Premierul Viorica Dancila a trimis la Bruxelles scrisoarea cu propunerile Romaniei de comisar european, acestea fiind Dan Nica si Rovana Plumb, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse politice si guvernamentale. Guvernul nu a raspuns pana la ora difuzarii stirii solicitarilor G4Media.ro.

Premierul Dancila a anuntat recent ca va trimite la Bruxelles doua propuneri, o femeie și un barbat, fara a nominaliza. Noua comisie europeana, condusa de Ursula van der Leyen, este in plin proces de formare, dar numele propuse de statele membre UE trebuie validate prin vot de Parlamentul European.

Cine este Rovana Plumb. A deschis lista PSD la europarlamentare si este vicepresedinte al grupului socialistilor din Parlamentul European.

Pe data de 15 martie, fostul lider PSD, Liviu Dragnea declara: ”Eu nu stiu pe ce loc va decide Comitetul Executiv Naţional sa fie Rovana Plumb pe listele de europarlamentare, dar eu o voi propune pe primul loc. Si dupa europarlamentare, o sa o rog pe doamna prim-ministru Dancila sa o mai propuna si altceva pe doamna Rovana Plumb”, a declarat, vineri, la Targoviste, Liviu Dragnea.

Surse din interiorul PSD, citate de G4Media, au afirmat ca Rovana Plumb va fi popusa pentru a ocupa un post de comisar european.

In octombrie 2017, europarlamentarul PSD, Rovana Plumb, a scapat de ancheta din dosarul Belina dupa ce colegii ei din Camera Deputaţilor au respins cererea DNA de avizare a urmaririi penale. Ea le-a multumit deputaţilor ca au aparat „principiile statului de drept”.

„Vreau sa mulţumesc tuturor colegelelor si colegilor, deputaţi in Parlamentul Romaniei, pentru faptul ca au aparat prin vot principiile fundamentale ale statului de drept si ma refer la separaţia puterilor, inţelegand ca oportunitatea unei hotarari de guvern care are toate avizele de legalitate nu poate face obiectul unei anchete penale”, a declarat atunici Rovana Plumb.

Ea si-a pierdut totusi postul de ministru al Mediului din Guvenul Tudose, insa a revenit in Executiv in Guvernul Dancila ca ministru al Fondurilor europene.

In septembrie 2017, DNA a cerut ridicarea imunitaţii ministrului Mediului, Rovana Plumb, pentru a putea sa o ancheteze sub acuzaţia de complicitate la abuz in serviciu. Rovana Plumb si Sevil Shhaideh ar fi iniţiat ilegal doua Hotarari de Guvern prin care au scos insula Belina si braţul Pavel din albia minora a Dunarii pentru a putea fi trecute in administrarea CJ Teleorman. Consiliul Judeţean a inchiriat apoi domeniul companiei Tel Drum.

Mai departe, Tel Drum a concesionat insula unei firme din acţionariatul careia a facut parte si Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD.

„Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbarilor Climatice, cu intentie, a initiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”, arata DNA.

Cine este Dan Nica. Europarlamentar PSD din 2014, la alegerile din mai a fost reales pentru un nou mandat. Anterior, el a detinut functia de ministru al comunicatiilor in Guvernele Ponta și Nastase și ministru de Interne in Guvernul Boc.

In calitatea de ministru de interne, Nica a fost vizat de dosarul EADS, deschis de DNA, dar a scapat de acuzatii, alaturi de toti ceilalti foști miniștri de Interne implicati, dupa ce procurorii anticoruptie au clasat dosarul.

De asemenea, Nica a fost urmarit penal de DNA și in dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz in serviciu, infractiune care ar fi fost comisa in perioada 2000 – 2004. Din cauza tergiversarii anchetei insa, faptele s-au prescris, iar Nica a scapat și de acest al doilea dosar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri