Premierul Viorica Dancila a avut luni, la New York, in contextul vizitei de lucru in SUA, o intrevedere cu reprezentantii Bancii Mondiale, la finalul careia a fost semnat Acordul de imprumut destinat cresterii accesului cetatenilor la servicii de asistenta medicala primara si promovarii serviciilor medicale preventive, in special in zonele mai putin dezvoltate, in valoare de 500 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, programul vizeaza, de asemenea, cresterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie si imbunatatirea eficientei cheltuielilor din sectorul sanitar, scrie Agerpres.

Sursa citata mentioneaza ca acordul de imprumut in valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat in numele Romaniei de catre ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si in numele Bancii Mondiale de catre Tatiana Proskuryakova, manager de tara pentru Romania si Ungaria.

"Este un program ce va aduce beneficii pacientilor, in conditiile in care va creste finantarea pentru medicina de familie si pentru cea comunitara, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale, precum si prin pregatirea personalului medical din medicina primara. Astfel, cetatenii din zone izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sanatate, la stabilirea diagnosticului in faza incipienta, la tratament corect, deci, la o mai buna ingrijire", a subliniat prim-ministrul Dancila, citata in comunicat.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice a afirmat ca acordul se bazeaza pe obtinerea unor rezultate in sectorul de sanatate si sprijina initiativele Guvernului de a aduce schimbari majore in modul de furnizare a asistentei medicale, in special in comunitatile rurale. "Prin atingerea obiectivelor vizate, ne asteptam ca acesta sa devina o poveste de succes in regiune si un punct de plecare pentru proiecte similare viitoare", a spus Teodorovici.

"Acest program ne va ajuta sa garantam ceea ce ne dorim de mult timp - acces egal pentru toti cetatenii la serviciile medicale. De asemenea, Strategia Nationala de Sanatate va imbunatati modul in care sunt cheltuiti banii publici investiti in sistemul de sanatate", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, Tatiana Proskuryakova, a subliniat ca in ciuda progresului inregistrat in domeniul sanatatii, in Romania "rata deceselor care ar putea fi prevenite prin accesul la ingrijiri medicale este printre cele mai ridicate din UE, in special pentru populatia cea mai saraca, iar acum exista oportunitatea de a imbunatati aceste rezultate". "Apreciem eforturile facute de actualul Guvern, precum si angajamentul luat pentru a oferi un sistem de sanatate mai echilibrat si mai integrat", a adaugat oficialul Bancii Mondiale.

Ce presupune programul pe baza de rezultate in sanatate

Programul pe baza de rezultate in sanatate, implementat pentru prima data in Romania, va incuraja ca acest domeniu sa se concentreze mai mult pe pacient, conform comunicatului.

In comunicat se mentioneaza, totodata, ca programul cuprinde trei arii de rezultate: imbunatatirea acoperirii cu servicii de asistenta medicala primara pentru populatia insuficient deservita, prin intarirea asistentei medicale comunitare si extinderea pachetului de servicii de baza in asistenta medicala primara pentru persoanele vulnerabile neasigurate; reorientarea sistemului medical, centrat pe spital, catre o asistenta medicala primara eficienta, prin diversificarea pachetului de servicii de asistenta medicala primara si imbunatatirea mecanismelor de plata.

De asemenea, se va implementa o schema de ajutor de minimis pentru cabinetele de medicina de familie. Programul urmareste si cresterea eficientei cheltuielilor in sectorul de sanatate prin abordarea aspectelor critice legate de costuri.

Conform comunicatului, imprumutul a fost aprobat in sedinta Consiliului de administratie al grupului Bancii Mondiale care a avut loc pe 17 septembrie, la Washington DC. Acesta va finanta programul guvernamental, va atrage finantare UE pentru implementarea activitatilor necesare indicatorilor propusi si va oferi asistenta tehnica. Imprumutul a fost negociat de Banca Mondiala si Ministerul Finantelor Publice din Romania in Cadrul Parteneriatul Strategic de Tara 2019 - 2023.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Sanatatii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri