Asociatia Initiativa pentru Justitie (AIJ) considera ca cercetarea disciplinara a procurorilor Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia, copresedinti AIJ, constituie o actiune de intimidare a acestora, iar programarea interviului procurorului Pirlog, candidat pentru sefia SIIJ, pentru data de 18 iunie, reprezinta o tentativa de blocare a candidaturii acestuia.

Potrivit unui comunicat al AIJ, remis luni AGERPRES, procurorilor Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia le-a fost comunicata pe 12 iunie, respectiv pe 14 iunie, rezolutia Inspectiei Judiciare de incepere a cercetarii disciplinare pentru "savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 ('manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu')", ca urmare a unei sesizari formulate in luna aprilie de catre procurori de la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

"Asociatia Initiativa pentru Justitie militeaza constant pentru apararea valorilor statului de drept, invocand, printre altele, incalcarea legii si regulamentului in procedura de numire a inspectorului-sef Lucian Netejoru si solicitand revocarea din functia de presedinte al CSM a doamnei judecator Lia Savonea, pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor. Pentru aceste motive, consideram ca cercetarea disciplinara a doi dintre co-presedintii AIJ, procurori Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia, invocandu-se un pretext inconsistent, in circumstantele aratate, constituie o actiune in scop de intimidare, atat a celor vizati, cat si a altor magistrati care lupta pentru apararea independentei justitiei, ca valoare esentiala a statului de drept", se arata in comunicat.

AIJ mentioneaza ca Bogdan Ciprian Pirlog este procurorul militar care s-a sesizat din oficiu cu privire la actiunile jandarmilor la manifestatia din 10 august si ca dupa acel moment el a fost vizat de mai multe actiuni disciplinare. Potrivit comunicatului AIJ, programarea pentru data de 18 iunie a interviului procurorului Bogdan Ciprian Pirlog, candidat pentru sefia SIIJ, s-a facut fara respectarea termenului legal "si stiind ca acesta nu se va afla in tara".

"In prezent, domnul procuror Bogdan Ciprian Pirlog este candidat la functia de procuror sef al SIIJ, avand ca obiectiv declarat stoparea activitatii nelegale si neconstitutionale a SIIJ. Candidatura sa a facut si face inca obiectul mai multor tentative de blocare din partea gruparii din CSM al carei lider este doamna presedinte Lia Savonea. Initial, candidatura i-a fost respinsa ca inadmisibila, sub pretextul neindeplinirii vechimii. Ultima actiune de blocare a candidaturii o reprezinta fixarea interviului pentru data de 18.06.2019, data stabilita cu nerespectarea termenului legal si stiind ca acesta nu se va afla in tara", se mentioneaza in comunicat.

Conform comunicatului AIJ, in rezolutia IJ privind inceperea cercetarii disciplinare a procurorilor Lia si Pirlog sunt reproduse pasaje din pozitia procurorului Pirlog de la consultarile cu magistratii pe tema justitiei, organizate de presedintele Klaus Iohannis pe 27 martie, "aceste pasaje fiind apreciate a constitui manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei".

Totodata, se mai arata ca sesizarea SIIJ catre IJ este formulata in numele a sase procurori SIIJ, dar este semnata de cinci dintre acestia si a fost transmisa oficial de SIIJ prin adresa avand antetul institutiei, ca un act al SIIJ, nu ca unul al unor persoane fizice.

"Din cuprinsul sesizarii procurorilor din cadrul SIIJ rezulta ca acestia sunt nemultumiti de opiniile expuse de domnii procurori Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia in cadrul consultarilor cu magistratii organizate la data de 27.03.2019 de presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, pe tema starii justitiei, si de continutul comunicatului emis de AIJ la data de 31.03.2019. Procurorii din cadrul SIIJ au considerat ca expresiile 'atitudine duplicitara constanta', 'smerita', cu referire la presedintele CSM incalca art. 18 alin. 2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, la fel si faptul ca o parte din colegii judecatori sunt felicitati prin comunicat 'pentru verticalitatea si bunul-simt de care au dat dovada'. (...) Din cuprinsul dosarului mai reiese ca inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare, domnul Lucian Netejoru, si doamna inspector Mates Daniela Sanda au formulat, la data de 12.04.2019, plangeri penale impotriva domnului procuror Bogdan Ciprian PIRLOG (instrumentate de SIIJ)", se mai arata in comunicatul AIJ, ai carei copresedinti procurori sunt Bogdan Ciprian Pirlog, Sorin Marian Lia si Ionut Marcu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis pe 4 iunie ca procurorul Bogdan Ciprian Pirlog, cel care a initiat cercetarile in dosarul violentelor de la protestul din 10 august 2018, poate candida la sefia Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri