Europarlamentarul Dan Nica ramane principala propunere a Partidului Social Democrat pentru postul de comisar european din partea Romaniei, desi vor fi avansate Comisiei doua propuneri de candidati, a declarat, marti, la finalul sedintei Comitetului Executiv National al PSD, presedintele formatiunii, premierul Viorica Dancila.

Potrivit acesteia, rezerva lui Dan Nica va fi Melania Gabriela Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

"Dan Nica ramane propunerea in continuare, pentru ca Dan Nica este liderul delegatiei europarlamentarilor PSD in Grupul socialistilor si democratilor europeni, este coordonator al Comisiei ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare si energie din PE - n.r.), este o persoana respectata si o persoana sustinuta in Grupul socialistilor si democratilor europeni. Bineinteles, noi am luat si o rezerva. Avem si o femeie, daca se va cere acest lucru, pe Gabriela Ciot, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Europene", a afirmat Dancila.

Liderul social-democratilor a precizat ca Romania va proceda precum Ungaria atunci cand va avansa propunerile pentru functia de comisar european.

"Vom proceda dupa modul in care va proceda si Ungaria. Daca Ungaria va face doua propuneri, si Romania va face doua propuneri. Daca Ungaria va merge cu o propunere, si Romania merge cu o propunere, avand in vedere ca trebuie sa fie un echilibru de abordare intre popularii europeni si social-democratii europeni", a explicat Dancila.

In cazul in care se va merge pe o singura propunere din partea Romaniei, Dancila spune ca aceea va fi Dan Nica. "Vom ramane pe o singura propunere - Dan Nica".

Premierul a mai spus ca nu crede ca Dan Nica va avea probleme in parcurgerea procedurilor de numire in functia de comisar european, intrebata in contextul implicarii acestuia in dosarul Microsoft.

"Asa, daca vorbim... Nu cred ca va avea probleme. Daca vorbim, putem sa spunem ca si domnul presedinte (Klaus Iohannis - n.r.) are probleme, pentru ca a fost implicat intr-un dosar cu casele, dar eu cred in prezumtia de nevinovatie a fiecaruia pana cand acest lucru va fi dovedit din punct de vedere juridic, iar eu stiu ca judecata se infaptuieste de judecator", a declarat Dancila.

Intrebata daca va avea o discutie cu seful statului pe tema comisarului european si daca presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut acest lucru, premierul a raspuns: "O sa primesc procedura pentru desemnarea candidatului pentru comisar european; dupa ce voi primi procedura bineinteles ca o sa il sun pe presedintele Romaniei".

Ea a negat faptul ca Ursula von der Leyen i-a vorbit despre un consens cu presedintele Klaus Iohannis pe tema propunerii de comisar european.

"Nu mi-a vorbit de un consens cu presedintele, dar este normal ca sa informez presedintele despre propunerea pe care o facem din partea Guvernului. Nu am informat inca presedintele, pentru ca nu am trimis inca propunerea catre Comisia Europeana. Inainte sa trimit aceasta propunere o sa vorbesc cu domnul presedinte. Cred ca pana la sfarsitul saptamanii", a precizat prim-ministrul.

Despre audierea la care ar urma sa fie supusa propunerea Romaniei pentru comisar european si in comisiile de specialitate din Parlamentul tarii, Dancila a afirmat: "In mod sigur ca ajunge in comisia din Parlament. Rovana Plumb, daca trecea de Comisia juridica (JURI a PE - n.r.) si daca intr-adevar pe urma era audiata in comisia de specialitate din PE, trebuia sa vina si in Parlamentul Romaniei, dar, stiti foarte bine, nu se da un vot, e o simpla audiere".

"Deci comisarul, conform legislatiei nationale, trebuie sa vina si in Parlamentul Romaniei, ori dupa audierea din Parlamentul European, ori inainte", a completat premierul.

Cat priveste propunerea de rezerva din partea Romaniei, Melania Gabriela Ciot, sefa Executivului a declarat: "Cred ca stim cu totii un lucru - ca presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene detinuta de Romania a fost o presedintie de succes, a fost o presedintie in care am avut nevoie de multa implicare, de foarte multe actiuni, de gestionarea multor dosare aflate pe agenda europeana, dar am avut nevoie si de persoane care sa reprezinte presedintia rotativa in plenul Parlamentului European. Daca va uitati - si puteti face acest lucru - la foarte multe dezbateri din Parlamentul European reprezentantul presedintiei rotative a fost Gabriela Ciot. Deci eu am lucrat foarte bine atat cu George Ciamba, ministrul afacerilor europene, cat si cu secretarul de stat Gabriela Ciot, care a fost cea care a reprezentat si care a raspuns intrebarilor din Parlamentul European. Am lucrat foarte bine, a avut o prestatie foarte buna, este un om care cunoaste foarte bine modul de lucru in institutiile europene si pentru ca am considerat ca trebuie sa mearga cineva care stie acest lucru, care are deja o idee despre modul in care sunt abordate dosarele aflate pe agenda europeana, am considerat ca poate fi Gabriela Ciot. Dar, asa cum cum am precizat inainte, prima optiune este Dan Nica".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri