29 Martie 2019

PSD vrea sectii separate la europarlamentare si referendum. Ce spune legea?



Mircea Draghici, coordonatorul campaniei electorale a PSD, a confirmat, joi, ca vor fi organizate sectii de votare separate pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul pe Justitie. Acesta si-a motivat decizia spunand ca legea nu permite decat sectii de votare diferite. Cu toate acestea, Legea 3/2000 contrazice PSD.

„Legea nu ne permite decat sectii de votare diferite. Aduceti-va aminte ca atunci cand a fost organizat un referendum in paralel cu orice scrutin electoral au fost sectii de votare diferite”, a spus Draghici inaintea unei sedinte a presedintelui PSD Liviu Dragnea cu liderii judeteni, primarii si presedintii de CJ-uri social-democrati pentru a discuta despre strategia de campanie electorala pentru europarlamentare si referendum, scrie G4Media.

Cu toate acestea, legea il contrazice pe social-democratul Mircea Draghici. Iata ce spune legea 3/2000 (legea referendumului):

”In situatia prevazuta la alin. (1), ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii” (articolul 15 indice 2, alin. 2).
Mai mult, modificarea a fost adusa chiar de PSD prin ordonanta de urgenta in 2009, pe vremea cand era in coalitie cu PDL in guvernul condus de Emil Boc.

In 2009, au fost sectii comune de votare

In 2009, atunci cand presedintele Traian Basescu a decis sa organizeze un referendum national privind numarul de parlamentari, simultan cu alegerile prezidentiale, au existat sectii comune de votare.

Potrivit AEP, in 2009, Guvernul Boc a dat o ordonanta de urgenta care a prevazut ca pentru "desfasurarea celor doua scrutine (referendumul national, respectiv alegerile pentru presedintele Romaniei, turul I) s-au utilizat aceleasi sectii de votare (delimitare, numerotare si local destinat votarii) ."

Mai mult, stampilele birourilor electorale, stampila de control a sectiilor de votare, stampila cu mentiunea "VOTAT", precum si timbrul autocolant utilizate la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009 au fost aceleasi care au fost folosite pentru alegerea presedintelui Romaniei, scrie si Ziare.com.

PSD vrea invalidarea referendumului

Primul semnal de alarma privind intentia PSD de a veni cu o ordonanta de urgenta prin care sa separe sectiile de vot la alegerile europarlamentare si la referendum, desi cele doua scrutine vor avea loc in aceeasi zi, a fost tras miercuri de senatoarea USR Florina Presada.

Aceasta a avertizat ca miza partidului condus de Liviu Dragnea este ca in cazul consultarii populare sa nu poata fi folosit Sistemul Informativ de Monitorizare a Prezentei la Vot (SIMPV).

”Referendumul convocat de Presedinte are nevoie de un cvorum de prezenta pentru a fi validat, asadar PSD spera, probabil, ca acesta va fi greu de dovedit in lipsa SIMPV, de unde si separarea sectiilor de votare”, a atras atentia Florina Presada.

”Totodata, separarea sectiilor de votare intre alegeri europarlamentare/referendum ar putea duce la o prezenta mai mica atat la votul pentru alegeri, dar si la referendum. Or, toate sondajele ne arata ca la o prezenta mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%”, mai atrage atentia senatoarea USR.



Citeste si