Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru votul in diaspora a acordat joi raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul in strainatate la alegerile prezidentiale.

Decizia s-a luat cu unanimitate.

Proiectul pentru votul in diaspora, propus de AEP, insusit si amendat in Comisia speciala, va fi trimis catre Biroul permanent al Senatului, prima Camera sesizata, urmand ca luni sa primeasca raport din partea comisiilor de specialitate si ulterior votul plenului. Forul decizional in acest caz este Camera Deputatilor.

Pe parcursul celor patru zile de dezbateri, parlamentarii Comisiei speciale au decis ca pentru diaspora, la alegerile prezidentiale, alaturi de votul clasic, sa functioneze si votul prin corespondenta si votul anticipat.

Articolul 8 al legii a fost modificat astfel incat, "incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri pentru presedintele Romaniei, la termen, si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul care doreste sa voteze in strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei se poate inregistra in registrul electoral ca alegator in strainatate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate".

Pentru a vota prin corespondenta, alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate trebuie sa se inregistreze ca alegator prin corespondenta, alegatorii sunt inscrisi in listele electorale permanente din strainatate, listele se intocmesc de AEP in format electronic si sunt puse la dispozitia Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate - se mentioneaza in articolul 8 al legii, in forma stabilita de parlamentarii comisiei.

Potrivit presedintelui comisiei, Dorin Badulescu, s-au modificat anumite perioade de timp pentru a se putea incadra in termenele pentru votul prin corespondenta.

Un alt articol modificat (articolul 23) se refera la faptul ca numarul membrilor Biroului electoral, daca este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu romani cu domiciliul in strainatate.

"Presedintele Biroului electoral al unei sectii de votare din strainatate, daca constata ca in ziua sau preziua votului numarul membrilor Biroului electoral este insuficient, poate suplimenta numarul membrilor Biroului din personalul ambasadei sau dintre romanii cu domiciliul in strainatate, astfel incat sa evitam subdimensionarea birourilor sectiilor de votare din strainatate, ceea ce mi se pare o idee foarte buna", a aratat Badulescu.

Comisia speciala a mai decis ca in diaspora votul sa se desfasoare pe parcursul a trei zile - vineri, sambata si duminica.

"In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00. Prin exceptie de la prevederile alin. 1, votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe la ora locala 12,00 si se incheie la ora locala 21,00, iar in ziua de sambata votarea se deschide la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00".

De asemenea, in diaspora, la ora 21,00, cand se inchid sectiile, alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care stau la rand pot sa isi exercite in continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al sectiei de votare, desemnat de presedintele acestuia, verifica la ora 21,00 daca in afara localului de vot se afla alegatori care asteapta si stabileste ordinea in care acestia au acces in sala.

Parlamentarii au mai adaugat un amendament, potrivit caruia alegatorii aflati la rand isi pot exercita dreptul de vot pana la maximum ora 23,59.

Parlamentarii au modificat Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor, precum si pentru functionarea Autoritatii Electorale Permanente si au adaugat un nou alineat la art. 23, care prevede ca MAE sa transmita AEP lista cu informatiile furnizate de autoritatile straine competente privind numarul cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta sau alte forme de inregistrare in strainatate, defalcat pe state.

Comisia a mai adoptat un amendament prin care se stipuleaza ca in relatiile cu ceilalti membri ai biroului electoral al sectiei de votare, precum si cu alegatorii si persoanele acreditate, membrul biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa aiba un comportament bazat pe respect, buna-credinta, corectitudine si amabilitate, fiindu-i interzise manifestarile indecente.

De asemenea, parlamentarii au marit cuantumul indemnizatiilor membrilor birourilor electorale de la 100 de lei la 150 de lei si au stabilit ca listele electronice suplimentare din strainatate sunt generate in format electronic in mod automat pe baza datelor inregistrate in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri