Presedintele Klaus Iohannis a respins toate cele trei propuneri de ministri venite de la Guvern si a enuntat ideea unui nou guvern de tranzitie care sa inlocuiasca Guvernul Dancila daca acesta nu trece de votul de incredere din Parlament. ”Daca noua configuratie a Guvernului nu va fi aprobata, ii asigur pe romani ca exista solutii corecte, democratice si constitutionale pentru ca Romania sa nu intre intr-o criza profunda”, a declarat presedintele la Cotroceni. Insa a tinut sa precizeze ca "doar votul romanilor poate configura o noua majoritate".

“Daca vor sa dea dovada de responsabilitate toti cei care inteleg ca aceasta guvernare toxica nu mai poate continua, exista suficiente voturi in Parlament pentru a sustine chiar si o solutie de tranzitie, care sa inlocuiasca actualul guvern si care sa opreasca dezastrul actual”, a precizat Iohannis, potrivit G4Media.

El a cerut guvernului sa mearga in Parlament pentru votul de incredere cerut de Constitutie in cazul schimbarii culorii politice. Problema e ca in acest scenariu, in care Dancila are 45 de zile la dispozitie pentru a veni in fata Parlamentului, un vot al legislativului impotriva guvernului nu duce automat la caderea guvernului.

Pe de alta parte, Iohannis a subliniat ca “doar votul romanilor poate configura o noua majoritate care sa puna in practica viziunea pe care si el, dar si multi alti oameni de buna credinta, pro-europeni, pro-occidentali, sustinatori ai democratiei si statului de drept, o sprijina.

Totodata, presedintele a facut apel si la partidele de opozitie spunand ca “toate, trebuie sa aiba un comportament rezonabil, in caz de criza”.

Iohannis a mai adaugat ca ce se intampla acum nu trebuie sa mire pe nimeni pentru ca “este rezultatul firesc a doi ani si jumatate de guvernare haotica, incompetenta si corupta”.

“In continuare sunt convins ca un guvern PSD nu este potrivit pentru Romania si nu poate sa ramana in functiune. Aceasta guvernare toxica este inca tinuta in viata de configuratia parlamentara votata in decembrie 2016. Romania parcurge o criza guvernamentala, dar eu nu voi gira, prin deciziile mele, sustinerea acestui guvern. PSD si ALDE, deopotriva, sunt vinovate pentru esecul acestei guvernari. Incercarile ALDE de a se spala acum pe maini si de a se tine departe de aceasta guvernare sunt pur si simplu ridicole. Dupa ce ai stat la aceeasi masa cu PSD si ai luat masuri impotriva romanilor si a Romaniei, dupa ce ai girat masacrarea legilor justitiei si adoptarea de masuri economice gresite, nu mai pacalesti pe nimeni ca nu esti vinovat”, a punctat presedintele.

In aceste conditii, Iohannis a anuntat ca nu accepta nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru ca si-a schimbat componenta politica, ci pentru ca propunerile pe care le-a primit sunt “pur si simplu inacceptabile”.

“Resping propunerea pentru ministrul justitiei (Dana Garbovan -n.r.). Nu voi tolera sa fie ignorat votul dat in 26 mai, cand s-a blocat prin votul romanilor programul PSD si ALDE de a destructura justitia, de a opri lupta anticoruptie si de a baroniza total Romania. PSD si ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea institutiilor si nu voi tolera propuneri care sunt total impotriva valorilor democratice in care cred majoritatea romanilor si in care cred si eu”, a subliniat Klaus Iohannis.

De asemenea, el a respins propunerea pentru Ministerul Educatiei, respectiv Serban Valeca, si pe cea de vicepremier pentru teme economice, Iulian Iancu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri