Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS), a retras, intr-un mod care ridica mari semne de intrebare, trei apeluri in procese in care sunt judecate nume grele din politica si magistratura. Un numar de nu mai putin de 22 de persoane au beneficiat de retragerea acestor apeluri, scrie Ziare.com.

Este vorba de unele dintre cele mai mediatizate dosare, in care sunt judecati magistrati si in care sunt implicati fostii deputati PSD Sebastian Ghita, Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc.

Fara sa lamureasca de ce s-a procedat in acest fel, procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, a dat asigurari, saptamana trecuta, dupa o vizita la Sectia Speciala, ca astfel de demersuri nu vor mai avea loc.

"In momentul acesta, nu se mai pune problema retragerii niciunui apel, iar lucrul acesta il discutasem deja la o intalnire precedenta cu cei din cadrul Sectiei, cu atat mai mult cu cat acum a intervenit si decizia Curtii Constitutionale cu privire la completele de 3", a declarat procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu.

Ce dosare au mai ramas

Declaratia procurorului general vine in conditiile in care pe rolul instantelor au mai ramas putine dosare in care SS ar mai putea retrage apelurile. De exemplu, pe masa completurilor de 5 judecatori mai sunt dosarele unor procurori care au fost condamnati in faza de fond.

- Emilian Eva - 2 ani si 11 luni de inchisoare cu suspendare;
- Catalin Ceort - 4 ani de inchisoare;
- Alin Muresan - 7 ani de inchisoare si Nicolaie Cean - 2 ani de inchisoare, judecati in cazul "Berbeceanu".

Mai mult, cel mai probabil, aceste cazuri vor fi trimise la rejudecare, in baza deciziei CCR privind completurile de 3 judecatori, care s-a considerat ca nu erau specializate in judecarea cazurilor de coruptie.

Ziare.com a analizat care sunt cele trei dosare in care SS a retras apelul si cate persoane au beneficiat de acest demers.

Cazul "Sebastian Ghita"

Dosarul 2525/1/2018, in care erau judecate 5 persoane. Cele mai cunoscute nume sunt cele ale deputatului PSD, Sebastian Ghita, si ale fostilor sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila.

Efectul deciziei SS: toti cei implicati in acest dosar au ramas cu decizia de achitare definitiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri