma actuala, vom fi nevoiti sa ne adresam prin intermediul, probabil al unor parlamentari, si prin intermediul Avocatului Poporului catre Curtea Constitutionala si in ultima faza ne vom adresa presedintelui Romaniei sa nu promulge un astfel de act normativ", a explicat Geana.

El a atras atentia ca impactul unei asemenea legi este semnificativ, in conditiile in care "unii parlamentari au gasit de cuviinta sa faca cadou unitatilor de cult si formelor asociative ale unitatilor graniceresti peste 650.000 de hectare de fond forestier".

"Ieri am avut ocazia, impreuna cu colegii de la Confederatia Meridian, sa facem o discutie cu domnul ministru de Finante, domnul ministru Teodorovici, si dansul se plangea ca nu sunt in Romania bani. Nu sunt bani de pensii, nu sunt bani de salarii si atunci noi i-am prezentat aceasta situatie. Practic, in conditiile in care Romania traverseaza o perioada dificila, se pare ca unii parlamentari au gasit de cuviinta sa faca cadou unitatilor de cult si formelor asociative ale unitatilor graniceresti peste 650.000 de hectare de fond forestier a caror valoare estimata este cuprinsa intre 3 si 6 miliarde de euro", a mentionat liderul sindical.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri