Presedinta aleasa a Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, urmeaza sa prezinte azi, la 10 septembrie, noua echipa care va alcatui executivul european, precum si distribuirea portofoliilor. La 9 septembrie 2019, Ursula von der Leyen si-a exprimat acordul cu privire la lista comisarilor desemnati care i-a fost furnizata de Consiliul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CE. Rovana Plumb a fost trecuta pe lista din partea Romaniei.

In paralel, oamenii protesteaza la numirea Rovanei Plumb pe pagina de Facebook a Comisiei Europene, subliniind faptul ca Rovana are un dosar in judecata (blocat de colegii din PSD in Parlament), dar si pentru ca este o persoana corupta si incompetenta.

Calendarul alegerii membrilor CE

Ursula von der Leyn a fost nominalizata pentru functia de presedinte al CE, la Summit-ul european din 30 iunie-2 iulie 2019, de la Bruxelles, cand sefii de stat si de guverne au convenit si asupra nominalizarii presedintelui Consiliului European, Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate si presedintelui BCE.

La 16 iulie 2019, Parlamentul European a ales-o in functia de presedinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, cu 383 de voturi pentru, din 733 de voturi exprimate, scrie http://www.europarl.europa.eu/.

In intervalul 16 iulie-26 august 2016, s-a derulat etapa in care statele membre au inaintat propuneri de candidati pentru posturile de comisari.

Comisarii desemnati urmeaza sa fie audiati in comisiile de specialitate ale PE, in intervalul 30 septembrie – 8 octombrie 2019. Dupa audieri, PE va da votul final cu privire la componenta Comisiei in ansamblu, potrivit agentiei dpa.

Comisia Europeana, in noua sa componenta, isi va incepe activitatea la data de 1 noiembrie 2019.

Nominalizarea, audierile si investitura comisarilor

Membrii Comisiei sunt alesi printr-un sistem de rotatie stabilit de catre Consiliul European, conform caruia statele membre sunt tratate in mod absolut egal in ceea ce priveste stabilirea ordinii de rotatie si a duratei prezentei reprezentantilor lor in cadrul Comisiei. Un alt criteriu care trebuie respectat este cel al diversitatii demografice si geografice a statelor membre, potrivit articolului nr. 244 din Tratatul privind Functionarea UE (versiunea consolidata).

Potrivit Tratatului UE (art. 17), presedintele ales al Comisiei Europene trimite scrisori oficiale catre sefii statelor membre, invitandu-i sa propuna candidati pentru posturile de comisari.

Fiecare dintre cei 28 (27 fara Regatul Unit) de comisari – cate unul din fiecare stat membru – primeste responsabilitatea unui domeniu politic specific din partea presedintelui Comisiei. Urmeaza audierile in cadrul comisiilor de specialitate din PE.

Evaluarea in comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, doua etape: procedura scrisa, in cadrul careia comisarul desemnat trebuie sa ofere raspunsuri scrise la cinci intrebari puse de deputatii europeni si o audiere de trei ore, in care candidatul sustine un discurs de maximum 15 minute si raspunde la intrebari.

Comisia responsabila cu evaluarea trebuie sa isi finalizeze evaluarea in 24 de ore de la audiere, avand posibilitatea de a cere in scris alte informatii.

Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferintei Presedintilor de Comisie si Conferintei Presedintilor din PE. In cazul in care decide sa nu ceara mai multe informatii si in urma unui schimb de opinii, Conferinta Presedintilor din PE declara audierile incheiate. In cazul unui rezultat negativ in privinta uni candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia.

Presedintele Comisiei isi prezinta echipa si prioritatile politice in cadrul unei sedinte plenare a PE. Dupa o dezbatere, deputatii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, daca sustin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani.

Dupa ce au primit aprobarea Parlamentului, presedintele si comisarii sunt numiti in mod oficial de Consiliul UE, care hotaraste cu majoritate calificata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri