Guvernul va adopta, in sedinta de miercuri, un proiect de act normativ care prevede ca asiguratii care opteaza pentru servicii medicale in mediul privat sa poata plati o contributie personala pentru a acoperi diferenta dintre tarifele acordate de furnizorii privati si tarifele suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate.

"Adoptam un proiect prin care asiguram drepturile pacientilor care aleg serviciile oferite de clinici private. Prin completarea legislatiei reglementam faptul ca persoanele asigurate care apeleaza la servicii medicale oferite de clinici private vor plati numai diferenta dintre tariful practicat de acel furnizor si tariful decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De asemenea, ne asiguram ca pacientii vor fi informati corect in prealabil cu privire la costul serviciilor medicale, fiind evidentiate separat sumele suportate de catre stat si cele platite din fonduri proprii. Astfel, persoana asigurata va cunoaste din timp costurile unei interventii sau ale unui tratament", a precizat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern, scrie Agerpres.

Ea a adaugat ca in cazul in care pacientul nu are posibilitatea platii contributiei personale, se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contributie personala sau aplica un cost mai mic pentru acelasi tip de servicii.

"Ministerul Sanatatii a finalizat acest proiect de act normativ dupa consultari cu asociatiile pacientilor si furnizorii privati de servicii medicale", a afirmat prim-ministrul.

Ce presupune noua coplata propusa de Ministerul Sanatatii? Cine este de acord si cine se opune?

Ministerul Sanatatii a initiat la inceputul lunii o dezbatere publica cu privire la introducerea coplatii in sistemul privat de sanatate. Pe scurt, cine se trateaza la privat achita diferenta dintre suma decontata de CNAS si costul real al tratamentului. La acel moment Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din Romania saluta aceasta initiativa, insa Asociatia Pacientilor o catalogase drept "o initiativa socanta".

Legislatia actuala permite ca medicii sa dea trimitere pentru ca pacientii sa faca analize si diverse proceduri la laboratoare sau clinici private, insa se pot deconta la privat doar analizele si serviciile medicale care au acelasi cost ca la stat. In general, este vorba despre analize si proceduri simple, precum analize de sange sau radiografii. Niciun serviciu medical pe care privatul nu il poate lasa la acelasi pret ca la stat, din cauza ca nu este rentabil pentru el, ci pretul este mai mare, nu poate fi in acest moment decontat de Casa de Asigurari, scrie Hotnews.

Principiul proiectului elaborat de Ministerul Sanatatii ii avantajeaza, la o prima vedere, pe platitorii de contributii care se plang ca, atunci cand isi fac analizele la privat, platesc costul integral si nu beneficiaza de banii platiti obligatoriu pe asigurarea de sanatate - spun reprezentantii asociatiilor de pacienti. Surse din asociatiile de pacienti au atras insa atentia ca masura nu reprezinta o premiera, ci s-a mai aplicat in Romania pana acum mai putin de 3 ani, insa a esuat si a fost suspendata dupa ce s-a constatat ca unele clinici private au abuzat de ea - reuseau sa "umfle preturile" in asa fel incat atat pacientul, cat si Casa de Asigurari plateau sume mai mari decat ar fi trebuit, conform legii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri