Guvernul si Comisia Nationala de Prognoza au anuntat ca au acceptat 116 proiecte, in valoare totala de peste 2,3 miliarde de lei, destinate micilor proiecte de investitii (ulite, drumuri, podete, scoli, dispensare etc). O analiza G4Media.ro a modului in care proiectele au fost alocate in functie de culoarea politica arata ca primarii PSD au castigat 90 de proiecte (77,5%), in timp ce primarii PNL au primit doar 16 proiecte.

Proiectele vor incepe sa fie implementate in octombrie, cand vor fi alocate si primele transe de bani, potrivit unui anunt al premierului Viorica Dancila. Adica exact in preajma campaniei electorale, cand Dancila, care e premier, sef PSD si candidat la prezidentiale, are nevoie ca primarii sa se mobilizeze la maximum pentru a-i aduce voturile necesare intrarii in turul 2.

Proiectele vor fi finantate printr-un nou instrument numit Fondul de Dezvoltare si Investitii (FDI), lansat de guvern si Comisia Nationala de Prognoza in aceasta primavara. Fondul e gestionat formal de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, institutie condusa de Ion Ghizdeanu si care e subordonata de facto premierului Dancila. Instrumentul a fost inventat de Darius Valcov, iar lista proiectelor arata ca judetul Olt, controlat de Valcov, a primit un numar mare de contracte (8 din totalul de 116), cu valori uriase.

Finantarea proiectelor de dezvoltare se asigura sub forma de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finantare a Fondului o reprezinta imprumuturile in lei, acordate din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totala a imprumuturilor acordate Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finantarea va fi acordata pentru mici proiecte in domenii precum sanatatea, mica infrastructura, educatia si cercetarea.

Statisticile primei transe de finantari:

– Valoare totala a proiectelor: 2,3 miliarde lei
– Beneficiarii: 92 de proiecte merg la localitati conduse de primari PSD, 14 proiecte merge la primari PNL si CJ Calarasi, 2 proiecte la universitati (Craiova si Galati), cate doua proiecte la primari UNPR si independenti. Cate un proiect a fost castigat de localitati cu primari din ALDE, PNTCD, Partidul Ecologist si UDMR.

Cele mai mari proiecte (ca suma): din primele 15 proiecte ordonate ca valoare, 13 sunt alocate catre primarii conduse de primari PSD

  • PSD. Comuna Vitomiresti – Modernizare infrastructura rutiera locala – 71 milioane lei
  • PSD. Buzau, Lucrari de reparatii la unitatile de invatamant, 70 milioane de lei

  • PSD. Jurilovca, Modernizare drumuri locale, 69 milioane lei

  • PNL. Calarasi (Consiliul Judetean), Corp nou de spital, 69 milioane lei

  • PSD. Sectorul 4 Reabilitare/modernizare sistm rutier si amenajare spatii urbane in zonele adiacente sos. Giurgiulu, 65 milioane

  • PSD. Zarnesti (Buzau) – Modernizare drumuri de interes local, 64 milioane de lei

  • PSD. Bolintin Vale, Reabilitarea si modernizarea strazilor, 63 milioane de lei

  • PSD. Murfatlar, Infiintare retea de distributie gaze in oras si localitatiile apartinatoare, 56 milioane lei

  • PSD. Draganesti-Olt (Olt) – Reabilitare si modernizare strazi, etapa a II-a, 56 milioane lei

  • PSD. Teaca (Bistrita) – Modernizare drumuri de interes local, 42 milioane de lei

  • PSD. Modernizare strazi in orasul Lehliu Gara si satele componente Razvani si Buzoeni – 39 milioane lei

  • PSD. Sinmihaiu de Campie (Bistrita)- Modernizare drumuri de interes local -38 milioane lei

  • PSD. Vasilati (Calarasi) – Asfaltare strazi, 36 milioane

  • PSD. Turda – Reabilitare si modernizare strazi – 35 milioane lei
  • PNL. Valul lui Traian (Constanta) Drum de centura sud – 27 milioane lei
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri