12 ambasade ale unor state partenere Romaniei au publicat miercuri un comunicat de presa extrem de dur la adresa autoritatilor romane, aratand ca sunt ”profund ingrijorati de integritatea sistemului judiciar romanesc, care a fost zdruncinat de modificari imprevizibile care nu intaresc eforturile Romaniei de a consolida progresul in materie de justitie”, citeaza G4Media.

Partenerii Romaniei denunta si proiectul de OUG pentru modificarea Codurilor penale: ”Ordonantele de urgenta care par a fi in curs de discutie pot avea un impact negativ asupra independentei justitiei romanesti, ceea ce ar slabi increderea cetatenilor si a partenerilor Romaniei in sistemul judiciar, dar si in guvernul Romaniei”, arata comunicatul citat.

Mai mult, cele 12 state arata ca ”modificarile anticipate prezinta un risc de incalcare a valorilor comune. In plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durata asupra dezvoltarii economice a tarii. Faptul ca Romania detine in prezent presedintia Consiliului Uniunii Europene ii confera o responsabilitate speciala. Indemnam Guvernul Romaniei si toti actorii implicati sa tina seama in mod corespunzator de aceasta declaratie comuna si sa reafirme angajamentul politic al Romaniei de a sustine valorile noastre comune.

Potrivit comunicatului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Frantei, cele 12 state aliate sunt Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite si Suedia.

Cei 12 ambasadori cer autoritatilor ”sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea Romaniei de a lupta impotriva criminalitatii si coruptiei”.De asemenea, cele 12 state arata ca guvernul Dancila a refuzat sa discute inca de la inceputul lunii ianuarie: ”Din pacate, solicitarile noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au ramas fara raspuns de la inceputul lunii ianuarie a acestui an”.

Citeste si:
Cate posturi din educatie vor fi afectate de OUG privind detasarile
Ministerul Educatiei: Doar...

"Noi, parteneri internationali si aliati ai Romaniei, chemam toate partile implicate in elaborarea ordonantelor de urgenta ale guvernului care modifica legislatia referitoare la domeniul justitiei, sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea Romaniei de a lupta impotriva criminalitatii si coruptiei. Suntem profund ingrijorati de integritatea sistemului judiciar romanesc, care a fost zdruncinat de modificari imprevizibile care nu intaresc eforturile Romaniei de a consolida progresul in materie de justitie. (...) Ordonantele de urgenta care par a fi in curs de discutie pot avea un impact negativ asupra independentei justitiei romanesti, ceea ce ar slabi increderea cetatenilor si a partenerilor Romaniei in sistemul judiciar, dar si in guvernul Romaniei." au mai declarat acestia intr-un comunicat comun.

In opinia tarilor partenere, este esential ca Romania sa tina seama de recomandarile organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Venetia si GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene si ale Comisiei Europene din ultimul sau raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si sa asigure o justitie eficienta, transparenta si impartiala.

Modificarile anticipate prezinta un risc de incalcare a valorilor comune. Acestea ar putea avea un efect negativ de durata asupra dezvoltarii economice a tarii. Faptul ca Romania detine in prezent presedintia Consiliului Uniunii Europene ii confera o responsabilitate speciala.

Citeste si:
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania
PENNY Market incheie anul...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Avion ucrainean doborat: ce au convenit Zelenski si Macron