Un proiect de lege votat de Senat le interzice asociatiilor de mediu sa administreze ariile protejate. Pana în iulie 2018, din cele 985 arii protejate din Romania, ONG-urile administrau 264. Cei 166 de custozi aveau grija de monumente ale naturii, rezervatii naturale, rezervatii stiintifice sau de situri din Reteaua ecologica de interes european, Natura 2000.

Concret, senatorii au aprobat o repunere în vigoare a unei ordonante de urgenta care a fost declarata neconstitutionala în luna aprilie a acestui an si care intrase în vigoare din iulie 2018. Atunci cand a înlaturat toate ONG-urile de mediu din administrarea ariilor naturale protejate.

Miza ar fi eliminarea ochilor vigilenti ai activiştilor din „treburile statului”. Natura 2000 arata într-un comunicat ca „aceasta initiativa legislativa pune în pericol patrimoniul natural unic al Romaniei, riscand sa prejudicieze iremediabil resursele pentru dezvoltarea societatii pe termen lung şi distrugerea unui sistem de administrare eficient şi democratic prin prevederi neconstitutionale”.

Activistii de mediu spun ca aceasta ordonanta a creat un sistem centralizat de administrare a ariilor protejate, fara a avea însa si resursele necesare functionarii. Asta pentru ca în formula actuala, legea îsi propune sa înlature organizatiile care au în spate pana la 20 de ani de experienta. Prin desfiintarea custodiilor care a avut loc anul trecut, sute de arii protejate, totalizand peste 1,6 milioane de hectare, au ramas practic fara administrator.

Mai grav este ca Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate nu a dispus de resursele naturale si financiare necesare pentru a compensa capacitatea de management a fostilor custozi. Prin urmare, intrarea in vigoare a OUG 75/2018 a creat un vid administrativ si a lasat cele 264 de arii naturale protejate de izbeliste. Desi prevederea a fost declarata neconstitutionala, parlamentarii vor sa o „reconfirme”.

„Miza din spatele proiectului nostru este salvarea ariilor protejate. Miza din partea celor care vor sa scoata ong-urile din administrarea ariilor protejate este extinderea zonelor de taiere pentru paduri si dezvoltarile imobiliare acolo unde este afectat major patrimoniul natural al Romaniei. Asta este obiectivul dumnealor si fac tot ce este posibil ca sa numai fie nevoiti sa obtina avize. Concret, pana acum, orice administrator al ariei protejate trebuia sa îsi dea avizul pentru orice proiect care afecta sau trecea prin aria protejata. În functie de evaluarea de mediu, administratorul spunea daca se poate sau nu, prin acel aviz, sa se dezvolte investitia respectiva. Dumnealor (parlamentarii -n.r.) spuneau, ca le-am întarziat noi, proiecte de infrastructura. Adevarul este ca nu am întarziat, ci am cautat întotdeauna sa gasim solutiile optime. De aceea, tot ce înseamna aceasta mafie imobiliara a padurilor vrea cu tot dinadinsul sa nu mai fie deranjata de ong-uri în obtinerea avizelor”, a declarat pentru G4Media.ro Daniel Trifu, membru al retelei de arii protejate, NATURA 2000.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri