Presedintele Klaus Iohannis are, vineri, la Palatul Cotroceni, prima runda de consultari cu partidele si formatiunile parlamentare in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

Consultarile la Palatul Cotroceni vor incepe, la ora 11,00, cu delegatia PNL, urmand ca apoi seful statului sa se consulte cu reprezentantii USR - ora 11,30, ai UDMR - ora 12,00, ai PMP - ora 12,30, cu delegatia grupului parlamentar Pro Europa - ora 13,00, cu cei de la ALDE - ora 13,30, cu reprezentantii minoritatilor nationale - ora 14,00. PSD nu participa.

In scrisoarea transmisa presedintilor partidelor si formatiunilor parlamentare, seful statului arata ca fiecare delegatie poate fi formata din maximum cinci persoane, scrie Agerpres.

Joi, dupa ce motiunea de cenzura initiata de Opozitie a fost adoptata de Parlament, presedintele Klaus Iohannis a anuntat convocarea partidelor parlamentare pentru consultari, subliniind ca este nevoie urgenta de un guvern.

"Voi convoca partidele parlamentare la prima runda de consultari maine (n.r. vineri), incepand cu ora 11,00, fiindca avem urgenta nevoie de un guvern. Voi asculta optiunile partidelor si voi propune o solutie de executiv cu mandat foarte clar, care sa asigure o guvernare responsabila si eficienta pana la urmatoarele alegeri parlamentare, indiferent cand se vor desfasura acestea", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Iohannis vrea alegeri anticipate

El a subliniat ca cea mai buna solutie pentru redarea legitimitatii Parlamentului sunt alegerile anticipate.

"Acestea nu se pot face decat daca exista un consens al formatiunilor parlamentare. In cadrul consultarilor va conta in ce masura exista un astfel de consens si care este cea mai buna varianta pentru bunul mers al Romaniei in perioada imediat urmatoare", a adaugat Iohannis.

* Liberalii se reunesc vineri, de la ora 9,00, in sedinta Biroului Politic National, in cadrul caruia vor fi stabilite echipa si mandatul cu care PNL va merge la consultarile cu seful statului.

"Declaratiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care ne vom duce la Cotroceni le vom da numai dupa dezbaterea din cadrul forurilor statutare ale PNL si le vom prezenta public la finalul BPN de maine", a spus Orban la Parlament, dupa adoptarea motiunii de cenzura.

Liderul liberalilor a subliniat ca, in cazul in care PNL va fi chemat sa formeze un nou guvern, atunci el va fi propus pentru functia de premier, dat fiind faptul ca este presedintele partidului.

* Presedintele USR, Dan Barna, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce va merge la consultarile de la Cotroceni pentru a sustine varianta alegerilor anticipate si ii va solicita presedintelui Klaus Iohannis sa sustina aceasta varianta, pentru ca actuala compozitie a Parlamentului nu mai are legitimitate.

"A ne intoarce la cetateni intr-o situatie de criza este decizia necesara si corecta. (...) In ultima intalnire avuta cu presedintele Iohannis, ne-a spus ca si dansul sustine ideea alegerilor anticipate, este solutia fireasca, solutia corecta. Orice alta varianta nu va face decat sa continue acest troc pe care l-am vazut si in aceste zile, de incercare de cumparat si de inventat majoritati. In momentul de fata, Romania are sansa sa intre intr-o logica de organizare de alegeri anticipate. In urma consultarilor, pot fi doi premieri care sa fie respinsi de Parlament, dupa care urmatorul presedinte, si sper sa fie primul meu act ca presedinte al Romaniei, sa dizolvam Parlamentul si, in februarie sau martie, in termenele constitutionale, sa avem alegeri anticipate", a declarat liderul USR la Parlament.

* Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca un executiv nou trebuie format cat mai repede.

"Am facut cum am promis, pentru ca noi suntem mereu consecventi. Nu am avut dubii ca actualul Executiv trebuia sa plece, caci nu mai existau conditiile unei guvernari bune. Pozitia noastra ferma este ca trebuie format un guvern nou cat mai repede. Trebuie pregatit bugetul anului viitor, dar si bugetul de anul acesta trebuie rectificat, pentru ca primariile si consiliile judetene sa nu intre in impas", a subliniat Kelemen Hunor dupa anuntarea rezultatului de la votul privind motiunea de cenzura.

* Presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, a declarat ca PMP va merge la consultarile de la Palatul Cotroceni, mentionand ca va spune ca alegerile anticipate nu sunt o optiune pentru iesirea din criza, iar solutia cea mai corecta este un guvern politic care sa-si asume cel putin un an actul guvernarii in mod transparent, cu obiective precise.

* Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, a lansat o propunere fostilor colegi parlamentari social-democrati "sa reconstruiasca" o guvernare cum a fost cea promisa in 2016.

"Oferta mea pentru fostii mei colegi de la PSD ramane valabila acum, dupa motiune. (...) Ar trebui sa ne asezam la masa, sa intelegem ca acest guvern s-a terminat, sa sustinem impreuna un candidat comun in turul al doilea la prezidentiale, pe domnul Diaconu, care sa fie un contracandidat puternic pentru Klaus Iohannis, si sa incercam sa reconstruim o guvernare asa cum am promis-o in 2016 si imediat in 2017 a distrus-o domnul Dragnea. (...) Domnul Dragnea si doamna Dancila, prelungirea domnului Dragnea, si-au batut joc de votul de atunci, de guvernare, de ideile bune. Putem! Avem o sansa un an de zile sa facem ce nu am facut timp de trei ani. Asta depinde de intelepciunea lor, dupa care oamenii vor decide la vot daca vor guvern PNL, USR sau de stanga", a afirmat Ponta dupa votul asupra motiunii.

Potrivit lui Ponta, Pro Romania are trei propuneri de premier.

* Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca parlamentarii acestui partid vor sustine "un cabinet in slujba tarii", cu mai putine ministere si cu un program de guvernare "cu accente liberale".

"Suntem pregatiti, noi, cei din ALDE, sa sustinem un cabinet cu adevarat in slujba tarii, un cabinet cu mai putine ministere decat cabinetul care astazi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale si care sa-si ia angajamentul ca nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care sa nu indrepte Romania din nou spre statutul de republica a procurorilor si a generalilor, care sa mentina cota unica si care sa nu se atinga de pensiile si salariile cetatenilor. Urmeaza o perioada complicata, care poate accentua framantarile din politica, iar ele pot antrena framantari economice si sociale. Fac un apel la ratiune, la moderatie si la intelepciune, pentru a gasi impreuna cele mai corecte solutii, chiar daca ele nu vor multumi pe toata lumea", a scris Tariceanu pe Facebook.

* Presedintele PSD, Viorica Dancila, a anuntat joi seara ca partidul pe care-l conduce nu va participa vineri la consultarile de la Palatul Cotroceni convocate de presedintele Iohannis, dupa ce motiunea de cenzura a fost adoptata in Parlament.

Viorica Dancila a afirmat, la RTV, ca nu va merge la consultarile de la Cotroceni intrucat nu are un mandat din partea Comitetului Executiv National (CExN) al PSD.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri