Bazele unor politici in care eficienta energetica sau reducerea poluarii sa fie unele dintre obiectivele principale s-au pus inca din 2007. In exercitiul bugetar actual, ele sunt extinse, miza fiind o economie cu emisii scazute de carbon.

Iesirea Romaniei din comunism a scos la iveala orase gri, reci, in care simteai o atmosfera greoaie, si la propriu, si la figurat. Orase cu multe cladiri imbatranite, iar altele construite in afara oricaror rigori estetice sau de comfort, orase cu strazi infundate, intunecoase, fara parcuri iluminate sau cu spatii care erau verzi doar in documentele primariei. Orase care aratau ca intr-un film sovietic vechi, alb-negru. Si unde, prin contagiune, viata era la fel de sumbra. Dupa aderarea Romaniei la UE acest tablou a inceput sa se schimbe, fiind posibila alocarea unor fonduri suplimentare – cele europene – pentru dezvoltarea zonelor urbane. Astfel, in exercitiul financiar 2007-2013, prin axa prioritara 1 din Regio a fost posibila sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de dezvoltare, poli urbani de crestere si centre urbane. O componenta esentiala a acestei axe a fost eficienta energetica, un concept aplicat si mai mult in exercitiul bugetar 2014-2020, prin axa prioritara 3 a regio 2014-2020, Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon.

Doua domenii majore de interventie au constituit pilonii axei 1 in Regio 2007-2013, respectiv DMI 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana si DMI 1.2 – Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte. Practic, din 2007, cetatenii au inceput sa se familiarizeze cu ideea de cladiri izolate termic si care, printr-o abordare eficienta energetic, le permit economii substantiale la incalzire si un trai mult mai comfortabil. Atribut care a fost indeplinit si prin alte tipuri de proiecte, precum cele care asigura imbunatatirea infrastructurii si a serviciilor urbane, inclusiv transportul, sau reabilitarea cladirilor aflate in patrimoniul cultural mondial, national sau local din orase.

Solutii eficiente energetic

De exemplu, Primaria Pecica, judetul Arad, a implementat, in exercitiul bugetar 2007-2013, mai multe proiecte de dezvoltare urbana, fiind una dintre beneficiarele DMI 1.1, mai ales din perspectiva diminuarii impactului transportului asupra mediului, prin reducerea poluarii, a emisiilor de agenti poluanti si a nivelului de zgomot. Astfel, lucrarile de reabilitare a infrastructurii urbane, care au inclus lucrari de reabilitare a drumurilor si a trotuarelor, inlaturarea gropilor, au fluidizat circulatia autovehiculelor si au contribuit la reducerea prafului, a noxelor, a vibratiilor si a zgomotului.

De asemenea, autoritatile orasului Pecica au amplasat camere video pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor, proiectul respectand principiile dezvoltarii durabile si ale eficientei energetice. Sistemul de supraveghere reprezinta o solutie tehnologica moderna, in conditiile in care alimentarea sistemului de supraveghere este realizata cu ajutorul unor panouri solare individuale. In perioada 2007-2013, au fost implementate 58 de proiecte al caror scop era imbunatatirea spatiilor publice urbane, precum iluminatul public, utilitati, mobilier. Alte 48 de proiecte implementate au avut ca scop imbunatatirea spatiilor publice urbane precum zonele pietonale, trotuare, scuaruri si pasaje.

Lumina pentru comunitatile urbane

Solutiile de iluminat eficiente energetic constituie un obiectiv de investitii cu fonduri europene si in actualul exercitiu bugetar. Astfel, una dintre prioritatile de investitii ale axei prioritare 3 din Regio 2014-2020 este sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor. Iluminatul public are un potential mare in imbunatatirea eficientei energetice, insa ritmul de modernizare a acestei infrastructuri este extrem de lent. Cu toate proiectele implementate in exercitiul anterior, in mediul urban, numai 255 de localitati aveau, in 2014, serviciu de iluminat public. Astfel, extinderea si modernizarea infrastructurii de iluminat si de servicii este in continuare o prioritate pentru multe comunitati locale urbane.

In axa prioritara 3, prin prioritatea de investitii dedicata sprijinirii eficientei energetice, se pot finanta proiecte prin care sistemele de iluminat public, cu incandescenta, sunt inlocuite cu lampi care au eficienta energetica ridicata si durata mare de viata. Se poate finanta inclusiv reabilitarea instalatiilor electrice (stalpi, retele etc.), precum si achizitionarea si instalarea de sisteme de telegestiune a iluminatului public. De asemenea, crearea, extinderea sau reintregirea sistemului de iluminat public in localitatile urbane poate fi sustinuta financiar prin axa prioritara 3, precum si utilizarea surselor regenerabile de energie (de pilda, panouri fotovoltaice). Nu in ultimul rand, se poate finanta realizarea de strategii pentru eficienta energetica (de exemplu, strategiile de reducere a dioxidului de carbon) care au proiecte implementate prin Regio 2014-2020. Beneficiarii acestor tipuri de investitii sunt autoritatile publice locale din mediul urban.

Abordare policentrica

Domeniul major de interventie 1.1, din Regio 2007-2013, prin intermediul celor trei sub-domenii ale sale (poli de crestere, poli de dezvoltare urbana si centre urbane), a permis implementarea abordarii policentrice, in conformitate cu obiectivele Strategiei Nationale de Dezvoltare si Orientarile Strategice Comunitare pentru perioada de programare 2007-2013. Structurarea celor trei sub-domenii a contribuit la promovarea retelei urbane nationale, inclusiv prin legaturile dintre cele mai puternice orase din punct de vedere economic (poli de crestere) si alte zone urbane (poli de dezvoltare urbana si centre urbane). Abordarea policentrica a acoperit intreg teritoriul national, sprijinind dezvoltarea sustenabila a tuturor regiunilor.

De exemplu, conform datelor din Evaluarea de impact a Axei prioritare1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere, DMI 1.1 - Raport de evaluare, versiunea finala, Regiunea Nord-Vest, a avut in exercitiul bugetar 2007-2013, ca principale tipuri de investitii pe axa 1 a Regio, proiectele de infrastructura urbana, servicii urbane si transport urban, reprezentand 56% din totalul investitiilor. Potrivit analizei calitative, 74,7% din totalul proiectelor pe axa 1 au vizat infrastructurile urbane, 23,5% din proiecte au vizat infrastructurile sociale, in timp ce 1,5% au reprezentat proiectele care promoveaza dezvoltarea durabila a afacerilor. Mai exact, 68 de proiecte lansate au inclus, in principal, reabilitarea de strazi urbane si poduri, 64 – amenajarea de spatii verzi, iar 63 – echipament pentru cresterea sigurantei publice si prevenirea criminalitatii.

Mobilitate urbana

In perioada actuala de programare, transportul este abordat atat din perspectiva imbunatatirii mobilitatii urbane, cat si al limitarii cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera. Astfel, contributia asteptata la obiectivul mentionat – respectiv sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in toate sectoarele – va fi asigurata prin scaderea emisiilor de noxe provenite din transport, respectiv oferirea optiunilor de transport alternativ si descurajarea folosirii autoturismelor personale. Sunt vizate si realizarea de perdele forestiere, alineamentele de arbori si schimbarea comportamentului legat de transport. Mai exact, se urmareste ajungerea la un numar rezonabil de utilizatori de autoturisme personale in orasul respectiv.

Cateva actiuni fac parte din aceasta prioritate de investitii. In primul rand, este vorba despre dezvoltarea parcului de mijloace de transport cu vehicule noi, nepoluante, cu facilitati pentru persoanele cu mobilitate redusa si sisteme de supraveghere video. Avand in vedere ca transportul urban electric este o varianta nepoluanta si eficienta, in exercitiul bugetar actual se va sprijini realizarea de trasee separate pentru transportul public si achizitionarea de material rulant conform cu aceste obiective, cum ar fi liniile pentru tramvaie. Se urmareste, de asemenea, incurajarea utilizarii de biciclete prin realizarea de piste dedicate si implementarea de sisteme de e-ticketing.

Cladiri eficiente energetic

Autoritatea de Management pentru Regio a publicat in 10 august 2017, spre consultare publica, Ghidul Solicitantului – Conditii specifice de accesare a fondurilor in cadrul axei prioritare 3, prioritatea de investitii 3.1 – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice si in sectorul locuintelor, Operatiunea A – Cladiri rezidentiale. In cadrul acesteia, obiectivul imbunatatirii eficientei energetice in cladirile rezidentiale il constituie reducerea consumului de energie in locuinte. Regio are ca principal obiectiv imbunatatirea clasificarii energetice pentru aproximativ 129.000 de gospodarii. Beneficiarii proiectelor depuse in cadrul apelului de proiecte sunt unitatile administrativ-teritoriale din mediul urban. In 2007-2013, prin axa prioritara 1, au fost, de asemenea, eligibile activitati care vizau anveloparea cladirilor rezidentiale.

In cadrul Regio 2007-2013, 72 de centre urbane au fost implicate in DMI 1.1 din axa prioritara 1, inclusiv sectoarele Bucurestiului, iar principalele interventii lansate in cadrul masurii au fost legate de infrastructurile urbane de baza.

Mai multe detalii pe www.inforegio.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri