Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca deciziile sale privind punerea in aplicare a hotararii Curtii Constitutionale vor fi luate dupa publicarea motivarii de catre CCR si a reiterat ca premierul Viorica Dancila trebuie sa se prezinte in Parlament pentru votul de validare a Cabinetului sau.

"Deciziile mele referitoare la punerea in aplicare a hotararii CCR de astazi le voi lua dupa publicarea si analiza motivarii deciziei, care va fi probabil publicata in perioada imediat urmatoare, dar, daca doamna prim-ministru Dancila doreste, asa cum se tot exprima in public, sa se puna capat acestei crize guvernamentale, solutia este simpla: doamna prim-ministru, va mai spun o data, poftiti de indata in fata Parlamentului pentru votul de validare", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

Seful statului a sustinut ca decizia CCR nu schimba cu nimic situatia politica in care se afla Executivul condus de Viorica Dancila.

"CCR a luat astazi in discutie actuala situatie politica si prima observatie pe care as face-o: decizia de astazi a CCR nu schimba cu nimic situatia politica in care se afla Guvernul Romaniei de mai bine de trei saptamani. Guvernul nu mai are aceeasi compozitie ca inainte prin plecarea ALDE de la guvernare si prim-ministrul este obligat de Constitutie sa mearga in fata Parlamentului sa ceara un vot de incredere. Constat, astazi, cu satisfactie ca si CCR a ajuns in mod corect si inevitabil exact la aceeasi concluzie pe care o spun de trei saptamani: Guvernul Dancila si-a pierdut legitimitatea si trebuie sa mearga de indata in fata Parlamentului ca sa ceara un vot de validare", a aratat Iohannis.

In opinia sa, chestiunile legate de numirile si revocarile ministrilor mentionate de CCR sunt "blocaje generate de refuzul prim-ministrului de a se prezenta in fata Parlamentului pentru a primi un vot de incredere".

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit miercuri ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului sefului statului de revocare din functie a unor ministri si de desemnare a interimarilor, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali din CCR.

Totodata, judecatorii constitutionali au stabilit, referitor la desemnarea ministrilor plini, ca nu exista conflict intre premier si presedinte, seful statului nefiind obligat sa semneze decretele de numire a acestora.

Potrivit surselor citate, presedintele este obligat sa emita de indata decretele de revocare a ministrilor, precum si pe cele de desemnare a ministrilor interimari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri