Primarul Sibiului, Astrid Fodor a fost suspendata din functie de catre prefectul Adela Muntean, in baza sentintei definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care confirma starea de incompatibilitate constatata de Agentia Nationala de Integritate (ANI).


Prefectul judetului Sibiu, Adela Muntean, a semnat ordinul de incetare a mandatului primarului.

„Oficial, pot sa confirm ca am emis ordinul prin care am constatat incetarea inainte de durata normala a mandatului doamnei primar. Legal, procedural, incetarea mandatului, conform prevederilor legale, are loc in anumite situatii, in cazul asta decizia Inaltei Curti care admite raportul de evaluare al ANI spune foarte clar ca doamna primar s-a aflat in incompatibilitate, cu imposibilitatea ocuparii functiei de demnitate publica pe o perioada de trei ani de zile dupa ramanerea raportului definitiv sau dupa stabilirea unei hotarari judecatoresti a unei instante definitive. Ori, in momentul de fata, fiind foarte clara starea de incompatibilitate, certificata de decizia Inaltei Curti, eu ca prefect constat existenta starii de incompatibilitate si sunt obligata, potrivit prevederilor legale, sa iau act de aceasta situatie juridica si sa emit actul cu caracter administrativ. Atentie, nu este un act prin care eu sanctionez pe cineva, ci constat ca a incetat mandatul primarului inainte de termen. Primarul poate sa atace ordinul in instanta de contencios administrativ in termen de 10 zile de la emiterea ordinului si de la aducerea lui la cunostinta, lucru care deja s-a produs, eu am comunicat tuturor, si institutiei, si Consiliului municipal si ei, in speta, ca are termenul acesta de 10 zile in care poate sa atace ordinul (..) Din momentul in care i se duce la cunostinta ordinul, el devine executoriu (...) Deci legal, doamna Astrid Fodor nu mai este primar”, a declarat prefectul Adela Muntean.

Astrid Fodor a declarat ca va contesta ordinul in instanta

Primarul Astrid Fodor a declarat ca va contesta ordinul in instanta, cerand suspendarea acestuia, ea precizand in repetate randuri anterior ca pentru functiile pentru care s-a constatat incompatibilitatea nu a fost remunerata.

ANI a decis in 2015 ca Astrid Fodor s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 2012 - 2014, in care a ocupat simultan atat functia de viceprimar, cat si calitatea de membru al consiliilor de administratie ale doua institutii de invatamant din oras - Colegiul German Samuel von Brukenthal si Gradinita cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat de mai multe ori ca la momentul in care a facut parte din acele consilii de administratie avea si calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea data o obliga ca in calitate de ales local sa detina calitatea de membru neremunerat in consiliile de administratie respective.

Astrid Fodor a atacat raportul celor de la ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate in vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotararea de la Alba, iar Inalta Curte a emis in luna mai a.c. decizia de admitere a recursului ANI, iar apoi a recurs la trimiterea motivatiei catre partile in proces si Institutia Prefectului - Judetul Sibiu.
Consiliul Local Sibiu va fi convocat in sedinta extraordinara pentru ca unul dintre cei doi viceprimari sa preia atributiile primarului suspendat din functie, au anuntat reprezentantii Primariei Sibiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri