Constantin Mituletu-Buica, instalat de PSD la Autoritatea Electorala Permanenta, i-a decapitat pe directorii din institutie care s-au impotrivit ordinelor de partid. Ultimul sef demis s-a ocupat de sistemul electronic de la europarlamentare, fiind acuzat, fara nicio proba, ca ar fi pus umarul al fraudarea alegerilor. In locul celor maziliti, Buica se pregateste sa umple AEP cu oltenii sai de incredere.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), una dintre institutiile-cheie in perspectiva alegerilor prezidentiale, trece printr-un puternic proces de politizare. Constantin Mituletu-Buica, numit de PSD la sefia AEP, a propus Parlamentului destituirea a doi directori din institutie: Gabriel Sauca (Directia de Coordonare a Sistemului Informational Electoral National) si Cristian Petraru (Organizarea Proceselor Electorale). Indirect, Constantin Mituletu-Buica invoca faptul ca cei doi sunt vinovati de fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, unde PSD a obtinut un scor dezastruos. Insa chiar seful institutiei admite ca demiterea celor doi nu se bazeaza pe probe, ci pe suspiciuni.

„Am cerut Parlamentului destituirea a doi directori pentru nereguli, pentru neurmarirea actiunilor pe care trebuiau sa le implementeze pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile din 26 mai. Nereguli nu rezulta, dar suspiciuni clar, atata timp cat nu au urmarit, nu avem documente, nu avem avize“, a spus directorul AEP. Concret, Buica il acuza pe Sauca de faptul ca sistemul informatic pentru prevenirea votului multipul (SIMPV) nu a fost „expertizat si certificat spre neschimbare“ de AEP, asa cum prevede legea. E vorba de o masura de securitate pentru SIMPV- sistemul informatic folosit la alegerile europarlamentare cu scopul de a combate votul multiplu.

Pe scurt, tabletele care scaneaza buletinul. Numai ca, intr-o conferinta de presa sustinuta cu 10 zile inainte de alegeri, chiar Mituletu-Buica anunta ca AEP a certificat sistemul informatic. „Intre orele 14 si 16 s-a desfasurat sedinta comisiei constituite prin ordin al presedintelui AEP pentru certificarea spre neschimbare a aplicatiilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votarii si repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare“, arata Mituletu-Buica pe 16 mai.

Surse din AEP sustin pentru „Adevarul“ ca insusi Buica a fost prezent la sedinta respectiva. „A venit chiar langa Sauca, pe care azi vrea sa-l dea afara, pentru a-si asuma si el munca de la sistemul informatic“, au explicat sursele citate. La certificarea SIMPV au mai luat parte reprezentanti ai AEP, MAI, MAE si CERT-RO (Centrul National de rasapuns la incidente de securitate cibernetica). „Este pentru prima data cand aceste aplicatii sunt facute de o institutie a statului si nu de catre o societate comerciala. Aplicatia de centralizare a voturilor si SIMPV sunt facute de STS. Aplicatia de centralizare a mandatelor este facuta de AEP. Aplicatiile sunt auditate de STS si CERT-RO“, a dat Buica asigurari pentru corectitudinea sistemul informatic. Ulterior, aplicatiile au fost testate de partide si n-au dat nicio eroare tehnica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri