Aflat la o dezbatere pe tema preventiei in sanatate, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat ca ministerul pe care il conduce va semna un acord cu Banca Mondiala pentru accesarea unor fonduri cu scopul de a extinde pachetul de servicii medicale oferite populatiei neasigurate, dar si pentru a-i ajuta pe medicii de familie sa isi achizitioneze echipamente medicale, sa isi doteze cabinetele si chiar sa isi cumpere ambulante.

"Urmeaza sa semnam un acord cu Banca Mondiala, la care lucram de cateva luni de zile, a fost negociat. In iulie se aproba de catre boardul Bancii Mondiale. Undeva se face catre un miliard de euro, impreuna cu ce mai alocam de la stat. Asta este dorinta. Este adresat in special pentru diversificarea serviciilor care pot fi oferite la nivelul medicinei de familie, extinderea pachetului de servicii medicale oferite asistentei primare medicale, categoriilor de populatie neasigurata, scheme de ajutor de stat pentru medicii de familie. Acesta va fi conceptul - o schema de ajutor de stat prin care medicii de familie, cei 11.000 de medici de familie, sa isi poata finanta nevoile sau dorintele de a desfasura o anumita activitate. (...) Nu numai adeverinte si consult sumar, sa fie aceste activitati care sa poata fi prestate de catre medicii de familie, decontate de Casa si pentru ca ele sa poata fi prestate atunci aceasta schema de ajutor de stat ajuta medicul de familie pentru a lua o finantare", a tinut sa precizeze Teodorovici, la dezbaterea cu tema "Preventia in sanatate. De la deziderat la fapte".

Potrivit ministrului de Finante, imprumutul va fi pe un termen de trei - patru ani, apoi acestia urmand sa inapoieze suma imprumutata.

"Va fi un imprumut pe un termen de trei - patru ani, dupa care sa inceapa sa dea aceasta suma inapoi catre un fond, adica banii raman acolo pentru ca ei sa poata fi folositi mai departe pentru medicii de familie. (...) Dotarea spatiului, biroului, conform ultimelor standarde, cheltuieli cu echipamentele pe care ati dori sa le achizitionati pentru a presta sau desfasura acele acte medicale pe care le aveti pe acea lista a Ministerului Sanatatii, cheltuieli legate de personal de care aveti nevoie pentru a presta acele activitati medicale sau acte medicale, parte de salarizare, cumpararea unor ambulante de catre medicii de familie in comun...", a explicat ministrul, care a mentionat ca programul va fi lansat spre finantare in luna iulie.

"Noi lansam spre finantare acest program undeva in luna iulie pentru ca el va fi aprobat pe de o parte de Banca Mondiala, iar noi, la rectificarea bugetara, prevedem aceste fonduri ca medicii de familie sa poata deja sa acceseze aceste finantari, pentru ca medicina primara sa fie cea pe care o dorim cu totii, degrevand spitalele judetene. Acesta va fi un instrument foarte util pentru medicii de familie si pentru medicina preventiva sau primara cum se numeste ea in ansamblu", a sustinut Teodorovici.

Anterior, ministrul de Finante a declarat ca nu a pus niciodata problema banilor cu privire la sistemul de sanatate.

"Ne chinuim de aproape un an de zile sa oferim posibilitatea instalarii de dispozitive moderne pentru cei 3.500 de copii cu diabet si tot ne lovim de tot felul... S-a discutat despre crearea unei platforme pentru diabetici, pentru copii si care sa permita accesul parintilor de copii diabetici, care sa fie legata de diabetolog. Un concept modern. N-am pus niciodata problema banilor. Nu cred ca m-ati auzit vreo data sa discut de o lipsa a banilor mai ales cand vine vorba de viata oamenilor si mai ales viata copiilor", a precizat ministrul Finantelor.

Potrivit acestuia, in urmatoarele zile se va da un document "foarte clar" – cum l-a descris oficialul – si se va face o schimbare radicala de cadru legislativ. La ambele, ministrul s-a declarat foarte hotarat sa le duca la bun sfarsit.

"Vreau sa vad si eu macar un lucru dus la bun sfarsit, sa stim cu totii ca pe aceasta zona lucrurile sunt clare, stie fiecare ce are de facut", a mai afirmat acesta.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri