Deputatul independent Nicusor Dan considera ca este absurd ca o primarie care are un buget de un miliard de euro sa intre in faliment si a aratat ca veniturile totale de 6,7 miliarde de lei pe care le-a estimat Primaria Capitalei pentru acest an au reprezentat o "suma mult supradimensionata", scrie Agerpres.

In cadrul unei conferinte de presa, deputatul a opinat ca, desi primarul general, Gabriela Firea, pune problemele financiare ale primariei pe seama faptului ca s-au diminuat veniturile de la stat (cotele defalcate pe venit fiind mai mici decat in anii precedenti), in realitate bugetul ar fi fost "umflat artificial", mai ales in ceea ce priveste veniturile proprii.

"Ea spune: 'Suntem intr-o situatie financiara grea, pentru ca statul, Guvernul, a modificat cota din impozitul pe venit pe care o defalca catre primarii'. E adevarat, primaria ia mai putin - de la 3,71 miliarde de lei la 3,27 de miliarde de lei, e o scadere de 15% -, dar asta inseamna numai 0,46 miliarde. Diferenta intre ceea ce zice azi primaria ca nu incaseaza, cele 2,37 de miliarde, si acesti 0,46 de miliarde, pe care stiam de la inceput ca primaria nu ii va lua de la stat din impozitul pe venit sunt bani cu care Gabriela Firea a umflat in mod artificial bugetul in aprilie, cand l-a supus votului CGMB. Azi confirma ca sunt doua miliarde lipsa. Pana la sfarsitul anului o sa vedeti ca sunt cel putin trei miliarde lipsa din bugetul acesta. Cu consecinte dramatice. Am spus ca primaria va intra in incapacitate de plata. Dupa cum stiti, chiar Gabriela Firea a spus ca suntem intr-un faliment nedeclarat", a precizat el.

Deputatul a explicat ca in cadrul proiectiei bugetare pentru acest an, votata pe 23 aprilie, 3,27 miliarde lei au reprezentat banii de la stat (cotele defalcate din impozitul pe venit), iar 3,5 miliarde de lei - venituri proprii.

Nicusor Dan a atras atentia asupra faptului ca sumele obtinute de PMB din impozitul pe venit au avut variatii relativ mici de-a lungul anilor, reprezentand: 3,34 miliarde lei in 2016; 3,57 miliarde lei in 2017; 3,71 miliarde lei in 2018 si 3,27 miliarde lei in 2019. Astfel, in 2019, fata de anul anterior, s-a inregistrat o scadere de doar 440 de milioane de lei, a spus el.

Pe de alta parte, conform aceleiasi surse, in 2019 veniturile proprii prognozate au reprezentat 3,5 miliarde lei, in conditiile in care in anii anteriori veniturile au fost de: 0,48 miliarde de lei in 2018; 0,3 miliarde lei in 2017 si 0,38 miliarde lei in 2016.

"Este de zece ori mai mult decat a obtinut in precedentii trei ani. Am spus de la momentul in care bugetul acesta a fost publicat ca suma aceasta este nerealista si ca la sfarsitul anului o sa vedem ca o sa ne lipseasca cel putin trei miliarde de lei", a precizat deputatul.

El a invocat un articol din presa, conform caruia administratorul public al Bucurestiului, Sorin Chirita, ar fi transmis pe 5 iunie directiilor din Primaria Capitalei, institutiilor din subordine si companiilor municipale o scrisoare conform careia in primele cinci luni ale anului veniturile au scazut cu 15%, iar pana la finalul anului se estimeaza o scadere de pana la 35%. Potrivit aceluiasi document intern, situatia ar fi generata de scaderea cotelor defalcate din TVA si imposibilitatea incasarii sumelor din solutiile alternative generatoare de venituri care sa compenseze cu aceeasi valoare sumele neincasate de la bugetul de stat.

"35% din suma totala - inseamna ca recunoaste ca pana la sfarsitul anului nu va incasa cel putin 2,37 miliarde de lei. O suma astronomica! Mai mult decat jumatate din bugetul pe anul trecut. Ce este strigator la cer este faptul ca in 30 mai noi am avut o corectie bugetara la Primaria Municipiului Bucuresti si printr-un document public, pe care primarul Firea l-a prezentat si pe care Consiliul General l-a votat, in continuare ei spuneau ca vor colecta aceste sapte miliarde de lei. Cinci zile mai tarziu, pe 5 iunie, intr-un document intern catre directiile din primarie, administratorul municipiului Bucuresti spune: 'Aveti grija! Cel putin 35% din buget nu o sa putem sa il incasam'. Deci este o minciuna cat casa", a adaugat el.

Nicusor Dan a aratat ca veniturile proprii reprezinta: taxe locale, subventii de la stat pe diverse proiecte, bani europeni, sume incasata din amenzi sau inchirieri.

El considera ca, in acest moment, este necesara "o reducere la sange" a cheltuielilor.

"Sunt lucruri, in special pe capitolul bunuri si servicii, care trebuie taiate. Deja este hazardat, dupa cum presa a scris, faptul ca pe achizitia de la Parcul Verdi s-au dat aproape 30 milioane de euro. Mai sunt cheltuieli nejustificate la ALPAB - dupa cum presa a scris ani de zile. Sunt aceste institutii subordonate care organizeaza fel de fel de spectacole. Mai sunt, Administratia Strazilor... Trebuie facuta o reducere la sange a cheltuielilor pe care primaria le face pentru ca e absurd ca o primarie care are totusi un buget de un miliard de euro sa intre in faliment", a mai spus Nicusor Dan.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri