La 30 de ani de la Revolutie, Romania poate sarbatori cu mandrie transformarea dintr-o dictatura national-comunista intr-o tara membra NATO si UE, cu o crestere economica fulminanta in ultimii ani, este de parere E.S. Botond Zakonyi, Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, care adauga ca, in toata aceasta perioada, romanii au fost ajutati de simtul umorului cu ajutorul caruia pot depasi si cele mai grele realitati sociale. Intr-un interviu acordat Wall-Street, diplomatul a mai vorbit despre investitiile maghiare in Romania si despre cum pot fi imbunatatite relatiile dintre cele doua natiuni.



Wall-Street: Cate companii cu capital unguresc sunt acum in Romania?

Botond Zakonyi: Potrivit celor mai recente cifre, in Romania sunt active peste 7000 de companii cu capital integral sau partial unguresc. Insa, din 1998 si pana in prezent, au fost infiintate peste 13.000 de companii cu capital maghiar, care au realizat vanzari anuale de peste 4,3 miliarde de euro.

Wall-Street: Dati-ne cateva exemple cu cele mai importante investitii maghiare din Romania si volumul acestora. In ce domenii si-au concentrat investitiile?

Botond Zakonyi: Investițiile maghiare anuale in Romania au crescut de la 116 milioane de euro in 2014 la 183,9 milioane euro in 2017. Pe baza datelor Bancii Nationale a Ungariei, valoarea cumulata a capitalului maghiar in Romania a depasit 1 miliard de euro in 2017.

Unul dintre cei mai mari investitori maghiari este MOL, care, pana in iunie 2018, deschisese 214 stații de alimentare, avand o cota de piata de 19%. Grupul OTP a intrat pe piata romaneasca in 2004, fiind, in 2018, al 11-lea operator de pe piata cu o cota de piata de 2,4%, datorata cresterii organice si achizitionarii portughezilor de la Millennium Bank. O alta prezenta importanta este cea a Gedeon Richter, in industria farma, care are peste 1400 de angajati. MVM, compania energetica detinuta de statul maghiar, a intrat in Rormania in anul 2015 si continua sa se concentreze pe extinderea regionala. Nu in ultimul rand, mentionez Wizz Air, lider de piata in transportul aerian din Romania, care a transportat 8,3 milioane de pasageri anul trecut.


Wall-Street: In prezent, exista companii maghiare importante interesate sa investeasca in Romania? In ce domenii exista interes?

Botond Zakonyi: Intreprinderile mici si mijlocii din Ungaria considera piata romaneasca foarte atractiva, fiind o tara invecinata, cu noi oportunitati de business. Importanta zonei transfrontaliere maghiaro-romane ar trebui exploatata si mai mult deoarece aici pot fi atinse piete cheie, cu cel mai mic cost logistic. Tendintele dezvoltarii pietei romanesti s-au schimbat in ultimii ani, asa ca si interesul investitorilor maghiari s-a transfertat in alte sectoare. Daca initial s-au concentrat pe productia agricola si alimentara, industria farma sau manufactura, acum focusul este pe serviciile IT si cele financiare.


Wall-Street: Care este situatia comertului bilateral dintre Romania si Ungaria?


Botond Zakonyi: Conform datelor din 2018, calculate pe baza balantei comerciale externe a Ungariei, Romania a fost al 9-lea cel mai important partener comercial al Ungariei. In 2018, Romania a fost a patra cea mai mare piata de export pentru Ungaria, iar pe piata noastra de import, Romania ocupa locul 11. Exporturile maghiare au crescut cu 4%, ajungand la 5,4 miliarde de euro, iar importurile cu mai mult de 2,4%, ajungand la 2,75 miliarde euro. Astfel, ritmul de crestere al schimbului total de marfuri a fost de 3,5%, atingand valoarea de 8,14 miliarde de euro.


Wall-Street: Cum se prezinta relatiile culturale dintre Romania si Ungaria?

Botond Zakonyi: Relatiiile culturale dintre cele doua tari au foarte multe aspecte si sunt in continua extindere. De exemplu, cele doua ministere de externe sunt implicate, in prezent, in negocieri privind deschiderea de noi sucursale ale institutiilor culturale din mediul rural, pentru a atinge un public cat mai larg si variat. Sunt convins ca o cunoastere mai aprofundata a traditiilor culturale nationale a celeilalte tari va contribui semnificativ la o mai buna intelegere intre romani si unguri.

Wall-Street: Ce apreciati cel mai mult la romani?

Botond Zakonyi: Invidiez simtul umorului cu care romanii pot infrunta chiar si cea mai grea situatie sociala. Chiar daca ironia in cantitati mari te poate transforma intr-un observator pasiv al realitatii, nefiind musai un "boost" pentru productivitate, ajuta totusi atunci cand trebuie sa depasesti efectele negatitive ale tranzitiei economice.

Wall-Street: In acest an Romania sarbatoreste 30 de ani de capitalism. Care credeti ca sunt principalele castiguri ale Romaniei in aceasta perioada? Ce se putea face mai bine?

Botond Zakonyi: Romania poate intr-adevar sa sarbatoreasca transformarea sa dintr-o dictatura national-comunista intr-o tara membra NATO si UE. In special in ultimii 8 ani, Romania a inregistrat o crestere economica robusta, depasind alte tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Grupul de la Visegrad. Aceasta reprezinta o oportunitate de dezvoltare mai calitativa, dar si pentru imbunatatiri vizibile si sustenabile ale mediului institutional, atat din punct de vedere al capacitatii administrative, cat si al predictibilitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri