PSD a inregistrat un scor istoric la alegerile Parlamentare din 2016 si, alaturi de acel scor istoric, si o oportunitate incredibila de a (re)pune Romania pe drumul cel bun – social si economic, deopotriva. Avand o majoritate confortabila in Parlament, mare parte din primariile din tara precum si Guvernul, Partidul Social Democrat a reusit, in schimb, sa arunce Romania in datorii, sa slabeasca puterea leului, sa distruga lupta impotriva coruptiei si sa dea un numar de OUG-uri cel putin controversate.

In campania din 2016, PSD promitea marea cu sarea – aproape la propriu. Din fericire, documentele pot fi usor accesate online, pentru a vedea cum PSD te-a mintit. Din pacate, din documentul de 61 de pagini pe care il puteti accesa aici, aproape toate paginile contin doar minciuni/promisiuni incalcate.

Am ales doar zece dintre cele mai mari minciuni cu care PSD a vrajit oamenii sa ii acorde votul de incredere.



1. Interconectarea sistemelor informatice din toate institutiile publice si plata online a TUTUROR obligatiilor fiscale. Mai mult, PSD promitea si ca firmele vor putea depune online toate formularele solicitate. Termenul? Finalul lui 2018

In realitate, PSD nu a investit in interconectivitatea institutiilor publice si nici macar in sisteme informatice punctuale – Posta Romana, de exemplu, ramane una dintre cele mai vetuste institutii de stat.

2. Reducerea la JUMATATE a numarului de taxe fiscale si nefiscale. Termen – 1 ianuarie 2018. In realitate, PSD a MARIT numarul de taxe si, prin OUG 114, a bulversat intreaga economie. Privatii din tara, cei care sustin economia, se plang de imprevizibilitatea extrem de mare a legislativului.

Totodata, PSD a promis, pe circa 6 pagini, multiple masuri de relaxare fiscala, pe mai toate domeniile. In realitate, acestea nu s-au intamplat deloc ci din contra, mediul privat este din ce in ce mai jupuit pentru a putea acoperi dezastrul economic.

3. Locuri de munca in judetele cu somaj ridicat. PSD promitea un ajutor de nu mai putin de 400.000 lei/angajat nou in judetele cu somaj mai mare de 5%. Perioada de angajare trebuia sa fie de minim 3 ani. In realitate, acest program pur si simplu a disparut.



4. Investitii in crestere fulminanta, pana la 132,8 miliarde de euro in 2020, de peste trei ori mai mult decat in 2016!

In realitate, Romania are cele mai mici investitii din Uniunea Europeana si ponderea acestora a scazut, din cauza redirectionarii banilor catre salarii si pensii speciale din mediul public.

5. Deficit bugetar in scadere pana la 2% din PIB in 2020.

In realitate, deficitul bugetar a EXPLODAT, Consiliul Fiscal avertizand chiar ca Romania ar putea depasi la finalul acestui an tinta asumata de 3,4-3,7%.

6. Autostrazi peste autostrazi.

In realitate, nimic, pe langa cateva cioturi, si acelea deja incepute. PSD promitea in 2016 ca vor fi gata Autostrada Moldovei, Autostrada Transilvania, Autostrada Pitesti-Craiova, Autostrada Tg.Mures-Iasi.



7. Investitii in metrou si in Aeroportul Otopeni

Inca nu s-a deschis circulatia pe Magistrata 5 (Dr. Taberei), insa, pe langa aceasta, PSD promitea ca va fi gata Magistrala 6 – 1 Mai – Otopeni.

PSD a promis de asemenea, mincinos, ca Aeroportul Otopeni va avea un nou terminal de pasageri de 250 de metri patrati, dar si o parcare noua pe termen lung si o autogara.

Totodata, partidul de guvernare promitea achizitionarea a 30 de aeronave noi si optimizarea costurilor.

In realitate, la o furtuna recenta, bucati din terminal s-au desprins avariind avioane.

8. Campanie masiva de impadurire – 50.000 de hectare.

In realitate, defrisarile au continuat accelerat si, inca din primele luni de guvernare, Ministerul Mediului a BLOCAT aplicatia Radarul Padurii, a Guvernului Ciolos, care ajuta la depistarea transporturilor ilegale de copaci.

9. Reabilitarea plajelor. PSD promitea reabilitarea a 12 plaje din Romania – in realitate…le cunoasteti.

10. Pentru startup-uri, PSD promitea un SRL gratuit, care sa fie realizat intr-o singura zi, cu doar un leu, primind si un cont gratuit.

De prisos a spune ca acest lucru nu s-a intamplat, ba, din contra, birocratia a devenit insuportabila intr-o era in care iti poti face o firma mai usor in Estonia decat in Romania.

Bineinteles, acestora li se alatura multe, multe alte promisiuni incalcate, precum construirea de 8 spitale regionale, modernizarea scolilor si gradinitelor, construirea de noi crese, scoli si gradinite. In realitate, nu s-a pornit construirea NICIUNUI SPITAL si, mai rau, au fost luati bani de la educatie la cea mai recenta rectificare bugetara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri