Gunther Krichbaum, presedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german si un bun cunoscator al situatiei din Romania, i-a trimis miercuri, dupa votarea modificarilor la Codurile Penale in Parlament, o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in care solicita din nou activarea articolului 7 impotriva Romaniei, conform G4Media.

Scrisoarea integral:

”Stimate Domnule Presedinte al Comisiei,

Dupa cum stiti, urmaresc in calitate de Presedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene evolutiile politice interne din Romania deja de ceva vreme cu o foarte mare ingrijorare. Dupa alegerile din 2016, diversele guverne si majoritatea parlamentara care le sustine lucreaza sistematic la impiedicarea luptei imperios necesare impotriva coruptiei si la demontarea standardelor statului de drept. Astazi, Parlamentul roman a slabit, asa cum era de asteptat, legislatia penala anticoruptie. Aceasta este o continuare a destructurarii agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene in Romania.

De mai multe ori am solicitat Comisiei – ultima data intr-o scrisoare catre domnul Prim-Vicepresedinte Timmermans la 14 februarie 2019 – demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neinteles, avand in vedere evolutiile, ca Comisia nu a urmat acesteia. Este de presupus ca atitudinea ezitanta a Comisiei a fost prost inteleasa de catre responsabilii din Romania chiar ca o incurajare de a continua atacurile impotriva statului de drept.
Eu imi pun intrebarea ce masuri ale guvernului Romaniei si a majoritatii parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia sa preia in sfarsit initiativa. De aceea doresc sa va solicit din nou sa actionati in consecinta si sa demarati o procedura conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar inainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilitatii Uniunii Europene si o incurajare a fortelor pro-europene din Romania.”

Context. Gunther Krichbaum i-a trimis in 14 februarie o scrisoare prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, in care critica dur guvernul Romaniei pentru investigarea Laurei Codruta Kovesi de catre sectia pentru magistrati. Krichbaum ii cere voalat lui Timmermans sa declanseze procedura care a inceput deja in cazul Poloniei: ”ce alti pasi viitori in directia demontarii statului de drept se mai asteapta din partea Guvernului Romaniei pana cand Comisia va declansa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE impotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat in Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru.

Gunther Krichbaum arata in scrisoare ca prin acest dosar a fost incalcata ”o linie rosie”: ”initierea anchetei judiciare este foarte clar motivata politic, pentru a torpila candidatura foarte promitatoare a Laurei Kovesi pentru functia de procuror sef al Parchetului European. Aceasta manevra imi aminteste de timpurile intunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam ca Romania le-a depasit de mult”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri