Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat cu 11 voturi "pentru", 9 "impotriva" si o abtinere, decizia in privinta proiectului de abrogare a recursului compensatoriu, scrie Agerpres.

Deputatii PNL au solicitat abrogarea prevederilor Legii 169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, de modificare si de completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Deputatul PNL Florin Roman a precizat ca PNL considera ca este important ca deputatii sa se exprime pe acest proiect de lege si sa abroge recursul compensatoriu.

"La ora actuala, in baza acordarii beneficiilor compensatorii, avem in libertate 840 de detinuti care au fost incarcerati pentru omor, 73 pentru omor calificat, 355 pentru lovire sau alte violente, 191 pentru traficul de minori, 566 pentru viol si 103 pentru act sexual cu un minor", a spus Roman, citand o statistica.

El a mai mentionat ca, din pacate, in lipsa unor interventii legislative urgente, sunt noi tragedii. "1.299 de persoane au fost re-arestate dintre cei care au fost eliberati, iar in privinta numarului persoanelor care au comis infractiuni extrem de grave, cum este cazul omorului, talhariei, pedofiliei, discutam de circa 3.000 de persoane care la ora actuala zburda in libertate pe strazi", a mai afirmat Roman.

Deputatul USR Stelian Ion a spus ca parlamentarii trebuie sa cada de acord ca aceasta abrogare a recursului compensatoriu trebuie facuta. El a mai declarat ca trebuie luate masuri pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare si trebuie pus accentul pe preventie.

Reprezentantii CSM si Ministerului Justitiei au aratat ca nu este suficienta abrogarea recursului compensatoriu, fara a pune ceva in loc.

"Cred ca trebuie sa precizam faptul ca orice dezbatere pe tema conditiilor de detentie trebuie sa tina seama de reperele CEDO. Din aceasta perspectiva, este cunoscuta situatia Romaniei. Sunt nenumarate hotarari prin care statul roman a fost condamnat si care a constatat supraaglomerarea din penitenciare si conditiile improprii de detentie, care, in optica CEDO, ar reprezenta o incalcare a dispozitiilor 3 din Conventia drepturilor omului referitoare la interzicerea tratamentelor inumane sau degradante. (...) Contextul prezentat credem ca impune concluzia ca doar eliminarea din reglementarea actuala a recursului compensatoriu fara a asigura in aceeasi reglementare nicio masura cu efect echivalent poate constitui doar un regres prin raportare la dispozitiile Conventiei dreptului omului si la jurisprudenta Curtii europene, ambele obligatorii pentru statul roman", a spus reprezentantul CSM Constantin Nicolae.

"Prin aceasta initiativa legislativa se propune revenirea la continutul legii 254 din 2013 privind executarea pedepselor privative de libertate (...) Se propune abrogarea in intregime a acestei legi. Precizam faptul ca instituirea unui mecanism compensatoriu a constituit o necesitate rezultata in special de condamnare Romaniei la CEDO referitoare la conditiile din penitenciare. (...) Apreciem ca propunerea de abrogare nu este una sa ofere solutii corespunzatoare problematicii complexe din perspectiva supra popularii penitenciarelor, astfel incat punctul de vedere al Guvernului este de a nu sustine propunerea legislativa in aceasta forma", a spus si reprezentantul Ministerului Justitiei, Oana Bucur, consilier juridic Directia elaborare acte normative.

Razvan Cotofana, directorul Directiei pentru siguranta penitenciar din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), directie care s-a ocupat de implementarea acestei legi, a afirmat ca legea recursului compensatoriu a rezolvat in parte problema supraaglomerarii din penitenciare.

"Noi suntem organ de executare a legii. Intr-adevar, din punct de vedere al supraaglomerarii, ne-a rezolvat in parte aceasta problema. In 2017 aveam 25.800 de detinuti, astazi ne situam in jurul cifrei de 20.400. (...)Am inceput reparatii capitale pentru a imbunatati conditiile de detinere. O parte din acestia s-au intors in penitenciar. Ca o comparatie, in 2016 s-au eliberat 10.200 de detinuti, in aproximativ 2 ani, din octombrie 2017 pana in august 2019, aproximativ 20.000, deci cifrele nu ar fi foarte mari daca le punem in comparatie. Referitor la abrogarea legii 169, trebuie avut in vedere ca aceasta lege prevede si alte modificari, ma refer la dreptul convorbirilor telefonice ale detinutilor, folosirea la munca si recompensarea lor", a afirmat acesta.

Presedintele de sedinta Costel Neculai Dunava (PSD) a propus amanarea dezbaterii acestui proiect, avand in vedere ca mai este in dezbatere un proiect pe aceasta tema care nu a fost pus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare si cele doua proiecte trebuie dezbatute impreuna. Propunerea a fost adoptata cu 11 voturi "pentru", 9 "impotriva" si o abtinere.

Camera Deputatilor s-a intrunit in aceasta saptamana in sesiune extraordinara, pe ordinea de zi figurand si proiectul de abrogare a recursului compensatoriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri