Presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila si ministrul interimar al educatiei Valer-Daniel Breaz au participat luni la evenimente care au marcat deschiderea anului scolar. Iohannis a vorbit despre felul in care copii sunt afectati de coruptie si a trimis “sageti” catre clasa politica, Dancila a promis continuarea acordarii burselor scolare, iar Breaz le-a cerut primarilor sa se ocupe mai bine de scoli.

Iohannis: De multe ori, copiii sunt cei care resimt efectele negative ale coruptiei

De multe ori, copiii sunt cei care resimt efectele negative ale coruptiei sau ale nepasarii statului, a declarat, luni, presedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de deschidere a noului an de invatamant de la Scoala "Ferdinand I".

"Este imperativ ca respectul sa fie in centrul procesului de educatie din scoli. Si cand spun asta ma refer la respectul pe care il datorati profesorilor vostri, dar si la respectul cu care profesorii, la randul lor, au obligatia sa va trateze. Toti copiii, fara niciun fel de discriminare, trebuie sa se simta la scoala incurajati, protejati si in siguranta", a afirmat seful statului, citat de Agerpres.

El a vorbit despre efectele pe care coruptia o are asupra copiilor romani.

"Din nefericire, in Romania nu suntem inca in aceasta situatie, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale coruptiei sau ale nepasarii statului", a punctat el.

Presedintele a mai adaugat ca unii politicieni se tem de scoala deoarece in institutiile de invatamant sunt formati oamenii care le taxeaza erorile de logica sau de exprimare.

"Cuvantul 'scoala' are diverse semnificatii si starneste, cum stim, o diversitate de emotii. Dar scoala nu ar trebui sa insemne niciodata doar o simpla cladire, chit ca si ea conteaza. Este o comunitate de prieteni sau de colegi, este locul unde copiii isi incep drumul spre maturitate, ghidati si indrumati de dascalii lor. Ati vazut insa si voi, dragi copii, unii politicieni se tem de scoala! Aici, in scoala, sunt formati oamenii care le taxeaza erorile de logica si, mai nou, destul de des, de exprimare. Tot aici se resimte esecul politicilor publice din educatie, dar si lipsa de creativitate a acestora. Vedem cum, in loc sa fie adoptate masuri pentru cresterea calitatii educatiei, se prefera masuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat, cum se incearca reducerea numarului celor care ajung sa sustina examenul de Evaluare Nationala sau cum se propune repartizarea automata spre scoli profesionale a celor care iau medii mai mici, in loc sa avem organizarea unor evaluari credibile de aptitudini", a spus presedintele

Dancila: Copiii din mediul rural merita aceleasi oportunitati ca si cei din mediul urban

Premierul Viorica Dancila a declarat, cu prilejul deschiderii anului scolar in comuna Santamaria Orlea, din judetul Hunedoara, ca este important ca elevii din mediul rural sa aiba aceleasi oportunitati ca si copiii din mediul urban, primul ministru mentionand ca isi doreste ca un numar cat mai mare dintre acestia sa poata urma cursurile unei facultati.

"Am considerat ca trebuie sa particip la deschiderea anului scolar si la o scoala din mediul rural. Este important sa ne indreptam atentia catre copiii din mediul rural, care merita aceleasi oportunitati ca si cei din mediul urban. Am gasit aici un primar foarte inimos, investitii in scoli, in gradinita, ceea ce arata preocuparea atat a administratiei locale, dar si a Guvernului Romaniei, pentru ca sunt proiecte desfasurate la nivel guvernamental", a spus Viorica Dancila.

Ea a mai adaugat ca Guvernul va continua programele dedicate domeniului educatiei, mentionand totodata ca exista resurse bugetare pentru fiecare dintre acestea.

"Continuam programul de burse scolare. Continuam cat mai multe programe care sa ajute copiii si, asa cum spus, si copiii din mediul rural, pentru ca este important ca acesti copii sa ajunga la facultate, sa faca performanta. Trebuie sa le asiguram un viitor cat mai bun. (...) Exista resurse bugetare. Nu venim cu programe care sa nu fie dublate de proiectie financiara. Suntem oameni responsabili si atunci cand venim cu un program, acesta sigur va avea bugetul necesar", a spus Viorica Dancila.

Breaz: Scolile se afla in administrarea primariilor; primarii trebuie sa se miste mai repede

Ministrul interimar al Educatiei, Valer-Daniel Breaz, a afirmat ca scolile se afla in administrarea primariilor, iar acolo unde primarii sunt ''destoinici'', preocupati de problema infrastructurii in educatie, toate problemele s-au rezolvat, insa a admis ca mai sunt si locuri unde mai trebuie insistat.

"Scolile se afla in administrarea primariilor. Acolo unde primarii sunt destoinici, sunt preocupati de invatamant, de problema infrastructurii, toate aceste lucruri se rezolva, s-au rezolvat. Sunt si locuri unde va trebui sa mai insistam, sa mai discutam si mai mult cu primarii, astfel incat sa-i constientizam de faptul ca trebuie sa se miste mult mai repede. Procedeele de licitatie trebuie pornite cu mult inainte de terminarea anului scolar, pentru ca in perioada vacantei de vara aceste probleme sa fie rezolvate, sa nu ne mai lovim de astfel de probleme inainte de inceperea anului scolar", a spus ministrul Breaz, aflat la Scoala gimnaziala nr. 79 din Bucuresti.

Potrivit ministrului, in ultimii doi ani problema toaletelor a fost rezolvata in 2.000 de scoli.

"Pot sa va spun ca in ultimii doi ani de zile problema toaletelor a fost rezolvata in 2.000 de scoli. Aveam 2.300 in 2017, avem undeva in jur de 300 in momentul de fata. Am vizitat multe scoli din Romania, chiar si la tara, scoli care au aer conditionat, scoli care au sisteme de transmitere online a cursurilor. (...) Nu se pune problema fondurilor. Am mai spus acest lucru. Cei care au dorit sa acceseze fonduri pentru a-si renova scolile, pentru a desfasura anumite probleme de imbunatatirea conditiilor din scoli pentru copii aveau diverse modalitati de a accesa aceste fonduri", a precizat Breaz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri